Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Krowy, staw i my...

Krowy, staw i my...

Mariusz 21:43, 13 sty 2014

Kilka sugestii z mojej strony
Pomyśl o posadzeniu taxodium, właśnie w tym rogu gdzie planujesz grujecznik, może być nawet trzy sztuki. Masz na około naturalnie, taxodia/cyprysniki błotne świetnie wklejają się w nasz rodzimy krajobraz, a w przyszłości w ich podszycie dobre warunki znajdą długosze królewskie czy lysichitony. Ich korzenie oddechowe – pneumatofory - wlezą do wody, to unikalna ozdoba i sposób na wzmocnienie podstawy brzegu.
Jeśli zdecydujesz się na kosaćce, to bezpośrednio w wodzie sadź tylko jedną, silną odmianę o żółtych kwiatach w około dwóch kępach bądź czysty gatunek Iris pseudacorus plus odmianę o białych kwiatach ’Alba’ w kilku kępach . Nie sadź wzdłuż całego brzegu, w lini, kolekcjonersko, a kompozycyjnie.
Niebieskie kosaćce syberyjskie posadź na brzegu, a nie w wodzie jak rysujesz (to nie są rośliny wodne) - kilka kęp z bylinami i wysokimi kępowymi turzycami, tak jak podpowiadają dziewczyny (bardzo piękny przykład na fotce).
Już teraz myśl co będzie na około stawu, a nie sadź wycinkami, lepiej planuje się na całej powierzchni.

Mniej więcej tak rozmieściłbym taxodia oraz irysy w barwie żółtej i białej.

monteverde 21:47, 13 sty 2014

Bardzo mądra podpowiedź, nie ma to jak fachowiec
an_tre 21:51, 13 sty 2014

monteverde napisał(a)
Bardzo mądra podpowiedź, nie ma to jak fachowiec
podzielam twoje zdanie
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Marlenaa 23:18, 13 sty 2014

Wiedziałam, że na was zawsze można liczyć Dzięki za wszystkie uwagi.
Marlenaa 23:22, 13 sty 2014

kaisog1 napisał(a)
Marlena poszłabym w przywrotnika ostroklapowego, bergenię, bodziszki, kosaćce, trawy.... Wszystko sadzone grupami nie rzędami bo zrobią Ci się linię zamiast ładnych plam. Nie szłabym w iglaki..... jakoś mi tam nie pasują. Raczej w stronę angielskiej rabaty bylinowej.... tak "se" myślę.....
Klona posadziłabym tak żeby niemal "zwisał" nad wodą.
Może z tyłu dać pęcherznice lub derenie..... żywopłot z grabu...
Tu zdjęcie z jednego z artykułów Danusi: https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/198-dzikosc-pod-kontrola-czyli-o-ogrodach-naturalnych/photos

Gosiu właśnie o taki podobny efekt mi, chodzi. No i drzewo jakieś koniecznie lekko zwisające nad staw Dzięki za wszystkie uwagi.
Marlenaa 23:28, 13 sty 2014

an_tre napisał(a)
Marlenko widzę, że dziewczyny już podsyłają ci rady Ja też tam widzę kosaćce, niebieskie i żółte, posadziłabym bergenię, wysokie trawy, języczkę pomarańczową, a z drzew może przywrócisz do łask wierzbę płaczącą, pięknie pochyli się nad stawem, da cień, można ja podsadzić hostami, brunerą, rumianką
myślę, że kopalnią pomysłów jest Ania ogrodniczka mimo woli, ma piękną kałużę i super obsadzoną

Aniu, właśnie też zastanawiałam się nad wierzbą płaczącą, tylko mam co do niej obawy, że będzie rozsiewać się jak chwast. Nieopodal działki jest taki zagajnik w którym są wierzby i one bardzo się rozsiewają. Już kilka samosiejek rosło na skarpie. Ale z drugiej strony one rozsiały się jak kilka lat nikt na działce nic nie robił, a jak będę na miejscu, to chyba aż tak łatwo im nie pójdzie
an_tre 23:34, 13 sty 2014

Marlenaa napisał(a)

Aniu, właśnie też zastanawiałam się nad wierzbą płaczącą, tylko mam co do niej obawy, że będzie rozsiewać się jak chwast. Nieopodal działki jest taki zagajnik w którym są wierzby i one bardzo się rozsiewają. Już kilka samosiejek rosło na skarpie. Ale z drugiej strony one rozsiały się jak kilka lat nikt na działce nic nie robił, a jak będę na miejscu, to chyba aż tak łatwo im nie pójdzie
u mnie wierzba płacząca rośnie już ponad 30 lat i do tej pory nie znalazłam żadnej siewki
Rajski Ogród Ani + Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... http://www.ogrodowisko.pl/watek/2691-maj-2012-duszniki-zdroj-park-zdrojowy-i-okolice http://www.ogrodowisko.pl/watek/1966-ogrod-w-lubiechowie-kolo-ksiaza
Marlenaa 23:35, 13 sty 2014

Mariusz napisał(a)
Kilka sugestii z mojej strony
Pomyśl o posadzeniu taxodium, właśnie w tym rogu gdzie planujesz grujecznik, może być nawet trzy sztuki. Masz na około naturalnie, taxodia/cyprysniki błotne świetnie wklejają się w nasz rodzimy krajobraz, a w przyszłości w ich podszycie dobre warunki znajdą długosze królewskie czy lysichitony. Ich korzenie oddechowe – pneumatofory - wlezą do wody, to unikalna ozdoba i sposób na wzmocnienie podstawy brzegu.
Jeśli zdecydujesz się na kosaćce, to bezpośrednio w wodzie sadź tylko jedną, silną odmianę o żółtych kwiatach w około dwóch kępach bądź czysty gatunek Iris pseudacorus plus odmianę o białych kwiatach ’Alba’ w kilku kępach . Nie sadź wzdłuż całego brzegu, w lini, kolekcjonersko, a kompozycyjnie.
Niebieskie kosaćce syberyjskie posadź na brzegu, a nie w wodzie jak rysujesz (to nie są rośliny wodne) - kilka kęp z bylinami i wysokimi kępowymi turzycami, tak jak podpowiadają dziewczyny (bardzo piękny przykład na fotce).
Już teraz myśl co będzie na około stawu, a nie sadź wycinkami, lepiej planuje się na całej powierzchni.

Mniej więcej tak rozmieściłbym taxodia oraz irysy w barwie żółtej i białej.

Co fachowiec to fachowiec O żółtych i białych kosaćcach czytałam i wiem, że mogą rosnąć w wodzie. O niebieskich już nie czytałam, bo chyba z góry założyłam, że skoro białe i żółte mogą to pewnie i jakieś niebieskie się znajdą Szukałam czegoś takiego jak taxodium, ale sama to pewnie i przez kilka miesięcy bym tego nie znalazła. A co do całego planu, to cała działka ma być w stylu angielsko-naturalistycznym, żeby pasowało do krajobrazu i moich krówek za płotem
Dzięki Mariusz bardzo serdecznie.
Marlenaa 23:37, 13 sty 2014

an_tre napisał(a)
u mnie wierzba płacząca rośnie już ponad 30 lat i do tej pory nie znalazłam żadnej siewki

To dobra wiadomość U nas one zatrzymywały się na skarpie i tylko tam wyrastały. Na płaskim, żadnej nie było.
an_tre 23:38, 13 sty 2014

oto ona, po obejrzeniu usuń

ma podcinane dolne gałęzie, bo rośnie przy ulicy i robię ze względów bezpieczeństwa
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies