Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Sylwii od początku cz.II 16:49, 08 wrz 2013

Do góry
Syla napisał(a)
[

Ta hohla tu wymiata.. cudnie jest I radośnie
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 16:46, 08 wrz 2013

Do góry
butterfly napisał(a)

Gosieńko, a tu, pomiedzy stipą a żurawkami

Marikeny przesadzę - jeszcze się waham gdzie więc na razie stoją...

NO mnie spodobało się to połączenie
http://pinterest.com/pin/52284045645109603/

ale jak zauważyłas może być za ciemno... i chyba już za dużo gatunków tam będzie...

szukałam aż trafiłam na świetne połączenie festuca ovina z berberysem Aurea - parę kulek seledynowych zanurzonych w tej kostrzewie... mhhhhh

ale jeszcze się waham...

O!! Znalazłam to połączenie!
http://www.gapphotos.com/imagedetails.asp?imageno=137040

chciałabym doradzić ale marna jestem w te klocki bylinkowe ..... szkoda , że nie lubisz żółtego .... ale kolorek można wprowadzić poprzez biały np. carexa Ice Dance lub Ice Cream i wprowadzić je pomiędzy stipą a żurawką a berberysa np. Helmond Pillar pomiędzy stipę , tak niereguralnie ?
Choroby i szkodniki trzmielin, trzmielina - Euonymus 16:03, 08 wrz 2013

Do góry
Witam.
Od niedawna coś "męczy" moje trzmieliny.
Objawy są takie, że najpierw różowieją liście, a potem opadają.
Nie wydaje mi się, że jest to spowodowane porą roku - nadchodząca jesień, ale prawdę mówiąc moja wiedza i doświadczenie w tym temacie pozwalają mi wyłącznie na stawianie hipotez.
Zauważyłem również, że gałązki miejscami robią się brązowe.
W załączeniu zdjęcie ogólne rośliny oraz zbliżenie na gałązki.
Czy to jest normalne zjawisko o tej porze roku czy też powinienem coś z tym zrobić, a jeśli tak to co i kiedy?
Serdecznie pozdrawiam,
Stanisław

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 15:51, 08 wrz 2013

Do góry
Witam.
Mam do Was drodzy forumowicze pytanie dot. "mojego" szkodnika.
Proszę na wstępie o wyrozumiałość, bo to mój pierwszy post na forum.
Nie mam wprawdzie ogrodu, ale mam spory taras, a na nim kilka iglaków i jeszcze coś bez igieł.
W tym roku wymieniłem moje dotychczasowe Thuje na Aurea Nana i wszystko układało się pięknie, aż do czasu kiedy na drzewkach pojawił się On - mój nn. szkodnik.
Był środek wakacji, przy iglakach zaczęły kręcić się osy, a po doniczkach coś zaczęło spacerować...
Nie były to pojedyncze jednostki, a raczej całe hordy niechcianych intruzów.
Postanowiłem się z nimi rozprawić i korzystając z jedynego posiadanego w domu środka na szkodniki - Confidor 200 SL - spryskałem porządnie ofiary napaści.
Skutek był natychmiastowy, szkodniki odeszły wiadomo gdzie i wszystko wróciło do normy, nastał błogi spokój.
Niestety w zeszłym tygodniu znany już wróg postanowił ponowić swój szturm i zdążył opanować już pierwsze drzewka. Doraźnie spryskałem je ponownie Confidorem, ale coś czuję, że na tym się nie skończy i wiosną powrócą z nowymi siłami.
W złączeniu zdjęcie osobnika oraz podstawy drzewka z dziwnymi małymi, białymi łuskami.
Co to za szkodnik i jak się z nim ostatecznie rozprawić?
Pozdrawiam,
Stanisław

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 15:42, 08 wrz 2013

Do góry
Szefowo a ja mam pytanie, czy z jałowców (wys. 2,5 m i 2m ) da się zrobić spirale?
Ale najtrudniejsze , mają po dwa rdzenie od korzeni .
A jeśli nie , to co można by było z nich stworzyć?
i czy to na wiosnę? teraz pewnie za późno ?
Świeto różane, ogród przy lesie i inne - wrzesień 2013 15:28, 08 wrz 2013

Do góry
Oczywiście na zakonczenie spotkania zostałysmy obdarowane rozsadami roslin wg życzenia, Pani Przyroda z chęcią podzieliła sie z nami swoim "bogactwem",
Oto zadowolona Bogdzia z samodzielnie przez Pania Przyrode rozmnożoną peonia drzewiastą

Jeszcze raz serdecznie dziękuję Pani Przyrodzie za sadzonki i goscinność, dziewczynom za towarzystwo - oby tak fajnie jak wczoraj bywało częściej !
Usmiecham sie do Was z ogrodu Mariolki (Pani Przyrody)

Świeto różane, ogród przy lesie i inne - wrzesień 2013 15:23, 08 wrz 2013

Do góry
W "nowym" ogrodzie gro roslin właścicielka rozmnaża sama, musi miec dobrą ręke bo podziwiałysmy rozmnożone hortensje, trawki ( w tym m.in. konwalniki), bukszpany, tegoroczne jeżówki wyhodowane z nasion i cisy.

I budleja w cudownym kolorze
Świeto różane, ogród przy lesie i inne - wrzesień 2013 15:20, 08 wrz 2013

Do góry
Dorzucę jeszcze moje fotki z ogrodu nr 2 naszej przemiłej gospodyni - Pani Przyrody, pisałam już że miałysmy 2 bohaterki wczorajszego dnia : jedna to róża a druga to Pani Przyroda ( to kobieta wielu talentów, umiejetności plastycznych, olbrzymiego doświadczenia w komponowaniu i utrzymaniu ogrodów, pracowita - bo oba ogrody były wychuchane i wypieszczone, o kulinarnych zdolnosciach juz nie wspominając...) Fajnie że tkie zdolne osoby sa wśród nas na Ogrodowisku.....
Oto fragmenty :"nowego" ogrodu Pani Przyrody

Rozpoznawanie traw 15:15, 08 wrz 2013

Do góry
Moja sasiadka ma w ogrodzie dwie trawy-bardzo mi sie podobaja i chcialabym je u siebie.
Jedna to chyba Calamagrostis acutiflora 'Karl Foerster'.Druga to miscanthus, ale jaka odmiana?

A miało być tak pięknie.... 15:06, 08 wrz 2013

Do góry

Mam pierwszy bylinowy hibiskus
Według własnych pomysłów - Ligustr nie tylko jako ogrodzenie 14:58, 08 wrz 2013

Do góry
Jeszcze trochę i będzie coś podobnego do ligustrowej kuli
Ogród Sylwii od początku cz.II 14:51, 08 wrz 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

nie przestrasze się ... nie takie atrakcje mam u siebie ...

zwizualizowałam sobie gabiony ... i ucieszyłam planami tarasu letniego ... czyli będzie się działo wciąż ... plazma mnie ubawiła do łez ... wnoszę o zlikwidowanie plazmy na rzecz kina letniego w starym wydaniu ... .. a co jak szaleć to z sentymentem

chyba przystanę na Twoją propozycję zamiany plazmy na kino letnie ..... będziemy leżeć na trawie bo samochodem nie wjedzie ..... super pomysł !!!!

na Twoje Izuś ryzyko

Działka prawie w Borach Tucholskich 14:45, 08 wrz 2013

Do góry

Ranczo Edy 14:45, 08 wrz 2013

Do góry
Witajcie kochani poczekajcie cierpliwie w poniedziałek się dopadnę i na pewno powklejam moje szaleństwa buźiam wszystkich a to na pocieszenie oka
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:37, 08 wrz 2013

Do góry
Widać, że Irenka lubi rozplenice

To jej ogród

A to Warszawa

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:30, 08 wrz 2013

Do góry
Irenka plus kolorowa torebka Coco Chanel z tajemniczym panem w szarościach- nieźle się komponuje? Dla mnie boskie zdjęcie, aż nie wierzę, że ja je zrobiłam Zgadnijcie, ten elegancki pan - kto to taki

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 14:30, 08 wrz 2013

Do góry
Sobota spędzona z Irenką i innymi ogrodomaniakami. Relacja jest tutaj https://www.ogrodowisko.pl/watek/3404-spotkanie-w-domu-dzialkowca-warszawa?page=21

A dodatkowo na deser Irenka.

Inspiracje na wianek jak znalazł również.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:26, 08 wrz 2013

Do góry
A na deser Irenka plus kolorowa torebka Coco Chanel z tajemniczym panem w szarościach- nieźle się komponuje? Zgadnijcie, kto to taki

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 14:23, 08 wrz 2013

Do góry
Dopiero skończyłam wklejać relację z działek u Debry https://www.ogrodowisko.pl/watek/3404-spotkanie-w-domu-dzialkowca-warszawa?page=21

patrzę, upominancie się o fotki, - ależ z wielką przyjemnością

Czy smacznie? jakaś tam mała herbatka ciasteczko, czasu nie było, samolot czekał

Inspiracje na wianek jak znalazł, Sebek rób kolejne

Spotkanie w Domu Działkowca, Warszawa 14:11, 08 wrz 2013

Do góry
To wszystko ode mnie Jeszcze raz dziękuję

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies