Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Rododendronowy ogród II. 19:10, 09 wrz 2013

Do góry
Zaglądam by być na bieżąco
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:01, 09 wrz 2013

Do góry
Joanko, Pigwa właściwa jest drzewem albo wysokim krzewem i owoce ma duże wielkości jabłka antonówki.
Kwiaty ma bladoróżowe na końcach gałązek.raczej pojedyncze.
Natomiast pigwowiec występuje w odmianach niski i wysoki.Różnią się wysokością krzewu, jeden dorasta do 0,5m, drugi może być nawet 3m krzewem. Ten niski ma po dojrzeniu pachnące owoce, natomiast wyższy ma owoce trochę większe i niestety nie pachnie.
Do celów spożywczych używa się owoców wszystkich trzech rodzajów.

Owoce pigwowca pośredniego- czyli wyższego.

Niżej- jeszcze nie w pełni wyrośnięte owoc pigwy

Ogród cioci 18:58, 09 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No i jeszcze jedno. Mój M poszedł na grzybki i poza grzybkami zdobył dziupelkę. Przytaszczył cudo dla żyjątek.

Witaj Małgorzatko, wpadam do ciebie i czytam, a tutaj widzę, dzieciogród, tak mi bardziej pasuje nie dziwię się, ze dzieci kochają Twój ogród, jest jak z bajki, macie fajne pomysły, które tworzą właśnie taki bajkowy, dzieciowiskowy klimat. Uśmiałam się z Twoich mniszków na drzewie, mój M jak narazie nie znosi mi takich cudów do ogrodu, fajna ta dziupelka, Pozdrawiam i ide oglądać Maję - Twój odcinek
Tylko trawnik i co dalej? 18:45, 09 wrz 2013

Do góry
mój trawnik o długości jakieś 70 m i 20 m szerokości....

Jurajski Ogród 18:43, 09 wrz 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Nie wiem, czy to ładnie, czy nie, ale muszę się troszkę pochwalić. Tak się złożyło, ze startowaliśmy w powiatowym konkursie na estetycznie i ekologicznie zgospodarowaną działkę i zajęliśmy I miejsce w powiecie. Powiat typował nas do wojewódzkiej edycji, gdzie zajęliśmy III miejsce. Cieszymy się bardzo, bo to znaczy, że dbałość o nasze miejsca na ziemi jest zauważana

Każde docenione starania cieszą ogromnie. Wasz zysk jest potrójny
1. elegancko zagospodarowana działka
2. zdrowe środowisko życia
3. nagroda

Serdeczne gratulację i za rok życzę:
Tylko trawnik i co dalej? 18:43, 09 wrz 2013

Do góry
Ja w tym sezonie nie zrobiłam niemal nic...nie dlatego, że nie miałam czasu czy ochoty po prostu nie miałam konkretnego pomysłu na ogród... Niestety, ale i tak wstawię kilka zdjęć

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:27, 09 wrz 2013

Do góry
asc napisał(a)

Daj go trochę.. bo porażka .. piszą że jutro ma padać i w weekend też... niech pada.. bo łopaty w ziemie nie wbije.. chciałam dziś wyrównać kawałek rabaty..... zrobić kancik.. goście przyjeżdżają... poddałam sie.. nie wbiłam łopaty, wodę lałam i dalej nic z tego
Dziewczyny mój ogród już widziały, wiec obejdzie sie i bez tego kancika

Wrzucam resztę dzisiejszych fotek.. nie komentuję tego.. ogólnie to trzmielina oskrzydlona.. tylko dlaczego sie robi czerwona???

Moja trzmielina zieloniutka jeszcze, odprawiam taniec deszczu dla Ciebie, bo u mnie już pada
Marzy mi się Siedlisko.... 18:25, 09 wrz 2013

Do góry
AniaK napisał(a)
Wykorzystałam hortensje, bo coraz bardziej przekwitają i powstały wianki, pewnie jeszcze coś do nich dodam, ale na razie hortensjowe są

Witaj Aniu. Wianki śliczne. Z jakich hortensji jest ten pierwszy? Jakiego użyłaś podkładu i czym mocowałaś?
Mus zgapić
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:23, 09 wrz 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Jesień już u Ciebie, czy co???

Nawet mnie nie denerwuj... tak wygląda.... wiosna przyszła miesiąc później.. jesień miesiąc wcześniej...... qerwa..... wcale mi się to nie podoba
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:22, 09 wrz 2013

Do góry
Pierwsze zaczynają i pierwsze przekwitają.. gdyby im ścianć przekwitłe to by dłużej kwitły.. ale co by zdobiło zimą????

Ale na dole.. jeszcze są kwiatuszki.. schowały sie w stipę..

Dość na dziś... uciekam do obowiązków.... zajrzę ejszcze, ale sorki.. tylko do siebie Bo jak idę do Was to zlatuje za długo.....

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:20, 09 wrz 2013

Do góry
co najmniej 2,5 metrowe dalie..

Inne mikołajki przekwitły, a samosiejka ... jeszcze niebieska..

Przesadzone zbierają sie do życia Tylko sie rozczapierzyły niemiłosiernie..

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:18, 09 wrz 2013

Do góry
mira napisał(a)
w nocy może lać więc leć pozbieraj nasionka kosmosu - to te kwiatki ktore mają takie czarne igiełki rozciapierzone - prosto wsyp do ręki same się rozsypują

To lecę pozbierać.. na razie pozbierałam trochę nasionek białego kleome

I kosmosu siarkowego.. też fajny

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 18:16, 09 wrz 2013

Do góry
Witajcie,

czy ktoś z Was może doradzić jak skończyć to maleństwo?
Wszystko jest w donicach - tuje, jodełki, bukszpany ponieważ ogródeczek jest nad garażem podziemnym i ziemi jest może z 30cm. Tragedia.. Kolorystyka to biel i rózne odcienie fioletu.

Teraz dodatkowo wyczytałam, że bukszpany pomimo okrycia donic i tak przemarzną.

Tak wygląda to po wyjściu z mieszkania na mały podest. Widok na dziedziniec i inne ogródki. Co można posadzić z przodu, żeby troszkę się odgrodzić ale nie stworzyć efektu klatki?

Jedna strona już w zasadzie skończona. Tuja w rogu - by zasłonić brzydką rynnę. Dalej powojniki (Jerzy Popiełuszko i Warszawska Nike), zwisają barwinki. W donicach jodła, tuja i bukszpan. Wszystko zakratkowane, by zasłonić troszkę płotek sąsiada.

Czy z tej strony powtórzyć to co nasadzone po przeciwnej stronie? Oczywiście wykluczając powojniki, bo więcej donic być nie może. Co posadzić by się trochę zasłonić a nie stworzyć przytłaczającej klitki? I musi to byc cos co płytko sie ukorzenia.

Bardzo proszę o rady. Takie maleństwo to wyzwanie.
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:16, 09 wrz 2013

Do góry
I trafki porobiłam... do znudzenia.. byście o mnie nie zapomnieli...... wiec wrzucam obrazki..

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:14, 09 wrz 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
A u nas dzisiaj pada, zostawiłam do jutra sadzenie (bo nie mówiłam, ale udało mi sie kupić 4 kulki bukszpanowe na pniu, kopane z gruntu, które mają potencjal, by kiedyś stać się ładnymi kulkami. Nie mogłam ich nie kupić za ..15 zł za sztukę, nie było więcej). Pozdrawiam Aniu

W wolnej chwili muszę to cudo za śmieszne pieniądze zobaczyć.... ale nie dziś.. dziś walczę z czasem.. a po południu zwijaliśmy basen. bo jest suchy, a zanosi sie że może jednak pokropi... i jak zmoczy to klops i pupa blada.. Wielkie to ustrojstwo.. i składa sie z bardzo wielu części....... Rozstawianie idzie zdecydowanie szybciej..

A to kalina i dlaczego też sie robi czerwona??? Ze wstydu????

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:11, 09 wrz 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
No to juz moje plany ogrodowe ...poszły sie bujac ..na drzewo..pada u nas ... ciesze sie bo sucho w ogrodzie ale kiedy ja to porbie jak ma cały tydzien padac...
Wysyłam ten deszcz do ciebie Aniu asc ....!!!!

Daj go trochę.. bo porażka .. piszą że jutro ma padać i w weekend też... niech pada.. bo łopaty w ziemie nie wbije.. chciałam dziś wyrównać kawałek rabaty..... zrobić kancik.. goście przyjeżdżają... poddałam sie.. nie wbiłam łopaty, wodę lałam i dalej nic z tego
Dziewczyny mój ogród już widziały, wiec obejdzie sie i bez tego kancika

Wrzucam resztę dzisiejszych fotek.. nie komentuję tego.. ogólnie to trzmielina oskrzydlona.. tylko dlaczego sie robi czerwona???

Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 18:08, 09 wrz 2013

Do góry
Hosty-prezenty wszystkie rosną

Haniu, Basiu dziękuję

Po wielką hostą muszę zrobić kancik
Ogrodnik Mimo Woli cd 18:07, 09 wrz 2013

Do góry
Margarete napisał(a)

Mówisz- masz..

tylko uprzedzam, że z gotowaniem jestem na bakier

Bo ja mogę robić przy kfiotkach ale nie przy garnkach..

I w październiku to już tak w ogrodzie trochę smutniej... liście tylko kolorowe..

Barbula coraz ładniejsza..

Ogrodnik Mimo Woli cd 18:05, 09 wrz 2013

Do góry
Ale lawenda na skalniaku.. ma w nosie suszę i brak podlewania

Kosmosy samosiejki też sobie radzą..

Ten się wysiał w kostce przy ognisku, wiec cały popalony... i dalej rośnie..

Fajne są kosmosy.... Muszę naczaić jak pozbierać nasionka..

Leśne Wzgórze 18:04, 09 wrz 2013

Do góry

elegant z muszką

Kazik przeniesiony poza zasięg ciekawskiego psa wcale nie chciał nas opuścić:

i już na wolności:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies