Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

w Oborze też mogą być ogrody 20:16, 06 lis 2013

Do góry
Witam wszystkich którzy tutaj trafią i będą mieli okazję poznać mój zielony skrawek ziemi.

Moja przygoda z ogrodem zaczęła się na dobre w kwietniu tegoż roku, kiedy to definitywnie padła decyzja, że coś musimy zrobić, bo dotychczasowy ogród tylko straszył. Na czerwiec zaplanowany był nasz ślub także trzeba było się spieszyć, a z małym niemowlakiem to nie było łatwe zadanie.
I tak na szybko skleciliśmy, wkopaliśmy, wyrównaliśmy i posialiśmy to co wg nas będzie pasowało, albo co ja natchnięta jakimś genialnym pomysłem kupiłam i próbowałam wkomponować bo oczywiście uwielbiam zielone, ogrodowe zakupy DD

Najpierw pokażę Wam jak było, chociaż i tak nie ma zbyt wielu zdjęć z tego okresu, a potem to czego dokonaliśmy z moim mężem.

Chcąc nie chcąc najpierw zaprezentuję widok z ulicy, znaleziony dzięki Googl Maps, bo nikt inny inaczej by tego nie fotografował
Jak pewnie zauważycie wszystkie drzewa jakie posiadaliśmy zostały ogołocone przez panów z energetyki, bo były zbyt blisko linii energ. i od tego czasu drzewka rosły sobie jak chcialy, pokrzywiły się i prezentowały obraz smutku i rozpaczy. Udało mi sie w swoich zasobach odszukać zdjęcie, gdzie widać ogródek od strony domu, chociaż to dzieciaki są pierwszym planem. Ale dla chcącego odnajdzie tam coś zielonego to był jeszcze rok 2012.
Potem przyszedł pamiętny kwiecieć 13' i zaczęliśmy od wycinki. Chcociaż się bardzo staraliśmy żadne z drzew nie uchowało się przed piłą w rękach mojego M. Niestety nawet nie ma zdjęć pamiątkowych tego czasu rozbiórki i prac porządkowych Nasz synuś był lepszym obiektem do zdjęć w tym czasie
W maju nasadziliśmy wszystkie drzewka, krzewy, resztę zielonej ekipy, a M. posiał trawę i czekaliśmy na czerwcowy ślub Dzięki naszemu kochanemu fotografowi mamy kilka zdjęć ogrodu i tego co udało nam się dotychczas stworzyć.
plan pierwszy to prezent od mojego brata, reszta to już wiecie

fotograf wykorzystał naszą ogrodową dekorację, czyli stary rower na którym stała podróżna walizka pełna komarzycy i surfinii. w oddali widać też przechylony jałowiec, który ostał się kwietniowej rzezi,ale ucierpiał podczas prac glebogryzarki. staraliśmy się go ratować, i dostał "opatrunek" w postaci metalowej linki która miała go prostować i chronić przed calkowitym powaleniem. Lato jeszcze wytrzymał, ale jesienne deszcze go powaliły i musielismy się z nim rozstać

Wilcza Góra 20:14, 06 lis 2013

Do góry
wspomnień c.d. a na dodatek, to moje ulubione kompozycje...
...I mój "firmowy" kolor BORDO, BORDO, BORDO...Wilcza kocha BORDO

Wilcza Góra 20:14, 06 lis 2013

Do góry
jesień 2012
powspominajmy zeszłą jesień...
chłodek nadchodził powolnie i hortensje nabierały moich ukochanych kolorów...

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 20:12, 06 lis 2013

Do góry
Aniu, niesamowite te róże, u mnie tylko jedna taka twarda sztuka co jeszcze kwitnie, ale niestety NN, pozostałe już zasypiają, nie wspominając o hortensjach,które są cale brązowe.
Dzięki za odwiedziny u mnie

Wilcza Góra 20:05, 06 lis 2013

Do góry
aksamitko
coś tam znalazłam ale generalnie cienkość ze zdjęciami okrywowych ...
wstawiam The Fairy przy tarasie..jak ona się stara...przygarnij też taką

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:01, 06 lis 2013

Do góry
Dla Wszystkich miłych Gości w moim wątku kwiatuszki )

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 20:00, 06 lis 2013

Do góry
KasiaWB napisał(a)
Dachóweczka też już czeka

może będę pierwsza i zaproponuję z przesunięciem
pozdrawiam Kasiu
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:59, 06 lis 2013

Do góry
Ja też pozdrawiam, trawiasto (nasza ulubiona sesleria - postanowiłam nie robić pustych wpisów, tylko twórcze i pożyteczne):

Borówcowy raj 19:27, 06 lis 2013

Do góry
Gosiu, dziękuję. Rabata komponuje się fantastycznie i bardzo mi się czerwoność podoba.
Ja mam dylemat tutaj:

To jest żywopłot z jałowca Canaertii, nie jest niebieski, ale taki jałowcowy kolor i chciałam ożywić to miejsce. Myślałam o trawie Red Baron, ale jak ją pociągnę w lewo za dom, to mam cień kompletny i nie wiem, czy ona da radę. Czerwony kolor mam w głowie. Miałam jeszcze pomysła na miskanta Variegatusa, ale posadziłam dwa za kulkami bukszpanowymi zaraz przy domku dla dzieci i się wygina do słońca, mnie to denerwuje. Masz jakiś pomysł? Super jak odpowiesz mi.
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:26, 06 lis 2013

Do góry
Dachóweczka też już czeka niedawno przyjechała prosto z fabryki z Niemiec

będzie taka

tylko jeszcze nie mogę się zdecydować czy układać ją w równych rzędach czy też z przesunięciem... Obie wersje wyglądają fajnie i co najważniejsze są możliwe w przypadku tego producenta .... Chyba ogłoszę głosowanie
Do tego będą obróbki blacharskie i rynny w podobnej tonacji kolorystycznej - już nie będę pisać ile razy jeździłam, oglądałam, przykładałam i porównywałam przy różnym naświetleniu)))).......

Ogrodowe skarby 19:24, 06 lis 2013

Do góry
Betka napisał(a)
A teraz kolejne wyzwanie przede mną!!! chciała bym stworzyć ciekawy i ułożony przed ogródek .
Teraz wygląda on tak :

Beatka o tej rabacie Ci pisałam na priv .żeby może ją w stylu angielskim zrobić taki pas 2 m szer.a długi niewiem a na słóp róża pnąca ale wiesz tak mi przyszło do głowy ale mnie to na poważnie nie bierz bo ja nie umiem projektować .Pozdrawiam
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:16, 06 lis 2013

Do góry
stalowy las już został rozebrany

drewno na więźbę już czeka na swoją kolej zajmując teren mojej przyszłej głównej części ogródka )

Ogród cioci 19:08, 06 lis 2013

Do góry
I jeszcze najmilsze wspomnienie lata
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 19:07, 06 lis 2013

Do góry
pozdrawiam Wszystkich odwiedzających mój wątek czas na krótką relację
Można już wejść na górę ) są schodki

murują się ściany na piętrze

z piętra mam narazie taki widok na rabatki

tu widok z przyszłego otworu okiennego w sypialni jak serby w narożniku urosną, będzie pięknie
Borówcowy raj 19:05, 06 lis 2013

Do góry
Nie chciałam zaśmiecać wątku o tujach, więc odpowiadam i wklejam zdjęcie tutaj.
Na zdjęciu jest połączenie srebrnych świerków Isseli Fastigiata z czerwonymi berberysami kolumnowymi oraz kulistymi (Admiration), całość zaś podbita jest żółtym kolorem tui sznurkowej (filifera aurea) i jałowca płożącego Lime Glow.

Między pasjami 18:49, 06 lis 2013

Do góry
Witaj Aniu!

Jaki piękny Twój ogród!...ale 15 arów to nie pięć, można poszaleć i mieć tysiące tulipanów. A wiesz że ja nigdy nie malowałam tulipanów?. Wydawały mi się takie graficzne i jednakowe w kształcie. Teraz jak zobaczyłam te Twoje strzępiaste, to aż mi się oko i ręka wyrywa do malowania. I chyba tak zrobię.Tylko wiosną. Bo ja kwiaty maluję porami roku. Zimą martwe natury, konie, i tematy sakralne. Njbardziej kocham malwy, mam ich już sporą grupę i tu na ogrodowisku nie trafiłam na nikogo kto by je głównie eksponował. W przyszłym roku zakwitną pierwszy raz, to Ci je pokarzę.

A to moje tulipany, jesienią posadziłam znacznie więcej
Ogród w Puszczykowie 18:49, 06 lis 2013

Do góry
Takie tam...

Wykupiłam garden puzzle na długie zimowe wieczory Trochę mały zasób roślin jest w tym programie, ale jeśli komuś trudno wyobrazić sobie jak będą wyglądać posadzone już na rabacie to pomaga
Ogród cioci 18:43, 06 lis 2013

Do góry
Kropelki lodowate.

I ostatnie kolory.
Ogród cioci 18:41, 06 lis 2013

Do góry
U mnie też deszcz a nawet śnieg
Połowa działki - czyli mam powoli dość 18:34, 06 lis 2013

Do góry
Wspomnień z wycieczki ciąg dalszy;d Pozrawiam zaglądających
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies