Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 20:55, 24 lis 2013

Do góry
Joanna___ napisał(a)
Aniu,
babska instrukcja obsługi młotka gumowego super
Ale czy Ty kobieto możesz mi jeszcze coś wytłumaczyc?
Dlaczego kostkę układasz na piachu a nie lekko wkopaną w ziemię? W czym to jest lepsze?
Niestety na serio pytam.....boszszeeeeee......

Kostka ułożona na warstwie piasku jest stabilniejsza i lepiej osadzona niż w ziemi. W dodatku przy mojej glebie (glina) bardzo łatwo sie zapada w głąb.. aby tego uniknąć daję warstwę piasku.
Wygląda to tak, że wybieram ziemie nieco szerzej niż kostka i na głębokość taką, by pod kostką było 5-10cm piasku, a nie ziemi. Układam kostki za pomocą młotka gumowego, któy nie niszczy kostki, a powoduje zagęszczanie piasku pod kostką. Kostki układam tak by wystawały ok 1-2 cm ponad powierzchnie ziemi.. po ok 2 latach i tak wyrównają sie z ziemią.. Pod wpływem wibracji z kosiarki i chodzenia po kostce jak jest mokro.. one wpadają u mnie jak w plastelinę ..
Na każdym gruncie dobrze jest ułożyć kostki na piasku.. dzięki temu nawet jak jadę kosiarką kostki sie trzymaj miejsca gdzie je położyłam.. A kostki układam po to by było łatwe koszenie trawnika, bez demolowania rabat
Nie wiem czy to jasno wytłumaczyłam..
Wystawienie kostki lekko do góry nie przeszkadza w koszeniu, a trzyma korę na rabacie
Jak mam piasek, to dużo łatwiej się przycina trawę która wrasta w kostkę .. i wyrywa..
Pod kostkami jest ok 5-10 cm pasku zagęszczonego.

Znowu na wsi 20:54, 24 lis 2013

Do góry

Znalazłam też zdjęcie ciekawie posadzonej przywarki japońskiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 20:54, 24 lis 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
i żurawki zyskały na urodzie

w zbliżeniu ich ogonki wyglądają dość kosmato, jak nogi wielkiego pająka

i róże

Agnieszko z przyjemnością obejrzałam twoje ostatnie zdjęcia. Śliczne, a mnie urzekła szczególnie ta oszroniona różyczka. Moje dwa zdjęcia znalazły się w corocznym wydaniu albumu Przyroda województwa Kujawsko Pomorskiego. Byłam na uroczystości rozdania albumu. Szczegółu w moim wątku. A może byś też wysłała swoje fotki, bo naprawdę są udane. Pozdrowiena.
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:53, 24 lis 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Tak wygląda jeszcze nieskończony, saute , ale już powieszony dla lepszego zobrazowania

aaaaa ja mam taką samą... ścianę
Znowu na wsi 20:47, 24 lis 2013

Do góry
Żeby umilić trochę jesienną słotę za oknem wstawię kilka "wypasionych" paproci z Ogrodu Botanicznego w Gołubiu koło Kościerzyny; bez nazw, niestety. Ale i tak ładne chociaż nn

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 20:46, 24 lis 2013

Do góry
Tak wygląda jeszcze nieskończony, saute , ale już powieszony dla lepszego zobrazowania

Od ogrodu do łąki i stawu 20:33, 24 lis 2013

Do góry
I ta sama rabata jeszcze później - w sierpniu
- dodane trawki pod wierzbą hakuro
- niestety słabo widać, ale za iglakiem i hostą są 3 szałwie a jeszcze za nimi 3 Vanilki
zrobiła się niezła gęstwina

Znowu na wsi 20:26, 24 lis 2013

Do góry
Joku napisał(a)

Bardzo piękna ta róża.Pozdrawiam serdecznie Jolu.
Minimalizm z odrobiną romantyczności 20:25, 24 lis 2013

Do góry
I jeszcze zdjęcia przedogródka.

Tu chciałabym zlikwidować tą ścieżkę, a zasadzić kule bukszpanowe i lawlndę, a na każdym przęśle jakieś drzewo kuliste, żeby przesłonić widok na okna. Myślałam o wiśni Umbra, ale tu nie mogę jej dostać, poza tym jest droga, więc może klon, platan czy ambrowiec kulisty, bo gdzieś chzba widziałam.

Na samym środku rosną 2 bukszpany, które były brzdkimi krzaczkami, więc je przycięłam w... powiedzmy... kule Mam zamiar je przesadzić w inne miejsce

Na końcu, pod płotem od sąsiada, posadziłam żywopłocik z cisów, nie widać go na zdjęciu, a w rogu stary jałowiec.

Przy świerku conica 3 kulki bukszpanowe, dalej krzak hortensji nie wiem jakiej, kwitnie na różowo, ale ma mało kwiatów... do przesadzenia...
Taki misz masz bez ładu i składu
A to widok z drugiej strony...

Ciekawa jestem, czu uda mi sie rozdzielić ten bukszpan, żeby miał po 1 pniu? Pewnie zupełnie straci kształt..
Od ogrodu do łąki i stawu 20:14, 24 lis 2013

Do góry
Gabrysia_ napisał(a)

Dominiko...piękna rabata,bardzo ogrodowiskowa
Dobrze,że dopiero się zalogowałaś nie miałam dużo do przeglądania,teraz będę na bieżąco i czekam na szerszą odsłonę twojego ogrodu

Wejście do domu piękne

Dziękuję serdecznie rabata przeszła w kwietniu metamorfozę
Marzenie o... 20:07, 24 lis 2013

Do góry
kasiula79 napisał(a)
grudzień na ramieniu a berberys Admiration ciągle w niezłej formie

tu w sąsiedztwie cyprysika groszkowego:

Piękne są te zdjęcia, jakby było lato u mnie też admiration się trzyma, chociaż ja mam przedszkolaka
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 20:05, 24 lis 2013

Do góry
Natomiast po drugiej stronie dam rh bo jest więcej miejsca, zwłaszcza w narozniku, zreszta ściezkę moge też nieco zmniejszyć. połącze rh z pierisami i kiscieniami. Rosną tu tez kaliny.

Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 20:00, 24 lis 2013

Do góry
Karola a ty gdzie jesteś ,? już na Sri Lance, bo tak cicho u ciebie na wątku.
Wracaj do nas .
pozdrawiam
Ogrodowe przygody 19:55, 24 lis 2013

Do góry
parę fotek z ogrodu
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 19:54, 24 lis 2013

Do góry
Dzieki Bogdzia za wskazówki, pisz jak coś jeszcze zauwazysz!

Na tej rabacie po lewej beda azalie japońskie, wielkokwiatowe i małe hortensje bo miejsca jest niewiele ok 50- 60 cm szerokości

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:50, 24 lis 2013

Do góry
Agania napisał(a)
..Zbyszku, jak kupisz swój wymarzony aparat to mi daj znać, ja nie mając swojego, testowałam kilka i każdego chciałabym mieć, zapomnij, nie znajdziesz ideału

ja już to wiem
...oprócz drogi szerokiej oprócz góry wysokiej
oprócz kawałka chleba oprócz błękitu nieba
oprócz słońca złotego oprócz wiatru mocnego
oprócz błękitnego nieba
nic mi dzisiaj nie potrzeba

może tylko dobrej fotki z góry wysokiej żeby wnuki wiedziały gdzie dziadek się wałęsał

100x perełek w ogrodzie i widoków nie tylko w Dolomitach (no właśnie gdzie?)

i jeszcze to zgodnie z życzeniem

Kwiatowy ogródek Monteverde 19:48, 24 lis 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Bogdziu ta może być?

Prześliczna .Wszystkie róze masz wyjatkowej urody , zagospodaruj te 4 ha , już marzę zeby to zobaczyc.
Rododendronowy ogród II. 19:46, 24 lis 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Moja kalina od października daje pojedyncze kwiatki milej niedzieli Bogdziuostatnie zdjęcie z przedwczoraj

Aniu to oznacza ze w gałązkach krązą soki , oby zima przychodziła stopniowo bo moze zmarznac.Wygląda ślicznie . Pozdrawiam.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 19:43, 24 lis 2013

Do góry
100 buziaków na seteczkę siostruniu
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 19:42, 24 lis 2013

Do góry
hanka_andrus napisał(a)
Kochani, miło mi, że odwiedzacie wątek. Wybaczcie przypadkowość wejść na forum.
Pogoda pod psem. Znowu leje.
Dla Was i dla mnie na przetrwanie złych dni wstawiam coś wesołego.

Ciekawe, czy wiosną zobaczę tego tulipanka?[/quote

Oj Haniu! wróciłam,czy u ciebie na pewno wszystko w porządku ? Albo jestem ostatnio zbyt przewrażliwiona albo czytając miedzy wierszami nie zupełnie u ciebie wszytko gra Wolałabym to pierwsze.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies