Uszczykiwanie to takie delikatniejsze cięcie. Cięcie świerka w celu zagęszczenia było
fajnie pokazane w programie "Maja w Ogrodzie". Obejrzyj ten odcinek po 3:50. (link).
Iglaki (oprócz sosen) przycina się zanim zaczną rosnąć, czyli przed wypuszczeniem przyrostów.
Przycinałam swoje dawne świerki kłujące, aby nie weszły na ścieżkę, na rozgałęzieniach pędów. Wtedy nie widać prawie cięcia. Wycina się przewodnik.
Można też ciąć normalnie nożycami szpalerowymi jak do strzyżenia topiarów.
Mocno ogranicza się im wzrost i tworzy bardzo kompaktowe formy. Ciągle tnę wielką daglezję dzięki czemu mam "beczkę" a nie wielgaśne drzewo iglaste.
Sosny tnie się a właściwie uszczykuje (skraca przyrosty) po wypuszczeniu nowych przyrostów w maju (ołowków).
Danusiu - mam pytanko: czyli jeśli na razie nie chcę ograniczać wzrostu iglaków, to nie ciąć wcale, czy właśnie ciąć od początku, bo dzięki temu się zagęszczą i lepeij rosną? Czytałam też gdzieś o uszczykiwaniu młodych przyrostów. Czy uszczykiwanie=wycinanie? Zamotałąm się w tym wszystkim
Mam pytanie, czy te roślinki zasadzone pod brzozami będą ładnie rosły jak brzoza będzie duża i będzie zacieniała teren? Pytam bo pięknie to wygląda i może u siebie bym to rozwiązanie zastosowała. Tylko kurczaki u mnie jest wszystko zacienione bo ten gaik brzozowy to juz las i jeszcze od strony północ - zachód. Brrrr a tak mi się to podoba. Pięknie.
To są szlachetne odmiany z tego co pamiętam.
Według mnie na pewno będą, bo po pierwsze mają nawadnianie, dobrą ziemię i co najważniejsze konserwację gardenarium
Mam pytanie, czy te roślinki zasadzone pod brzozami będą ładnie rosły jak brzoza będzie duża i będzie zacieniała teren? Pytam bo pięknie to wygląda i może u siebie bym to rozwiązanie zastosowała. Tylko kurczaki u mnie jest wszystko zacienione bo ten gaik brzozowy to juz las i jeszcze od strony północ - zachód. Brrrr a tak mi się to podoba. Pięknie.
Mam pytanie, czy gdzieś w postach lub artykułach jest opis jak położyć płyty w trawniku? Chodzi o to aby przy koszeniu kamienie nie przeszkadzały i aby nie niszczyć darni. A może wokół takich kamieni trawę kosi się podkaszarka?
Zima nam zleci a pierwsze spotkanie wyjazdowe 5 maja w Pęchcinie
Ten maj będzie szalony - ja na pewno planuję święto kwitnących azalii i Kapiasów - być może wystawę w Krakowie - też wszystko w maju. Ciekawe czy wyrobimy?
Szybkość wzrostu oczywiście zależy też od odmiany - wszystkie formy kolumnowe (Fastigiata) wolniej rosną. Najszybciej Taxus media Hicksii rośnie najszybciej albo siewki Taxus baccata.
Ale szybkośc wzrostu zależy także od warunków - gleby, podlewania, nawożenia.