Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

Pszczelarnia 15:05, 07 sty 2014

Poczytałam o dębie i obrazie Głogowskich w miejscowym Sanktuarium. Przypomniał mi się Kodeń - jak Sapieha papieżowi obraz Madonny skradł. Jako luźne nawiązanie do obrazów maryjnych.
A widzę, że kościół murowany budowany w typie Kościoła Mariackiego.
Margarete 17:05, 07 sty 2014

Cześć Mariolko !
Za zaproszenie do ponownego odwiedzenie twoich ogrodów bardzo dziekuje, z przyjemnościa skorzystam, ale najpierw ty musisz do nas zawitać wiosna

Piekne masz kolory w swoim zimowym ogrodzie, i do tego ładnie sfotografowane te wszystkie twoje ogrodowe "obiekty".
Pozdrawiam
M
Zielona 18:17, 07 sty 2014

Przyszłam kilkunastoletnią choinę obejrzeć A tu cisza... No więc czekam
paniprzyroda 18:18, 07 sty 2014

an_tre
barbara_kraj - u Ciebie doczytałam i dziękuję za wpis u mnie
Pszczelarnia - skrzyneczki służą do przenoszenia sadzonek w czasie zalesiania, jak znajdę jakąś fotkę, to wkleję przy okazji; i kto ma rację?
Sanktuarium ma To coś w sobie, to są bardzo indywidualne wrażenia...
Małgosiu, czekamy zatem na wiosnę

Pszczelarnio, pisałaś u Gabrysi o choinie, odezwałam się i ja
To jedna nigdy nie cięta choina, rośnie naprzeciwko, wyglada jak królewna w koronkowej sukni, miejsca jej nie brakuje;

podobną mam przy warzywniku, jest już za duża, aby ją przesadzić do nowego.

paniprzyroda 18:19, 07 sty 2014

Zielona, mówisz i masz
Zielona 18:25, 07 sty 2014

paniprzyroda napisał(a)
Zielona, mówisz i masz

Podziękowała Choiną się zachwyciła. Uśmiech zostawiła
paniprzyroda 18:52, 07 sty 2014

alinak napisał(a)
Mariolu te obydwa ogrody świetnie się prezentują . Ania ma rację że drzewa wyższe muszą w ogrodzie być zwłaszcza jak jest większa przestrzeń .sama z niecierpliwości usychałam żeby troszkę cienia się zrobiło w moim ogrodzie , więc wiem jak to jest . dzisiaj jednak myślę ...jak ten czas szybko minął , więc nie ma co sadż i nawet malutkich się nie bój .
o grabach też myślę i kombinuję ....mam plan , ale jeszcze nie zdradzam szczegółów . jeżeli nie żywopłot to pomyśl o podziale ogrodu na dwie części lub kwatery . tu też możesz zastosować graby .
jadła koreańska ....o tej pomyśl . ma piękne szyszki

O grabach myślę: raczej jako pojedynczych formach strzyżonych, może jako punktach wytyczających warzywnik w przyszłości... a koreankę mam, już rośnie
Pszczelarnia 20:54, 07 sty 2014

Graby, choiny - same fajne rośliny!
A taka niecięta jest piękna również jako jedyna w swoim rodzaju.
Mój M. ma rację co do przeznaczenia skrzyneczki. Ja kombinowałam z przechowywaniem oczyszczonych nasion buków, świerków (przy wialni). Ciekawe, ze wzorzec takiej skrzyneczki pomocnej przy zalesianiu jest wszędzie taki sam. Wypracowany, uniwersalny.
paniprzyroda 01:02, 08 sty 2014

Ewo, choiny, daglezje, zwykłe jodły jako solitery są piękne. Pisałaś, że u Was choiny to "miejscowe" drzewa, u nas z kolei takimi stały się jodły, skądinąd gatunek niekoniecznie typowy dla centrum.
A skrzyneczka jak piszesz, wzorzec wypracowany i uniwersalny od baardzo dawna, więc nie ma potrzeby zmiany, bo doskonale się sprawdza w leśnych warunkach, sama kiedyś miałam okazję z nią pracować przy sadzeniu sosen.
Mala_Mi 10:40, 08 sty 2014

Ja zaprzyjaźnionej rodzinie leśników też pomagałam sadzić drzewka ..... ależ ten czas leci, jak to dawno było.... drzewa już chyba duże
I kiedyś w szkole były akcje sadzenia lasów.. ... widziałam jak las rósł, a teraz go wycieli pod nowe budownictwo.... masakra I w tym wypadku komuna była lepsza..