Przed chwilką zrobiłam zdjęcia ogrodu z okna dachowego. Od strony południowej ku północnej. I stąd dokładnie widać co sąsiad ma w ogrodzie :-/ Jakiś czas temu to wszystko wchodziło do mnie. Ech.
Za garażem jest warzywniak a wjazd pokazywałam na wcześniejszych zdjęciach.
Madżenko ... rabata ma kształt (jak kiedyś zniknie garaż to na całej długości będzie miała szerokość 2 metry - aktualnie zwęża się drastycznie przy horti bo garaż właśnie wchodzi w paradę ) ... i mniej więcej wiem co z przodu w niskich partiach ... mniej niż więcej majaczy mi się co w tzw środku ...
bardzo mniej bo ciągle mam przed oczami Twoje rabaty gdzie rośliny na każdym planie uzupełniają się i istnieją zarazem niezależnie ... w dodatku to przenikając się kolorystycznie ... to tworząc tęczę dla wpatrzonego ... to kontrastując ... ehhhhhhhhh ... jak na ten przykład carex morrowi ... kiścienie ... buchanani czy jakoś tak w dodatku niebawem unosząca trzmielinę niczym powietrzna bombka ... czy te kulki baksika podsadzone żurawką a będące poduchą dla pieknych łepków różyczek ... no i jak ... pytam jak ja mam być zdrowa i nie osiwieć jak o takim ideale sobie zamarzam ...
pozwoliłam sobie zwizualizować ten wzór ... dla własnej pamięci użyłam Twoich fotek ... mam nadzieję wybaczysz ...
pamętam lekcje Danusi i pamiętam o pietrach ... no i tu u mnie to wysokie piętro bardzo ... bardzo potrzebne ... mam zimę na ustalenie jakie drzewko gdzie pójdzie ... te buki bardzo mi pasują kolorystycznie i pokrojem ... zaraz sprawdzę kolejne, które wymieniłaś ...
Z tymi kotami to cała mecyja! Z powodu psa ich nie mam. Ale futerka milutkie, szczególnie u domowych pupilków.
U mnie mgła, mżawka, i tak ma być do wtorku włącznie. a potem "babie lato". + 12C na wskaźniku.
Czas zadbać o pazury, bo już czas najwyższy zacząć zimowe dopieszczanie rąk.
Pozdrawiam Zbyszka i Bożenkę.
Zaglądającym zostawiam jesienne co nieco.
A tak w ogóle to bardzo chciałabym mieć altanę w ogrodzie. Taką, która chroniłaby latem przed deszczem lub upałem, w której możnaby posiedzieć w chłodniejsze dni.
I placyk żwirowy. Bardzo podobają mi się te z Danusi wykonań. Otoczone cisami, hortensjami. Czy przy piaskownicy mogłoby coś takiego powstać czy lepiej altanka?
I jeszcze bym chciała plac do kosza. Bo jak Synek podrośnie to pewnie będzie chciał mieć takie miejsce. Może gdzieś przy garażu?
Jak to wszystko wkomponować w ogród by ładnie wyglądało?
a z prawej to jest na 200 % krwawnica - Lythrum salicaria - rośnie dziko w Polsce po zalewanych rowach i na brzegach zbiorników wodnych, ale może nie byc uprawiana w wodzie, znosi też normalne warunki ogrodowe, ale trzeba podlewać.
Informacja:Wątek został przeniesiony przez moderatora z Ogród Datury
Co to za byliny ta różowa zostaje bo z tego co pamietam to wieloletnia piękność a co z byliną czerwoną, kupiona w castoramie pisało tylko bylina nic więcej i potrzebuje dużo wody nieiwem czy dobre miejsce wybrałem bo pod drzewem
Wczoraj już nie zdążyłam ale dzisiaj wgrywam zdjęcia moich nowych nabytków. Znajoma je wykopywała bo "zawalały" jej mini ogród. Tylko biedne leżą narazie przy garażu bo nie wiem gdzie je wsadzaić. Myślałam, że może pod bramami garażowymi? Najgorsze to, że jak je teraz wsadzę w złe miejsce to znów będę musiała je przesadzać a tego nie lubię bo mi ich żal. No chyba, że macie jakieś propozycje
Są wśród nich trzy brzozy o zwisających gałązkach
Jedna brzoza strzępolistna i akacja (w dwóch ujęciach)
musiałam się cofnąć kilka stronek, bo dawno mnie nie było....śliczny masz ogród Kasiu...mam nadzieję że i mój tez kiedyś będzie ładny
przeglądając zdjęcia zauważyłam to zdjęcie......przepieknie porośnięta jest ta ściana w tle...czy to bluszcz?...ile czasu już tam rośnie?
Tutaj też bym wyprostowała .
Asiu pięknie u Ciebie, mnie też szkoda lata i jesieni ..w zimie aby nie dostać doła wykupuję karnet na sporty, zaczynam biegać, i robię małe rewolucje domowe...ale póki co jeszcze ogród potrzebuje mojej energii
ściskam
Cześć Asiu
Witam weekendowo, u nas jest brzydko ale trochę cieplej
Mnie się u Ciebie podoba tak jak jest ale jeśli drażni Cię prostokątna linia warzywnika to może ją zasłoń niewysokim ekranem. Już przy żywopłocie zaczęłaś nasadzenia, możesz nadać im bardziej płynną linię do szklarni - ale tak jak jest już pisałam też mi się podoba