Bogusia, to jest śnieżniczka wiosenna, twoja może być ta odmiana większa od gatunku... ich nigdy nie miałam Śnieżyczki olbrzymie - Galanthus elwesii
Te tradycyjne to śnieżyczka przebiśnieg Galanthus nivalis
Poszukuję Leucojum aestivum Gravetye Giant, kwitną dużo później od gatunku naszego
(nazwy zaczerpuję z internetu, aż taka mądra nie jestem )
Leucojum aestivum - nie ma nawet w polskiej Wikipedii.. a na zagranicznych jest.. i za granicą jest ona popularna, a u nas w Polsce nie ma Kiedyś miałam i bardzo mi się podobała... i mam tylko jedno zdjęcie jej i to takie byle jakie Miała wysokość ok. 0,5m
Gosia...etykietka na nich jest że Glacilimusy, ML tez mam i troszkę inaczej wyglądają, ale czas pokaże
a co ogólnie myslisz o tym co nabazgrałam?...w sensie czy np. te tuje by tam mogły być, podsadzone np. lawendą, bo tam słonecznie?...czy zbyt dziwacznie to będzie wyglądać? ew. co tam jeszcze dać?...mam jeszcze grujecznika i miłorzęba
teraz tak sobie pomyśłam, że może tak?:
zmienić trochę linię, w sensie że przed tujami dac więcej miejsca (sorki za bazgroły)
Cos dalej nie tak z tym komputerem
Zdjecia wgrywaja sie tak strasznie dlugo tak ze nie wiem na ile starczy mi cierpliwosci
Ciagle cos jak nie urok to straczka
Cieszę się, że udało Ci się kupić Ice Age Trail (pozostałe też śliczne). My z Goniakiem tej jesieni już nic nie zamawiałyśmy, dopiero na wiosnę. Pozdrawiam i zaznaczam sobie ponownie Twój wątek, bo mi się wszystkie skasowały.
A to ciemnobordowe, palczaste pnące to wilec (ipomea - wiem dzieki Ani asc...) to ja też w tamtym tygodniu do swoich jesiennych kompozycji wykorzystałam i tez dołozyłam srebrnoszarego i rudego koloru... jakos mi tak trn wilec jesiennie konweniował ... tyle że moje kompozycje żywsze bo w terakotoej donicy to duzo wiecej ciepłego koloru jest ale te twoje szrości też świetnie pasują do tych roslin...no i kapusta ekstra !
Witam,
Co mozna zrobić z takich bukszpanów? Pierwszy ma ok 1,5m wysokosci a drugi ok 1,8. Kiedy najlepiej je przesadzać - teraz czy październik?
Jakiej srednicy powinna być minimalnie wykopana bryła korzeniowa? Słyszałam ze taka jak korona - ale to daje ponad metr srednicy wiec logistycznie bez dzwigu sie nie da Mozna mnie? Jak głeboko kopac?
Jak przygotowac dołek pod takie duze bukszpany? Czy mozna je wsadzić glebiej niż teraz jest ten pierwszy- chciałabym z niego zrobić kule - tylko teraz troszke wisi w powietrzu. Obnizac czy raczej podsadzić nowe?
a teraz z innej strony tak jak kiedyś pisałam, planuję na szerokości przęseł ekrany cisowe, na ich tle po dwóch stronach lustra symetrycznie i ciągiem wzdłuż ogrodzenia frontowego wysoko szczepione Umbry i pod nimi nasadzenia i coś bym posadziła w tym narożniku w samym rogu, ale nie wiem co może serba a może buka....a może nie wiem co może ktoś ma pomysł? wszystkie sugestie mile widziane