Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

agniecha973 11:14, 07 gru 2013

makul, przejdźmy na pw, ok?
butterfly 15:36, 07 gru 2013

A czy i ja sie mogę uśmiechnąć o przepis
Nie potrzebuje na "już" ale na "zaś"
agniecha973 16:38, 07 gru 2013

Dziewczynki, nie wiem czy to co robimy do słoików to to czego oczekujecie od "mięsa ze słoika". My robimy przede wszystkim mielonkę w słoiczkach. Nie wiem czy to Was interesuje. Po drugie nie mam konkretnego przepisu. Po prostu mielimy co mamy, przyprawiamy i zagotowujemy. Jeśli rzeczywiście nadal jesteście zainteresowane, to napiszę bardziej szczegółowo. Ta mielonka jest do kanapek.
agniecha973 16:52, 07 gru 2013

Za mało śniegu??? Przecież można pozbierać na taczkę i przenieść gdzie potrzeba

A potem... można i na desce i na jabłuszku i na nartach

butterfly 18:58, 07 gru 2013

Dobre z tym śniegiem

Aga, dokładnie o takie mięsko mi chodzi
pamietam jako dziecko jadłam takie ze słoika, własnie na chleb, i smakowało mi bardzo, ale sama nigdy nie robiłam a ty już zaprawiona w bojach
agniecha973 19:07, 07 gru 2013

To piszę co wiem:
Wszystko robimy na oko. Mielimy mięso przez maszynkę dwa razy. Doprawiamy czosnkiem przeciśniętym przez praskę i mnóstwem przypraw tych co zawsze lubimy do mięsa i majerankiem. Dolewamy trochę wody, żeby łatwiej się miesiło i wtedy już mój M zakasuje rękawy i miesi to mięcho aż się dobrze wymiesza (ok. 10-15 min). Łapki bolą, bo my dużo na raz robimy (bo to przy okazji świniobicia zawsze robimy). Mozna sprawdzić czy jest wystarczająco doprawione smażąc "mielonego". Ale ten mielony średnio zawsze smakuje, jest dośc zbity, bo to samo mięso, ze słoiczka jest lepsze. Jak jest ok, to do słoiczków (nie nakładaj więcej niż 3/4, bo wypłynie przy gotowaniu) mocno ubijaj, zeby powietrze nie zostawało i pasteryzuj 1,5-2 godz. (normalnie w garnku z wodą jak przetwory). Ważne: muszą być nowiutkie zakrętki, bo to mięso i musi trzymać, żeby się nie zatruć; po zapasteryzowaniu odwracamy do góry dnem i tak zostawiamy na zawsze ; uwaga, bo czasem ciekną gdy się odwraca - trzeba dokręcić jeszcze; mięso nie może być za chude, bo mielonki wyjdą twarde, my dodajemy np. boczek a tłuszcz i tak później się wytapia i zostaje na wierzchu. Raz na jakiś czas trafia się taka, która nie trzymała (czuć przy odkręcaniu) i taką trzeba oddać np. pieskom, żeby nie było kłopotów ze zdrowiem. Można dodać wołowiny np. 1/3, będzie bardziej miękka, tzn. "smarowna".
Dużo jest przy tym pracy, ale warto. Słoiczki się zawsze "upaprają" przy nakładaniu mięsa, więc trzeba dobrze powycierać przed zakręcaniem, żeby trzymało. A jak wyjdzie za mało doprawione to zawszemożna na kanapce doprawić.
Krys 19:08, 07 gru 2013

agniecha973 napisał(a)
Dziewczynki, nie wiem czy to co robimy do słoików to to czego oczekujecie od "mięsa ze słoika". My robimy przede wszystkim mielonkę w słoiczkach. Nie wiem czy to Was interesuje. Po drugie nie mam konkretnego przepisu. Po prostu mielimy co mamy, przyprawiamy i zagotowujemy. Jeśli rzeczywiście nadal jesteście zainteresowane, to napiszę bardziej szczegółowo. Ta mielonka jest do kanapek.

Agnieszka ja jetem zainteresowana mielonka,własnie we wtorek kupujemy półtusze i chce zrobic kilka słoiczków mielonki dla córki do zabrania
Krys 19:08, 07 gru 2013

A dzieki
agniecha973 19:09, 07 gru 2013

Już jest Krysiu, wyżej. Pisałyśmy w jednym czasie.
Krys 19:14, 07 gru 2013

juz przeczytałam,moja mam tak tez robiła.Dziękuję Agnieszka e wtorek ruszam do roboty