Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Pomóżcie wyczarować mi ogród 07:59, 09 lis 2013

Do góry
Zielona napisał(a)
Viola - a tak?

Spora część do nasadzeń, to wszystko, będzie złączone w jedną całość?
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 07:51, 09 lis 2013

Do góry
Witek zapakował wczoraj czyste donice i pojechał porządkować składzik u Babci Jasi.

Nieco ciemny poranek dzisiaj, widok przez okno

Ogródek Janiny 07:38, 09 lis 2013

Do góry

Linię trzeba wyłagodzić.

1. Pienne miłorzeby Mariken 3 szt.
2 i 3. Pola żurawek (dwie odmiany znacząco się różniące kolorem albo żurawki plus turzyce np. Evergold i żurawka Berry Smoothie

4.świerk serbski
7. Kule bukszpanu duże
8. Wikół katalpy wytnij kółko i posadź białe hosty
9. za 9 można dodać 3 miskanty Variegatus plus obwódka z lawendy lub bukszpanu
5. Hortensje bukietowe Vanille Fraise lub Phantom
6. Czerwone akcenty (berberysy, perukowce, pęcherznica lub inne hortensje bukietowe. MOże wielkie różaneczniki?
Spotkanie u Szmitów w Pęchcinie - 11 maja 2013 07:22, 09 lis 2013

Do góry

Asclepias tuberosa - trojeść bulwiasta 01:26, 09 lis 2013

Do góry
Trojeść bulwiastą (Asclepias tuberosa) poznałam kilka lat temu. Otrzymałam ją z nasion wysianych w marcu do doniczki. Podrośnięte siewki wysadziłam w końcu maja do gruntu. Na kwitnienie czekałam dwa lata. Warto było czekać, bo kolor kwiatów odmiany, którą posiadam jest wyjątkowy. Już z daleka ciepły, pomarańczowy kolor zwraca na siebie uwagę.
Pączki, które pokazały się w drugiej połowie czerwca były obiecujące.

Roślina kwitła przez cały lipiec i część sierpnia.

Trojeść bulwiasta, to bylina z rodziny trojeściowatych (Asclepiadaceae), pochodzi z Ameryki Północnej. Nie ma szczególnych wymagań, jednak stanowisko powinno być słoneczne a ziemia piaszczysto-gliniasta i przepuszczalna. Trojeść ta jest wrażliwa na duże mrozy i zamakanie, dlatego podłoże powinno być dobrze zdrenowane a na zimę przykryte warstwą ocieplającą.

Trojeść rozmnaża się z nasion, które po dojrzeniu uwalniają się z owoców-strąków w końcu października, listopadzie. Roślina korzeni się głęboko a uszkodzenie grubych, bulwiastych korzeni utrudnia przyjęcie się w nowym miejscu. Jest podatna na rdzę. To roślina miododajna.

Pomóżcie wyczarować mi ogród 00:24, 09 lis 2013

Do góry
Aga - odkurzacz genialna rzecz, ale u mnie te liście ganiają po całej powierzchni działki. Ktoś mi mówił, że brzozowe listki są wredne bo łatwo się przyklejają do powierzchni i nie chcą się "odkurzyć. Do tej pory nie myslałam, że te cudowne brzozy przysporzą mi tyle kłopotów. A może przesadzam. Zerknę kto ma w swoim ogrodzie brzozy i podpytam.
Marta -najpierw muszę poprawić ten plan bo był naprędce narysowany i w zasadzie uwzględniłam tylko jakieś zarysy. U mnie nie ma jeszcze ścieżki (tej po lewej stronie i do domu) więc mogę ją zaplanowac dowolnie i rabata wokół domu też w związku z tym może się inaczej układać.Mamy tylko wjazd go garażu zrobiony, bo były prace jeszcze przy domu parę miesięcy temu i nie moglismy zrobić kostki od początku do końca.
Bo wiesz, ja myslałam, że uda mi się jakoś sensownie rozplanować te najwyższe nasadzenia i tylko te na razie uwzględniać w moich planach. Na zasadzie muszę teraz posadzić bo długo rosną, trzeba się zakryc od sąsiadów, itd. W przyszłym roku mam ambitny plan zrobić ramę i może jakąś 1 rabatę np przy wykuszu, żeby było choć trochę kolorowo.Ale widzę, że chyba źle kombinuję, bo wszyscy mi radzą od razu mysleć kompleksowo. A na to chyba nie jestem jeszcze gotowa. Dzisiaj wrzuciłam ten problem narożnika po lewej, bo sądziłam, że tył działki miałabym już wstępnie zakończony. Postaram się przez weekend wrzucić dokładniejszy plan działki, chociaż mam chyba plan taki geodezyjny czy techniczny to go wklejam (może trochę będzie jaśniej).

Ogrodowy spektakl trwa ... 23:53, 08 lis 2013

Do góry

tu lepiej widać ten róg domu gdzie potrzebuję coś większego wstawić - macie jakieś sugestie poza tym pudlem perukowcem ?
Ogrodowy spektakl trwa ... 23:47, 08 lis 2013

Do góry
jotka napisał(a)

Plan na przyszły rok gotowy! Życzę aby czasu na konsumpcje ogrodu było jak najwięcej i już proszę o fotki z tej konsumpcji

Perukowiec jak najbardziej

Dzięki Jolu - czyli perukowiec ? a fotki z konsumpcji będą
a na razie proszę

i piwonie dla Ciebie

Mój ogród 23:34, 08 lis 2013

Do góry
I jeszcze jesienne liście wstawię, których jest coraz mniej na drzewach, a wkrótce nie będzie wcale. Ciekawa jestem czy coś jeszcze na mojej działce kwitnie? Pozdrówka dla wszystkich.

W cieniu - zacieniona 23:24, 08 lis 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
...teraz trochę zmian...
...było tak:
...jest tak:
a jak będzie to zobaczę w tym tygodniu...

Pięknie było, ale to chyba ubiegłoroczna jesień, bo teraz tylko pniaki sterczą.
W ogródku Ani 23:15, 08 lis 2013

Do góry
Limka

ośmiał większy

Kalinka

W ogródku Ani 23:09, 08 lis 2013

Do góry
Jeszcze kwitną

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 23:06, 08 lis 2013

Do góry
Jeszcze dla dalszego z katalogowania moich klonów: jesionolistny Kelley's Gold

ten żółto cytrynowy, mocno przyrasta w sumie to są 4 klony na tym zdjęciu

i dla lepszego obrazu Acer Disectum Garnet

nie mogłam znaleść tego zdjęcia
Zakładanie trawnika z siewu - trawnik z siewu 23:05, 08 lis 2013

Do góry
Tką glebogryzarką ja przeleciałem swoją glebe. Stiga Silex 75
Również 400m2

A tak wyglądało to u mnie

Tak po równaniu i zgrabieniu i sienie 16.07.2012

Tak dwa tygodnie po sianiu 05.08.2012

Pierwsze koszenie trawnika 15.08.2012

A tak wyglądała trawka wiosną tego roku 26.04.2013

O....! 23:05, 08 lis 2013

Do góry
marzena napisał(a)
jeszcze kilka obrazków...
tu tylko zieleń...

koło ławeczki już nie ma host i paproci, natomiast bluszcz wspina się nieźle po pniu wierzby, a przy płocie rośnie żywopłot cisowy, do którego muszę mieć dużą cierpliwość...

Bardzo soczysta ta zieleń. Rododendronom widać dobrze w objęciach sosen
No, na żywopłot cisowy poczekasz sobie trochę, ale jak już będzie, to będzie nie do zdarcia
Ogród cioci 23:05, 08 lis 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No to jeszcze jedna zmiana
Było.

Jest.

Oooo...Gosiu, fajnie Ci to wyszło. Jaki jest odstęp czasu pomiędzy pierwszą, a drugą fotką?
Praktyka pokazuje, że lepiej wygląda jedna duuuża rabata, zamiast kilku mniejszych
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:54, 08 lis 2013

Do góry
Nie mam ulubionych wątków, nie mam powiadomień.... nie mogę do was pójść, tylko ze swego wątku.. wiec idę spać..

Małgoś niektórzy specjalnie tną, bo nie lubią peruk Ja też nie lubię, ale tych na głowie

Aniu Tusiala - ja cały czas walczę by mieć rabaty, które sie zmieniają z porami roku, z miesiącami i tygodniami... moje ADHD monotonni nie wytrzyma .. W starym wątku pokazywałam jak rabaty ie zmieniają co miesiąc.. pora opracować nowe.. zajęcie na zimę
Narzekałaś, że kałuży nie pokazuję, wiec foto z maja No i kałuża powstała w zeszłym roku dopiero

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:46, 08 lis 2013

Do góry
Haniu sto lat i dużo zdrówka
ogrodoweimpresjejolki 22:44, 08 lis 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Kasiu, z dzieciństwa pamiętam ogród moich rodziców z pięknie kwitnącą hortensja ogrodową. Na pewno nie była okrywana. Ja swoje ubiegłe lata okrywałam, ale wystarczył przymrozek majowy (okrycia już zdjęłam) i było po kwiatach. Teraz kupuję już tylko bukietowe z którymi nie ma problemu, ale żal mi wyrzucić ogrodowe...

Jolu bo ogrodowe boja się właśnie tych wiosennych przymrozków i wtedy trzeba je nakryć słuchając pogodynki, buziole zostawiam kwiatka
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 22:38, 08 lis 2013

Do góry
Haniu, samych radosnych i słonecznych dni oraz zdrowia.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies