Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Małej Mi - sezon 2015

Ogród Małej Mi - sezon 2015

Mala_Mi 20:17, 22 lip 2015

Madzenka napisał(a)
Wyedukowałam sie w jeżowkach

To tylko teoria.. Foto w cieniu... muszę upolować w słoneczku
Mala_Mi 20:35, 22 lip 2015

Luki napisał(a)
Aniu wczoraj przeprowadziłem długą dyskusje na temat jeżówek odmianowych.
Zapewne kilka faktów jest wiadomych, ale napiszę wszystko co się dowiedziałem i potwierdzone jest kilkuletnim doświadczeniem.

Odmianowe jeżówki się wysiewają i na dodatek mogą się skrzyżować z innymi, ale tylko puste odmiany, pełne się nie wysiewają. Mam zdjęcia kilku siewek.

Najlepiej rosną na przepuszczalnej glebie i glina im nie służy, muszą być sadzone na lekkiej górce (wystarczy mała góreczka, aby centrum rośliny nie było zalewane wiosną).

Rosną obficie maksymalnie do 4-5 lat, a później marnieją i wtedy konieczne jest ich przesadzenie i podzielenie, na dodatek łatwo się dzielą. Najlepiej dzielić końcem maja gdy ziemia jest już mocno nagrzana, większość jeżówek ma korzenie które dobrze się rozdzielają, wyjątkami są wysokie odmiany np. Southern Belle, która ma korzeń palowy i można łatwo uszkodzić przy dzieleniu.
Widziałem jeżówki dzielone tej wiosny i wyglądały bardzo dobrze, już zaczynały się zagęszczać, kwitły.

Szybkość wzrostu i wigor roślin głównie zależy od jakości sadzonek(In Vitro lub kopane), które ostatnio często są słabsze i na dodatek nawet najlepsi producenci zaczynają mieszać odmiany. Wymieszane trafiają do szkółek na rozrośniecie, a później do naszych ogrodów.
Reszta przy okazji bo nazw nie wolno wymieniać

Mam jeżówki od kilku lat, w zasadzie kupiłam pierwsze już w 2009 roku, to 6 sezonów u mnie są.. I wysiewają się tylko te pojedyncze różowe i białe.

Zgodzę się, że najładniej rosną przez pierwsze 3-4 lata. Potem się starzeją.

Nie dzieliłam więc się nie wypowiadam. Przy odmianowych mi z siewki wyrosła biała!!! A białych tam nie mam.. ani nie mam w pobliżu, najbliższe są 20 merów dalej..

Mala_Mi 20:40, 22 lip 2015

viva napisał(a)
Nie jestem na bieżąco Ściana lilii mnie zachwyciła, widać, że nie masz wyjadaczy

Przeczytałam informacje Łukasza o jeżówkach. Ziemię mam przepuszczalną, nie zalewaną a i tak połowę odmian tej zimy nie przeżyło. Widocznie jest jakaś inna przyczyna mnie nie znana.
I zła dla mnie informacja, że Southern Belle trudno dzielić. A taką mam potrzebę.

Jest jedna przyczyna... brak zimy, wszytko w mokrej ziemi gniło.
Jeżówki mi pierwszy rok się nie wysiały..Nasiona wymagają stratyfikacji.. i jak nie był ozimy to się nie przemroziły. Mam siewki które wysiały się w zeszłym roku i zostały na rabacie...

Tym samym informuję, że jeżówek do rozdania w tym roku nie mam.. szukałam tam gdzie się zawsze siały. i pusto. PO prostu szok.

A teraz upłynniam się kulturalnie do obowiązków.

Viola 20:47, 22 lip 2015

Mala_Mi napisał(a)

Na lilie to musisz się sprężać, bo w tym upale giną w oczach
Zapraszam.. do Zamościa czy w innym kierunku i bez kierunku.

Ania, te białe kwiatki na zdjęciu to wieloletnie? Widziałam na ryneczku, ale cięte były
Bogdzia 21:31, 22 lip 2015

Piękna ściana liliowa , ja też mam ale chyba mniejszą, a białych musze dokupic.
Ewa777 22:25, 22 lip 2015

Aniu, wiem, że nie znasz się na różach, ale może w wolnej chwili zajrzysz do mnie, bo mam problemy kolorystyczne na rabacie różanej
Mathildis 00:25, 23 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)
Hosta, która u Ciebie rośnie 7 lat bez przesadzania, to chyba jednak wyjątek w Twoim ogrodzie?

Róża Star Profusion to u mnie porażka od 2 lat, u Finki też kiepska.

Ewa nie wywołuj wilka z lasu.... zaraz nam Ania gotowa powiedzieć, że na hostowej rewolucję robi
kosolka 00:31, 23 lip 2015

Viola napisał(a)

Ania, te białe kwiatki na zdjęciu to wieloletnie? Widziałam na ryneczku, ale cięte były

Odętki Właśnie dziś kupiłam na targu cięte ..i zostały u mamy, bo zapomniałam Uwielbiam w wazonie, a na rabate od dawna mam w planie, na razie jako chciejstwo..
Mathildis 00:59, 23 lip 2015

Mala_Mi napisał(a)

Ha, ha, ha...

Dla Cię moja największa i najulubieńsza..

phantom?
Mala_Mi 02:51, 23 lip 2015

Mathildis napisał(a)

phantom?

Tak

O budlei Ci dziewczyny napisały. A ja już nie pamiętam czy napisałam, czy tylko myślałam co napisać..
Kwitnie długo. Ja je lubię.. I rośnie wszędzie .. nie grymasi. Po ostrych zimach odbija z korzenia.