Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ania i róże i cała reszta :)

Ania i róże i cała reszta :)

AniaDS 21:22, 08 sty 2014

U Was też wiosna?
Masakra, jak tak przyjdzie mróz jak co roku w lutym to będzie po różach .
Moje zmartwienie, jak co roku o tej porze. Ale tak nabrzmiałych róż jak teraz w styczniu jeszcze nie miałam, to bardzo niedobrze.
Kondzio 21:26, 08 sty 2014

No ja tez sie boje o swoje a mam ich juz sporo ale zakopczykowalem je wysoko wiec może coś przeżyje
mira 21:33, 08 sty 2014

AniaDS napisał(a)
U Was też wiosna?
Masakra, jak tak przyjdzie mróz jak co roku w lutym to będzie po różach .
Moje zmartwienie, jak co roku o tej porze. Ale tak nabrzmiałych róż jak teraz w styczniu jeszcze nie miałam, to bardzo niedobrze.

wlaśnie się zastanawiałam co będzie z tymi sporymi pączkami i mnie zmartwiłaś bo w prognozie widzę za 10 dni -10 no w końcu zima przyjdzie a jakoś mi się nie widzi mieć mniej róż po zimie - chyba każdemu -więc rozbiorę choinkę i docieplę

pozdrawiam
barbara_kraj... 23:44, 08 sty 2014

Ja też się martwię, bo rośliny niemal w rozkwicie
Musi spaść śnieg!
monteverde 23:53, 08 sty 2014

Włokniny przygotować i nie narzekać, będziemy okrywać jeszcze z góry, a teraz śnieg jak przyjdzie to te młode listki pomrozi
agatanowa 23:55, 08 sty 2014

Będzie dobrze, ponoć roslinki muszą się podhartować. Gorzej, jesli zimy rozpieszczają i nagle przychodzi katastrofa. Ale o tym pewnie więcej Ania DS Może bzdury piszę w swym niedoświadczeniu
AniaDS 20:15, 09 sty 2014

Kondzio napisał(a)
No ja tez sie boje o swoje a mam ich juz sporo ale zakopczykowalem je wysoko wiec może coś przeżyje

A moje nie zakopczykowane nic a nic, nie mam kiedy, jak wracam do domu to już noc

mira napisał(a)

wlaśnie się zastanawiałam co będzie z tymi sporymi pączkami i mnie zmartwiłaś bo w prognozie widzę za 10 dni -10 no w końcu zima przyjdzie a jakoś mi się nie widzi mieć mniej róż po zimie - chyba każdemu -więc rozbiorę choinkę i docieplę
pozdrawiam

Jeżeli spadnie śnieg to nie ma strachu, gorzej będzie, jeżeli przyjdzie ostry mróz bez śniegu, wówczas nawet kopce mogą nie pomóc. Nasze róże nie śpią, nie są przygotowane, soki wciąż krążą, co widać po rosnących w oczach pąkach liściowych.

barbara_krajewska napisał(a)
Ja też się martwię, bo rośliny niemal w rozkwicie
Musi spaść śnieg!

Otóż to, śniegu nam trzeba, śniegu.

monteverde napisał(a)
Włokniny przygotować i nie narzekać, będziemy okrywać jeszcze z góry, a teraz śnieg jak przyjdzie to te młode listki pomrozi

Jak ja mam Aniu okryć włókniną ponad 200 róż . Nie ma szans.

agatanowa napisał(a)
Będzie dobrze, ponoć roslinki muszą się podhartować. Gorzej, jesli zimy rozpieszczają i nagle przychodzi katastrofa. Ale o tym pewnie więcej Ania DS Może bzdury piszę w swym niedoświadczeniu

No właśnie chodzi o to, że ta zima ich nie hartuje a rozpieszcza, jest zbyt ciepło i nasze róże nie śpią. To ciepłe słońce, które mamy ostatnio powoduje, że krzewy rwą się do życia. Nie chcę krakać, ale luty co roku daje nam ostro w kość, o ile pamiętam podobnie było 3 lata temu, po styczniowej wiośnie przyszły mrozy końcem lutego, u nas było ok. -30 st., potraciłam wówczas wiele róż, pomimo okrycia powypadały, były rozhartowane styczniowym, ostrym słońcem. Dodam, że u mnie nie ma drzew jeszcze (rosną) i mam w całym ogrodzie czyste słońce, które w zimie jest cichym zabójcą moich róż.
agatanowa 20:18, 09 sty 2014

Jedyna pociecha, że słońca u mnie mało. Raczej pochmurne te dni. No i pozostaje liczyć, że olbrzymie mrozy nie przyjdą.
AniaDS 20:21, 09 sty 2014

Jak już weszłam na temat drzew w moim bezcieniowym ogródku, to się pochwalę jednym z nich
To młoda robinia Małgorzata a dokładniej jej kwiaty
Baaardzo udany prezent

agatanowa 20:39, 09 sty 2014

oo, ja chyba mam taką samą, tzn. nie wiem, czy Małgorzata, ale równie uroczo kwitnie Na razie niewielka, ok. 3-3,5 m. Nie jestem tylko pewna czy jest aż tak "mchowa"