Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród Dominiki

Ogród Dominiki

marzena 22:20, 20 sty 2012

piękne śnieżne obrazy czy nadal jest biało ?
Bogdzia 22:29, 20 sty 2012

Ja też się pozachwycam-bardzo ładny ogród i piekne zdjecia. Dobrze że Cię Sebcio do nich zdopingował.
Gardenarium 22:31, 20 sty 2012

U mnie też sypie teraz ostro, może i ja zrobię takie puchowe poduszeczki jutro.
Zdjęcia rewelacja jak zwykle. a nie wiem Dominiko czy wiesz, że mamy wizytówki ogrodów. Zapraszam do stworzenia także takiej wizytówki.

https://www.ogrodowisko.pl/forum/48-wizytowki-ogrodow

Ścinałaś trawy przed zimą? Czy leżą?

Instagram Ogrodowiska
Syla 08:08, 21 sty 2012

Zdjęcia cudowne .... pozdrawiam
Domi 07:15, 24 sty 2012

Niage, Epodlas trawek będzie jeszcze więcej w tym roku, ale dosadzę te wyższe.
Haniu, Bogdziu, Sylwio dziękuję
Marzenko wciąż jest biało. Przez ostatnie dni była odwilż i trochę śniegu stopniało, ale dziś w nocy znów trochę popadało. Właśnie obudził się jakiś ptaszek i śpiewa swoje trele.
Są też zimowe straty: spadająca z dachu wielka czapa śniegu zmiażdżyła kiścienia w klombie przed domem. Jest posadzony za blisko, ale mam nadzieję, że szybko odbije.
Danusiu, trawek nie cięłam, tylko powiązałam je bardzo mocno w snopki i nawet śnieg ich nie zdołał położyć-streczą sobie malowniczo.

Idą mocne mrozy, więc muszę dzisiaj wreszcie założyć kaptury na stożki bukszpanowe. Już myślałam, że kaptury przeleżą całą zimę w garażu i nie będę musiała nic robić
ell 07:41, 24 sty 2012

Przepięknie u Ciebie Domi z tym śniegiem.
Elfik 14:27, 24 sty 2012

Dominika, czy u Ciebie zostało coś śniegu z wczorajszej śnieżycy? Tyle napadało, a dziś już nic nie ma! A mrozy zapowiadają, i to tęgie!
ooo, do tyłu czytam, już pisałaś...
Pszczelarnia 15:18, 24 sty 2012

Odwiedzamy, odwiedzamy, Dominiko.
agniecha973 10:39, 03 lut 2012

Przeglądnęłam wszystko od początku i podobało mi się jeszcze bardziej niż za pierwszym razem. Tym razem przyglądałam się baczniej roślinom pod kątem zaplanowanego przedogródka. Mają tam być berberysy Green Carpet i te u Ciebie już wcześniej podpatrzyłam, są świetne. Dopatrzyłam się też irgi co do której mam wątpliwości. Zastanawiam się nad zastąpieniem właśnie tego berberysu irgą Coral Beauty, bo te rośliny mają rosnąć przy kamykach i irga mniej by śmieciła, ale berberys jest ładniejszy. Jesteś zadowolona ze swojej irgi? Jak szybko Ci się rozrosła?
Domi 07:30, 06 lut 2012

U mnie rośnie irga "Ursynów". Jest zimozielona i szybko rośnie. W ciągu 2 sezonów zasłoniła całe podłoże. Muszę ją ciąć ze 2-3 razy w sezonie, bo wychodzi na ścieżki. W tej chwili dalej ma listki i czerwone owoce, które przyciągają wygłodniałe ptaszki. Nie odnotowałam żadnych szkodników i chorób. Jeśli chodzi o wspomniane berberysy: minusem jest zrzucanie listków na zimę i ich ostre kolce, za to pięknie przebarwiają się jesienią i rosną nad ziemią, przewieszając się malowniczo nad niskimi roślinami. Można je czymś podsadzić: u mnie są to kosodrzewiny, floksy, niskie tulipany. Czasem łapią jakieś choroby grzybowe w stylu plamistości (ale to przytrafia się wszystkim moim berberysom, niezleżnie od odmiany). Moim zdaniem na te berberysy potrzeba sporo miejsca, bo najładniejsze są wówczas, gdy mogą "rozwinąć" długie, przewieszające się pędy na boki. Irga zaś to taki "wypełniacz": bez względu na to jak ją przytniesz-będziesz ok.