Cześć Ewelina

Ja też od niedawna jestem uczestnikiem forum, choć podglądałam tutejsze ogrody dużo wcześniej. Przez to, mój własny ogród na jakiś czas przystopował w rozwoju, bo wydawało mi się, że wszystko co wcześniej wymyśliłam było do bani

Oczywiście tak nie jest, ale ogrody też nie lubią pośpiechu i działania pod wpływem chwili. Dobrze, że tu jesteś. Znajdziesz na pewno wiele inspirujących pomysłów oraz życzliwych osób. Na początek poleciłabym Ci artykuły Danusi:
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/295-jak-poprawic-zdrowotnosc-gleby-w-ogrodzie
Wątek na forum w Projektowaniu Ogrodów znajdziesz Ogólne wskazówki w projektowaniu i realizacji ogrodów
No i realizacje Garendarium

pozwolą Ci się zorientować jaki styl podoba Ci się.
Nie uważam się za specjalistę od projektowania, ale zgadzam się z Selly, aby trzymać się raczej prostych linii i stworzyć może coś w stylu salonu ogrodowego. Drewniany taras bardzo dobry pomysł. Trochę można by nadać intymności. Może żywopłot na tylnej ścianie, aby od strony domu patrzeć na zieloną ścianę, a po bokach kratki drewniane z pnączami, żeby nie zabierać przestrzeni. Bardzo fajne zestawienie roślin ułożyłaś

dla glicynii musiałby jednak powstać solidny trejaż lub pergola, bo to dość ekspansywne pnącze.
Pozwolę sobie wkleić zdjęcia z książki "140 projektów małych ogrodów" A. Wilsona, które nasunęły mi się na myśl patrząc na Twój ogród:
Źródło: Andrew Wilson " 140 projektów małych ogrodów"