Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anglia sierpień 2013 23:20, 20 sie 2013

Do góry
Kurcze, wszyscy wciąż się śmieją na tych zdjeciach albo w pląsach

albo ze śpiewem na ustach

chyba czegoś się nawąchali

i oto skutki!
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:17, 20 sie 2013

Do góry
Najpierw ...jej wysokość róża Ingrid Brgman... dosłownie "wysokośc" o wystrzeliła tym kwiatem mocno w góre, to już chyba ostatni kwiat na tym krzewie, a sadziłam ją wiosna i miała chyba razem od wiosny z 7-8 kwiatów
Romans na „Ranczo Akapulko” 23:15, 20 sie 2013

Do góry

Wtorek, 20 sierpnia 2013

Wielkie kłopoty !

Witajcie Pozdrawiam wszystkich.
Muszę wam powiedzieć że od kilku dni czekałem i czekałam a moją ukochaną , a jej ani widu, ani słychu.
Przepadła bez śladu, z dala tylko za parkanową bramą, słychać skamlenie jakiegoś pieska.
Nie wiem czy to ona tak łka , czy to inny piesek?
Moja Pani bramę zamknęła, więc nie mam szans na spacer pod bloki, bo furtka na osiedle też jest zamknięta.
Więc nic innego mi nie pozostało, jak czekanie na moją ukochaną.
Był dziś u nas ten Pan T.... z osiedla i podsłuchałem że moją ukochaną zamknęli w jakiejś budzie na łańcuch za płotem.
Całe szczęście że żaden kundel tam nie może się do niej dobrać.
-Te kundle są duże, hmmmm....
Ale Cygannnnn jest mniejszy.
No własnie ten może się tam wedrzeć.
- Albo jeszcze gorzej, może się tam podkopać..... hmmmm .
Ale nieeeeeeee , bo ten Pan mówił, że cyganowi oberwało się po kosciach, jak chciał tam do mojej ukochanej do płotu podejść, teraz wszystkie sierściuchy siedzą razem przy ławce pod blokiem.
No i całe szczęście ufffffff...
- No cóż, nic na to nie poradzę, i nadal będę czekał na nią.

Jak ona do mnie nie przyjdzie, to poproszę moją Panią by zabrała na " Ranczo" moja druga narzeczoną, którą mam w domu.
Eeeee, tam nie będę płakał, przeciż jak szczeniak.
W koncu mam już 12 lat.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:12, 20 sie 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Moundry ma ciemne grafitowe kotki i chyba nie jest aż tak wysoka, a najwyższa jest bezodmianowa. Ona później kwitnie.

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Pennisetum%20alopecuroides&lang=1

http://www.zszp.pl/?id=207&rco=Pennisetum%20alopecuroides%20%27Moudry%27&lang=1
nie mam pojęcia kupowałam je jako rozplenice po wielkości widzę że są trzy odmiany
te w brzozach zakwitły we wrześniu, tutaj fotka z października ubiegłego roku

Moja codzienność - ogród Oli 23:10, 20 sie 2013

Do góry
leon60 napisał(a)

Ostatnio nic poza koszeniem w ogrodzie nie robię, pochłonęły mnie prace remontowe...
Jak uda mi się kupić kule bukszpanowe podsadzę nimi miłorzęba a limki żurawkami i ten fragment uznam za w miarę skończony. Wszystko póki co małe i marne, mam nadzieje że w przyszłym roku roślinki trochę wybujają

Rabata piękna, bardzo mi się podoba O i buczka widzę. Ja kupiłam jakiegoś innego, mniej wybarwionego. Twój jest ładniejszy
W kamiennym kręgu od początku 23:09, 20 sie 2013

Do góry
GorAna napisał(a)

Przepiękny obraz!
Ale roboty miałaś na polu, ale już chyba najgorsze za Wami.

Wrzucaj zdjęcia z dzbanami na konkurs, racja, bo zjawiskowe są te kompozycje.
A tak przy okazji, coś w kwestii dzbana dla mnie się wyjaśniło, nie wiem, czy nie robię kłopotu?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:03, 20 sie 2013

Do góry

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:00, 20 sie 2013

Do góry
i takie foteczki jeszcze letnie (chociaż z brzóz spadają pojedyncze listki )

zielonastrefa 22:56, 20 sie 2013

Do góry
Zapowiedź przemian
Moje "Ranczo Akapulko" 22:53, 20 sie 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
A po co ten wywar z petów? chcesz się otruć? no właśnie robią byle jak a forsę łupią czekam na zdjęcia dobranoc a jaki żywopłot będzie na tej siatce z czego?

Witaj "monteverde" Nie było potrzeby polewania nikotyną i petami , bo własnie dzis wyrwałam pierwsze rzodkieweczki są zdrowe smaczne i bez robalow.

Taras i mini ogródek na 16 m 22:52, 20 sie 2013

Do góry
i jeszcze zdjęcia:

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:45, 20 sie 2013

Do góry
i cabaret

forest curls,
turzyca buchananii,
gracilimus
turzyca o miedzianych końcach
red baron
hakone
ML
turzyca evergold (?)
variegatus
zebrinus
giraffe
stipa
tatarak
rozplenice
cabare
wychodzi mi 15 gatunków.... a myślałam że jest duuużo mniej...
Moja Oaza spokoju 22:44, 20 sie 2013

Do góry
Bajkowy ogród Weroniki 22:44, 20 sie 2013

Do góry
reni napisał(a)
Weroniko cudnie jest..hortensje przecudnej urody, pozdrawiam

Reni, podziwiałam Twoje zakupy. Różowe hortensje piękne. U nas z ogrodowymi kłopot, zwykle przemarzają.
W tym roku nieśmiało kwitną.
Mam kilka z nowosci różowych,czerwonych i niebieskich, które później zakwitają, z odmiany TY i JA.
Ale też różnie z nimi bywa.

Ta zakupiona jako niebieściutka, dzisiaj jest różowa, pomimo traktowania specjalnym nawozem.

Ale kwitną, więc nie marudzę.

Moje "Ranczo Akapulko" 22:43, 20 sie 2013

Do góry

Wtorek, 20 sierpnia 2013

Dzisiaj na moim „Ranczo” zbierałam skrzyp i powiesiłam do suszenia. Właściwie to zbierałam za płotem i pod płotem a także w kukurydzy.

Muszę wam powiedzieć że skrzyp jest rośliną leczniczą. Skrzyp polny to bylina z rodziny skrzypowatych, (są to malutkie zielone choineczki jak ja go tak nazywam).Dawniej jako dziecko lubiłam bawić się skrzypem, który sadziłam u babci w ogródku, jako mój las. Dzisiaj zrobiłam sobie herbatkę ze skrzypu na dobre samopoczucie i wzmocnienie organizmu.

Magiczne ziołowe herbatki ze skrzypu polnego

Bierzemy garść suszonego skrzypu polnego, kruszymy go na kawałki i zalewamy litrem wrzątku. Przykrywamy talerzykiem i zaparzamy około pół godziny. Następnie studzimy i po umyciu włosów i spłukaniu szamponu wodą polewamy na głowę nasz chłodny napar, nie płuczemy. Polecam ten sposób wszystkim, po kilku tygodniach włosy stają się błyszczące zdrowe i piękne.

Ja zalałam świeży skrzyp wrzątkiem w słoiczku zakryłam pokrywką na 15 min a pózniej wlałam do szklaneczki i piłam jako herbatkę skrzypową.

Skrzyp polny jest rośliną leczniczą.

Stosowany jest w nieżytach dróg moczowych i w profilaktyce kamicy nerkowej. Wykazuje również właściwości remineralizujące. W dolegliwościach reumatycznych i artretycznych, oraz w zaburzeniach krążenia stosowane są kąpiele z dodatkiem wyciągu ze skrzypu. Wyciąg ze skrzypu stosowany jest do wzmacniania włosów i paznokci a także można go stosować herbatki skrzypowe na apetyt .
Skrzyp dostarcza organizmowi niezbędnych jonów oraz mikroelementów, ma właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Krzemionka w nim zawarta zapobiega tworzeniu się kamieni w układzie moczowym i miażdżycy. Odgrywa rolę w przemianie materii, wpływa na stan błon śluzowych. Wewnętrznie stosowany przy schorzeniach dróg moczowych, zewnętrznie przy stanach zapalnych. Przy dłuższej kuracji należy podawać jednocześnie witaminę B¹, gdyż skrzyp zmniejsza jej stężenie w organizmie. Ziele skrzypu zalecane jest również dzieciom cierpiącym na nieżyty oskrzeli i astmę oskrzelową. Skrzyp wspomaga w leczeniu ran odleżynowych a także, przy oparzeniach, i odparzeniach ciała w trudno gojących się ranach i innych problemach skórnych, leczy stany zapalne jamy ustnej. Reguluje nadmierne krwawienia miesięczne. Usuwa obrzęki spowodowane zatrzymaniem wody i elektrolitów w organizmie w wyniku schorzeń nerek lub serca Posiada właściwości uzdrawiające wewnętrznie i zewnętrznie. Pomaga na osłabienie aktywności hormonalnej w starszym wieku, a także pomaga na kruche i łamliwe naczynia krwionośne, poprawa stanu skóry i błon śluzowych, skrzyp uelastycznia i wygładza skórę, poprawia stan tkanki łącznej i kości a także pomaga w zmianach stawów kolanowych. Jednym słowem skrzyp jest roślinką, dzięki której możemy żyć aktywniej, dłużej i sprawniej.

Skrzyp jest też rośliną kosmetyczną.

Napar może być stosowany do mycia skóry o cerze zmęczonej, starzejącej się lub z innych powodów trudnej do pielęgnowania. Skrzyp polny używany jest także jako dodatek do kąpieli pojędrniających skórę, a także do produkcji preparatów kosmetycznych. Napar po zmieszaniu z alkoholem i octem daje lotin. Preparaty stosowane są do oczyszczania skóry skłonnej do trądziku i czyraków. Wywar ze skrzypu stosowany jest w kosmetykach służących do płukania włosów oraz środków pieniących do kąpieli. Skrzypy wykorzystywane były do barwienia tkanin, ze względu na wysoką zawartość krzemionki dawniej stosowano je do mycia metalowych naczyń i czyszczenia broni ma silne własności polerskie.

Zbiór i suszenie: zbiera się zielone pędy, ścinając je 5-10cm od ziemi przez całe lato i suszy w cieniu pod przykryciem w temp. do 60 °C, tak, by nie straciły zielonego koloru.

Dawkowanie: 2-3 razy dziennie między posiłkami pić należy ciepły i odcedzony odwar uzyskiwany w wyniku łagodnego gotowania przez 10–15 minut łyżki ziela zalanej szklanką wody.

Przepis:

Bierzemy garść suszonego skrzypu polnego, kruszymy go na kawałki i zalewamy litrem wrzątku. Przykrywamy talerzykiem i zaparzamy około pół godziny. Następnie studzimy i po umyciu włosów i spłukaniu szamponu wodą polewamy na głowę nasz chłodny napar, nie płuczemy. Polecam ten sposób wszystkim, po kilku tygodniach włosy stają się błyszczące zdrowe i piękne.

trudno gojące się rany i inne problemy skórne, wewnętrznie i zewnętrznie
stany zapalne jamy ustnej itp.

Ze swierzego skrzypu możemy robić również nalewki
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:37, 20 sie 2013

Do góry
tatarak

rozplenice w trzech odmianach

Moja Oaza spokoju 22:37, 20 sie 2013

Do góry
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:34, 20 sie 2013

Do góry
turzyca evergold(?)

variegatus, gracilimus

zebrinus, giraffe

hakone, stipa
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 22:30, 20 sie 2013

Do góry
forest curls, turzyca buchananii, gracilimus

turzyca nie pamiętam nazwy i red baron

hakone

ML, brązowa (wyleci bo mi się nie podoba) gracilimus
Moja Oaza spokoju 22:27, 20 sie 2013

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies