Potem powstał tam na szybko plac zabaw z piaskownicą. Z tyłu dalej nic ciekawego:
Dopiero w tym roku zmieniłam to miejsce. Powstała rabata z kwiatów kwitnących jednorocznych, ziół i pomidorków, sałaty. Za nią zbiornik do podlewania warzyw na wodę pompowaną ze studni. Równolegle do rabaty wysypałam żwirek i ułożyłam kamienną ścieżkę z płyt betonowych. Z przodu, blisko tarasu, powstała duża piaskownica na zabawki, domek, basen, itp. (przez dzieci miejsce zwane plażą )
Basiu... Sebka ogród to tylko kawałek mojego ...wiec proporcjonalnie do ogrodu dobierane są rewolucje.. Zdziwiłam się jak mały ogród jest u Sebka.. Mały ale bardzo ładny
Na końcu osi widokowej nowa rabata i serby.. co maja zasłonić sąsiednią architekturę drewnianą
M stwierdził, że tam też ułoży linie kropkującą ... niech szybciej rosną
Przerwę zrobiłam dłuższą i przebiegłam się z aparatem...
No to katujemy... (szkoda, że połowa wrzosów już jest do niczego... krzaki się rozrosły i wygłuszyły lub zacieniły.... ale to było wkalkulowane.. przez kilka lat nie miałam pustych miejsc straszących korą
A teraz coś nowego, powstało w tym roku wiosną. wąski teren wzdłuż domu, południowy wschód.
Tak było 2 lata temu wiosną. Nieciekawy trawnik i przechowalnik zbędnych, niepasujących nigdzie roślin:
A to moja gęstwina do zmiany..... ale to już w czerwcu... traw teraz nie ruszam .. i szkoda mi tych tulipanów.. a czerwiec to już po tulipanach, a trawy jeszcze w miarę małe ...
Jolu to wspaniala wiadomosc Sciskam mocno i ciesze sie razem z Toba Usiadz sobie na laweczce i podziwiaj swoj uroczy zakatek ...i pomysl o nas ze tak niedawno i my tam bylismy i spedzilismy cudowne chwile Buziam bawarkowo
Wracam oficjalnie na ogrodowisko! Nie było mnie bardzo, bardzo długo, ale wiecie jak to jest. Dzieci, praca, dom, na przyjemności typu: pisanie i czytanie na ogrodowisku, naprawdę nie było już czasu i siły Ale tęskniłam i jestem! Obecnie ogród prezentuje się tak:
Rabata przy altanie:
i przycięte na niej w kulki tuja i bukszpan:
Dziękuję.Czasami trzeba wylać kubeł zimnej wody na głowę o poranku. Masz rację, rośliny są małe, teraz jeszcze nie prezentują się okazale, ale by się chciało ciągle więcej. Wiem, ze można łatwo przesadzić z ilością gatunków, bronię się żeby nie "zostać ogrodową kokoszką" - za malkul. Weszłam do Twojego ogrodu, piękny!!!Już mi lepiej
Ja też cisy posadziłam koło kompostownika. Po wrzuceniu skoszonej trawy sączy się zawsze z niego i nie wiem czy to cisom nie zaszkodzi, czas pokaże.
Powiedz mi w takim razie, gdzie tą choinę mogłabym posadzić, bo ja myślę o tych brzozach 'Doorenbos'.
Chciałabym zrobić w części ogrodu zakątek z brzozami 'Doorenbos' jak w pięknym projekcie Danusi Ogród z lustrem. https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem?page=234
Jeszcze raz moje rabaty, które może mogłabym zmienić.
W daliach ukrywa się buk chyba 'Pendula', męczą go te kwiaty, ale żal mi ich usuwać, nie spodziewałam się takich rozmiarów. Może tego świerka kującego wymienić na większego serbskiego i brzozy 'Doorenbos' ze srebrnymi miskantami? Brak doświadczenia jest dla mojego ogrodu szkodliwy!
kalina na razie wygląda słabiutko, podciałam ją, zeby się rozkrzewiła i nic.