Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Początki w Kruklandii 12:34, 11 wrz 2013

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Część moich podzielonych żurawek.
Reszta ukorzenia się w cieniu

Co za trawka taka ruda, zimowała juz u Ciebie??

PS. Kolizji z łosiem też jestem ciekawa
Pitmedden Garden 12:32, 11 wrz 2013

Do góry
Mijamy dzieciniec,

i pierwsze kroki kierujemy w lewo

tym razem zaczynamy od obejrzenia dawnych zabudowań gospodarczych

można obejrzec stajnie i kuźnie, maszyny rolnicze a na zewnątrz tradycyjne grzybki
Pitmedden Garden 12:14, 11 wrz 2013

Do góry
pierwsze spojrzenie na ogród

i dom. Dla zwiedzających udostępnione są tylko ogrody.

Pitmedden Garden 12:05, 11 wrz 2013

Do góry
Ogrody Pitmedden

Odwiedzając ten ogród niedaleko miejscowości Ellon w Szkocji, możemy podziwiać piękne, geometryczne rabaty, jak i długie rabaty bylinowe

Ogród został założony w 1675, ale niestety 1818 został zniszczony przez pożar.
Na szczęscie dziś znowu możemy spacerować po ogrodzie Pitmedden

Dojazd prowadzi starą droga wśród drzew

potem przed nami wyłania sie piękny krajobraz i zadbany, tonący w zieleni parking

ach, takie wieście...

plan ogrodu

Żurawka - Heuchera 11:54, 11 wrz 2013

Do góry
Może się komuś przyda informacja jak rozmnażam żurawki

Na ochotniczke zgłosiła się odmiana Sashay

Nie wszystkie żurawki trzeba wykopywać aby pobrać sadzonki, ale gdy ich pędy zbyt bardzo wyniosły się nad ziemie, wręcz zalecałbym całkowite wykopanie i podział w 'łapkach'

Po wykopaniu jeszcze przed oczyszczeniem z suchych liści:

Po oczyśczeniu widać jak wysoko wyrosły pędy. W przyszłym roku zaczęło by się robić gniazdo w środku kępy z powodu pokładania się pędów. Jednak niektóe odmiany są dośc zwarte i się nie pokładają , ale czym dłuższe tym gorsze.

Możemy odciąć sekatorem w miejscach zaznaczonych żółtym kolorem lub odrywać pędy siłą w miejscu zaznaczonym kolorem czerwonym. Ja osobiście preferuje metodę siłową przy której możemy oderwać sadzonki z korzeniami co prz odcinaniu sekatorem jest prawie niemożliwe.

Oderwane sazonki z korzeniami i bez. Widać jak długie są niektóre pędy.

Przykład sadzonki z długim pędem i korzeniami. Jeżeli wysadzamy wprost do gruntu nie jest to może wielki problem, ale gdy do doniczek postępuje w następujący sposób:

oczyszczam z zaschniętych części i nadmiaru liśći oraz odłamuje zbyt długi pęd z korzeniami

Tak przygotowana sadzonke umieszczam w doniczce. Czasem zanurzam w ukorzeniaczu co nie jest konieczne, ale przyśpiesza ukorzenienie.
W ten sposób ukorzeniam mnóstwo sadzonek rocznie praktycznie bez żadnych strat, tegoroczne niepełne łowy

Nie każda żurawka jest prosta w rozsadzaniu, nie wszystkie mają tak grube pędy. Największy problem jest z dzieleniem żuraweczek, któe mają pełno drobnych i cienkich pędów.

Dziękuje za uwage i przepraszam za większą ilośc zdjęć w jednym poście niż zalecana, ale nie chciałem rozbijać instrukcji.
Kubusiowo 11:52, 11 wrz 2013

Do góry
Spóźniłam się ale i tak razem z rudzielcem gratki na 1000 przesyłam.

Leśne Wzgórze 11:49, 11 wrz 2013

Do góry
Sebek napisał(a)
Urzekła mnie wersja z hakone Ale żeby nie było łyso przez właściwie 7 miesięcy to posadziłbym tam jeszcze 3 kule bukszpanowe

Tylko wtedy przesadziłbym te ciemne wrzosy gdzie indziej i podsadziłbym je tymi żółtymi - wrzoścami lub wrzosami - albo tym i tym

Też myślałam żeby te żółte wrzosy przerzucić na prawo, tylko zastanawiam się gdzie te zielone ulokować. No cóż na razie nic nie wsadzę muszę to wszystko jakoś spasować.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:49, 11 wrz 2013

Do góry
To obiecana instrukcja rozmnażania żurawek

Na ochotniczke zgłosiła się odmiana Sashay

Nie wszystkie żurawki trzeba wykopywać aby pobrać sadzonki, ale gdy ich pędy zbyt bardzo wyniosły się nad ziemie, wręcz zalecałbym całkowite wykopanie i podział w 'łapkach'

Po wykopaniu jeszcze przed oczyszczeniem z suchych liści:

Po oczyśczeniu widać jak wysoko wyrosły pędy. W przyszłym roku zaczęło by się robić gniazdo w środku kępy z powodu pokładania się pędów. Jednak niektóe odmiany są dośc zwarte i się nie pokładają , ale czym dłuższe tym gorsze.

Możemy odciąć sekatorem w miejscach zaznaczonych żółtym kolorem lub odrywać pędy siłą w miejscu zaznaczonym kolorem czerwonym. Ja osobiście preferuje metodę siłową przy której możemy oderwać sadzonki z korzeniami co prz odcinaniu sekatorem jest prawie niemożliwe.

Oderwane sazonki z korzeniami i bez. Widać jak długie są niektóre pędy.

Przykład sadzonki z długim pędem i korzeniami. Jeżeli wysadzamy wprost do gruntu nie jest to może wielki problem, ale gdy do doniczek postępuje w następujący sposób:

oczyszczam z zaschniętych części i nadmiaru liśći oraz odłamuje zbyt długi pęd z korzeniami

Tak przygotowana sadzonke umieszczam w doniczce. Czasem zanurzam w ukorzeniaczu co nie jest konieczne, ale przyśpiesza ukorzenienie.
W ten sposób ukorzeniam mnóstwo sadzonek rocznie praktycznie bez żadnych strat, tegoroczne niepełne łowy

Nie każda żurawka jest prosta w rozsadzaniu, nie wszystkie mają tak grube pędy. Największy problem jest z dzieleniem żuraweczek, któe mają pełno drobnych i cienkich pędów.

Dziękuje za uwage i przepraszam za większą ilośc zdjęć w jednym poście niż zalecana, ale nie chciałem rozbijać instrukcji.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 11:38, 11 wrz 2013

Do góry
Agania napisał(a)

Marzenia na pewno Ci się kiedyś spełnią, przyjdzie na to czas, nasze spacery tak wyglądają

na ostatnim zdjęciu hodowca borzoji, często do nas zagląda ze swoimi młodziakami i chodzimy na długaśne spacery, a jak kochasz charty, to wiesz o czym piszę

Cudne są, uwielbiam charty za ich temperament i charakter. Nie koniecznie przewidywalny.
Może kiedyś, w przyszłości... kto wie.
Dość sporo marzeń w życiu mi się spełniło, tak jakoś samych.
Ja mam mieszańca labradora, też cudowny zwierzak. Pokazałam go w wątku zwierzęcym. Ma wielką zaletę - nie jest bardzo wymagający, bo my w chwili obecnej nie mamy czasu chodzić na długie spacery. Suńka wyżywa się aportując dysk - to jej pasja, a przy okazji łatwo pozbywa się nadwyżki energetycznej. Niestety ostatnio na wycieczce rozcięła sobie łapę w wodzie. Już nie pierwszy raz
Odpadają spacery, odpada frysbie. Dwa dni musiała być uwiązana do budy, żeby nie chodziła, bo rozwalała sobie ciągle tę łapę.
Początki w Kruklandii 11:29, 11 wrz 2013

Do góry
Nowe miejsce ławeczki...

Nowa rabata
Początki w Kruklandii 11:22, 11 wrz 2013

Do góry

Rozmnażanie hortensji 11:22, 11 wrz 2013

Do góry
Nie wiem kiedy odciąć moją hortensję, jest już spora i ładnie się ukorzeniła, czy teraz będzie dobra pora czy czekać do wiosny? W którym miejscu to zrobić?

Początki w Kruklandii 11:16, 11 wrz 2013

Do góry
Następny brązowy bukszpan...

ktoś ppisał, że jak brązowieją to im czegoś brakuje??? ale nie pamiętam kto i czego
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:14, 11 wrz 2013

Do góry
ana_art napisał(a)
taaaa... jak te hortki w popołudniowym słonku

Miałam dokładnie to Ci napisać i mnie ubiegłaś..

Tryskacze mam równo z ziemią, ale nóż w kosiarce sie wykrzywił.. i końcem kosił tryskacze..

Doniczkowo piekne..

A w szaleństwie też jest metoda

I po raz kolejny zapytam.. i może końcu zapiszę,na kartce którą znajdę.. .. jaka to odmiana żurawki..taka czerwona oczotegliwa ?
Ogród cioci 11:14, 11 wrz 2013

Do góry
Jest wcześniej ale wstawiam .

Troszkę nieforemny ale przyciąć można dopiero na wiosnę.
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:14, 11 wrz 2013

Do góry
Agania napisał(a)
Łukasz to, co tu piszesz o żurawkach i pokazujesz to prawdziwy profesjonalizm, a nie chaos. Jesteś naprawdę żurawkowo zakręcony, prawdziwy pasjonata i ogrodnik. Życzę Ci powodzenia w sadzonkowaniu tych, najbardziej chimerycznych odmian, miejsca wcześniej czy później każdemu brakuje, u mnie jest jeszcze go sporo, ale niewyrabiam z odchwaszczaniem na swoich rabatach. Rojnikowe skalniaki u Ciebie super wyglądają i najbardziej mnie cieszy, że próbujesz zapylać swoje liliowce. To najbardziej mnie kręci, może w przyszłości, jak mój ogród mi na to pozwoli, będę się w to zapylanie bawić.
Z pozdrowieniami przesyłam Ci Liliowca.

Bardzo dziękuje za tyle miłych słów. Z żurawami jakoś sobie radze, a chimeryczne niech, aby rosną w jednym egzemplarzu bo nawet to czasem im nie wychodzi Rojniczki w tym roku całkowicie zaniedbane, mam wysadzone z 200 na tyłach podwórka to tak zarosły chwastami, że nawet ich nie widać, ale te na skalniaku jakoś się trzymają. Teraz się ciesze, że wiosną nie zamówiłem 20 nowych bo zniszczyłyby się w doniczkach... Kilka pierwszych nasionek z liliowców zebrane, teraz trzeba się kształcić z kolejną czynnością przy nich
Za pięknego liliowca dziękuje
Początki w Kruklandii 11:14, 11 wrz 2013

Do góry

mały bukszpan brązowy

W tamtym roku miskanty ładniej porosły...
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 11:10, 11 wrz 2013

Do góry
i 300 krokusów na tej samej rabacie
Początki w Kruklandii 11:07, 11 wrz 2013

Do góry
Część moich podzielonych żurawek.
Reszta ukorzenia się w cieniu
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:59, 11 wrz 2013

Do góry
GabiK napisał(a)
Jak Ty to robisz, że te Vanilki takie piękne? Moja zbrązowiała.

Z tym rozmiarem ogrodu do Mai nie przesadzaj - u mnie się zmieścili, u Danusi już nie raz, to u Ciebie pełen luz. Masz większy ogród niż nasze oba razem.

1,5 tys. cebul i jeszcze chcesz upychać -rzeczywiście jest w Tobie szaleństwo.

Wrzosy w donicach pięknie się prezentują.
No zobacz faktycznie u Ciebie ogród dużo mniejszy, czyli kamera moglaby się rozpędzić
Co do cebul to upchane są u mnie na większości rabat , ale obejrzałam foty wiosenne i widzę że jeszcze się trochę dobrodziejstwa zmieści. 1,5tyś niby robi wrażenie, ale tego tak bardzo nie widać np tutaj jest ok 150 tulipanów

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies