Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Dwa ogrody

Dwa ogrody

paniprzyroda 21:42, 02 gru 2013

Joku -jak miło, że jesteś. Masz rację, byliny szybko dają efekt w ogrodzie. Urosły może dlatego, iż do mojej gliny dodaję duże ilości kompostu, pod lawendy także piasek i dolomit, wykorzystuję także popiół z drewna.
monteverde - cieszę sie, że zaglądasz. Białą lawendę mam w nowym pierwszy rok, ale w starym rośnie na skalniaku chyba już trzeci rok. Jest zwarta, tnę ją tylko raz w roku, nie zasilam zbytnio. Jak Twoja się wykłada może ma zbyt żyzną glebę, albo ja mam inną odmianę?
popcorn 22:20, 02 gru 2013

zaglądam, pozdrawiam!
paniprzyroda 22:22, 02 gru 2013

Ania rozumiem - buziaki!
To fragmenty rabaty z ziołami: oregano, melisa cytrynowa, dwa rodzaje mięty ogrodowej, hyzop, szałwia muszkatołowa, lekarska, o trójbarwnych listkach (zapomniałam nazwę), stare już krzaczki lawendy, tymianek, poziomki i jeszcze parę innych. Kiedy zaczynają kwitnąć, w nad rabatką unosi się chmara zaaferowanych pszczół, trzmieli, motyli najróżniejszego kalibru i innych owadów. Jak fajnie jest posłuchać tego bzyczenia przed południem - trochę nerwowego, bo jeszcze tyle pracy przed nimi, a późnym popołudniem leniwego i spokojnego, bo już zebrane, zaniesione do uli, popatrzeć na najedzone trzmiele, leżące na ciepłych kamieniach z odnóżami w górze...
Przeglądając zdjęcia, zauważyłam, że na wielu, nawet tych, które umieściłam w wątku widać owady. Chyba stary ogród jest im przyjazny...

GorAna 23:35, 02 gru 2013

paniprzyroda napisał(a)
.

Ach!!!....te zapachy i bzyczenie owadów
Pozdrawiam
Pszczelarnia 07:39, 03 gru 2013

paniprzyroda napisał(a)
Ania rozumiem - buziaki!
To fragmenty rabaty z ziołami: oregano, melisa cytrynowa, dwa rodzaje mięty ogrodowej, hyzop, szałwia muszkatołowa, lekarska, o trójbarwnych listkach (zapomniałam nazwę), stare już krzaczki lawendy, tymianek, poziomki i jeszcze parę innych. Kiedy zaczynają kwitnąć, w nad rabatką unosi się chmara zaaferowanych pszczół, trzmieli, motyli najróżniejszego kalibru i innych owadów. Jak fajnie jest posłuchać tego bzyczenia przed południem - trochę nerwowego, bo jeszcze tyle pracy przed nimi, a późnym popołudniem leniwego i spokojnego, bo już zebrane, zaniesione do uli, popatrzeć na najedzone trzmiele, leżące na ciepłych kamieniach z odnóżami w górze...
Przeglądając zdjęcia, zauważyłam, że na wielu, nawet tych, które umieściłam w wątku widać owady. Chyba stary ogród jest im przyjazny...

Na pewno przyjazny! Piękny opis pracy owadów. A szałwia trójbarwna to pewnie 'Tricolor'.
Margarete 10:55, 03 gru 2013

Oj pamietam to miejsce z ziołami które pokazujesz Mariolko, byłysmy co prawda u ciebie we wrzesniu i to wczesnym popołudniem wiec tam był cień i juz az tylu owadów nie widziałam ale zapach był piekny jak sie tylko ruszyło reka te twoje zioła............miło tak teraz jesienią wspomniec czas ciepłych dni...

A porównanie ze zdjeciem z kwietnia w nowym ogrodzie jest powalające... widac ogrom pracy wykonany, ja sama w tym roku duzo darni zdjełam i duzo rabat robiłam od poczatku więc to doceniam co ty tam zrobiłaś. Gratki !
Milka 11:17, 03 gru 2013

Pysznogłówki śliczne chorują ci na mączniaka?
paniprzyroda 20:20, 03 gru 2013

GorAna - prawda, aż się cieplej robi, gdy się patrzy na te zdjęcia. Rabata jest lekko podwyższona i wykończona dużymi, ciętymi kamieniami ze starej stodoły od znajomego. Dla ziół to dobra oprawa, długo oddają ciepło.

Pszczelarnia dziękuję, lubię obserwować owady. A szałwia właśnie, tricolor.

Małgosiu, kiedy miałam przyjemność gościć Was w ogrodzie to część ziół była już ścięta po kwitnieniu i po wycięciu ( niestety ) sosny. Ale wszystkie ładnie odbiły do jesieni. Wiosną i latem znów będzie busz.

Irenko - pysznogłówki czerwone chorują dopiero jak przekwitają, tnę je wtedy, a z fioletowymi to historia jest taka, że kiedyś denerwowały mnie właśnie z powodu mączniaka, postanowiłam je usunąć, ale odbijały i w tym roku dałam im szansę w nowym miejscu. Zebrałam u znajomej nasionka jasnoróżowej pysznogłówki, będę siać wiosną, może to być dobre połączenie z fioletowymi.

Dziekuję za Wasze ciepłe komentarze, pozdrawiam serdecznie.

Karolinko, nie bedziesz miała mi za złe, jak powtórzę u siebie fotkę tej jeżówki? Strasznie mi się podoba...

monteverde 20:53, 03 gru 2013

Ja nie wysiewam monardy od dłuższego czasu właśnie przez mączniaka, ale jak by wcześniej ją po kwitnieniu ścinać, może wtedy nie miał by szans
paniprzyroda 20:59, 03 gru 2013

barbara_kraj... - gdybyś tutaj zerkała przypadkiem, to po lewej stronie zdjęcia poniżej niepozorne żółte kwiatostany ma właśnie druga z roślin nn

Historia tego "oczka" jest bardzo prozaiczna.. kiedy się tu wprowadziliśmy pod lipą leżało takie "coś", żal było zniszczyć...