Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Borówcowy raj

Borówcowy raj

Borbetka 21:55, 22 lip 2015

MirellaB napisał(a)
Moniczka ja o trawkach Carex The Beatles. To ile u Ciebie te duże mają lat, bo nie zrozumiałam - posadzone późnym latem ubiegłego roku i teraz już takie dorodne?
Mam tych trawek 10 szt do rozsadzenia. Nie wiedziałam, że Ty też je masz. Ja podpatrzyłam je u Malkul.
Napisz czy sadzić je co 30 cm czy co 40 cm? U mnie w tych doniczkach się meczą, musze je koniecznie wsadzić

A teraz pytanko odnośnie klona palmowego. Nabyłam szt.2 wysokość średni i malutki. Ten malutki na stronie południowej mimo podlewania uschł, więc go przeniosłam na stronę wschodnią na rabatę - myślisz Moniko, że jeszcze coś z niego będzie, odbije, czy raczej do wywalenia? Jest u mnie dopiero 3 m-ce, więc może dać mu szanse do przyszłego roku i na wiosnę zobaczę czy wypuszcza listki?

Mirelko, trawa the Beatles sadzona w zeszłym roku, roślinki były trochę większe od tych, które teraz posadziłam. Sadź co 40 cm, pięknie zadarnią rabatę. Koniecznie uwolnij je z tych doniczek.

Sprawdź, czy gałązki klona palmowego łamią się. Jeśli są suche, to po nim. Jeśli się gną, utnij to suche i w przyszłym roku powinien odbić.
Borbetka 21:56, 22 lip 2015

Luki napisał(a)
Pięknie wygląda ten 'bitelsik' mój tak efektownie nie wygląda, ale rośnie na patelni, więc ma do tego prawo

Tak jest, ta trawa lubi półcień.

MirellaB napisał(a)
Moniczko mam z OBI 12 sztuk lawendy. Czy mogę ją posadzić jako obwódkę rabaty?

Sadź. Ja mam obwódkę z lawendy.

AnnaB napisał(a)
Przepiękny ogród

Dziękuję, a będziesz miała swój wątek?
Borbetka 21:57, 22 lip 2015

Efffa napisał(a)

Ja mam taki sam probem i ręce opadaja, z tym ze u mnie sąsiedzi tez działają przeciw ślimakom! Czyli ta mąka tez nie pomoże?

Napiszę, czy mąka pomoże. Sąsiadów zazdroszczę. Moi niestety nie kwapią się do pracy.
Borbetka 22:01, 22 lip 2015

Pszczelarnia napisał(a)
A umiałabyś powiedzieć coś o tej trawie The Beatles w porównaniu z seslerią Heuflera. Wydaja mi się podobne a jakaś różnica musi być?

Pszczółko, nie mam seslerii, ale wydaje mi się, że ona ma tendencję do suchych badylków. Rośnie bardziej strzeliście. Jakoś mniej mi się ta sesleria podoba. Czy ona nie jest na suche stanowiska? A jak wygląda jej środek? Czy nie wysycha? The Beatles lubi półcień, jest cały czas zielony i przypomina autentycznie taką perukę z bajki, bajeczny po deszczu, cudny po prostu. Wiosną brzydki, ale jakoś czarodziejsko w kilka dni zielony. Mam nadzieję, że tak będzie co roku, że się nie zestarzeje. Ma taki dołeczek w środku i nie wymaga odmładzania. Wypuszcza rozłogi, ale blisko kępy głównej. Ostatnio to mój faworyt.
Borbetka 22:02, 22 lip 2015

inag napisał(a)
Widzę, że skusiłaś się na carnivala Będziesz zadowolona.

Już rośnie wśród dwóch okropnych jałowców do wyrzucenia. Jak tylko pójdzie w masę, zrobię mu miejsce. Nie mogę się doczekać.
inag 00:55, 23 lip 2015

U mnie jest pierwszy rok jak klonik ma naprawdę spore przyrosty. I Ty się doczekasz
MirellaB 13:44, 26 lip 2015

Gałązki klona palmowego się nie łamią tylko wyginają i nie są suche - suche były liście. Myślę, że odbije

Czytałam u Karola na wątku,że wywalasz wiele roślin. Moniczko, a może by coś z nich mogło znaleźć miejsce na mojej bylinowej rabacie? Czego konkretnie się wyzbywasz?
wiunia 23:18, 26 lip 2015

Moniko też jestem ciekawa co mąka kukurydziana potrafi! Może faktycznie okaże się hitem w walce z tym paskudztwem!!!
Trzymam kciuki!!!