Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej

Tess 10:03, 23 lis 2013

Ewo, cudne smaczki przedstawiasz

Agniecha, normalnie przeżyłam szok, jak nareszcie zobaczyłam większy kawałek Twojego ogrodu.
Jakoś wcześniej tej (nudnej już) perspektywy nie widziałam.
Fantastycznie to wygląda.
Wracam jeszcze dalej wstecz zajrzeć.
Tess 10:09, 23 lis 2013

monitka napisał(a)
Aga bo ja Bystre Oko jestem tak mnie Tess ochrzciła po odgadnięciu zagadki u niej

Potwierdzam, dla mnie Monitka w pełni zasługuje na przydomek Bystre Oko
agniecha973 11:14, 23 lis 2013

Dziewczyny, poczsytałam, ale na razie znikam do ogrodu, bo przecież za chwilę ciemno będzie. Jak znajdę czas, wieczorkiem odpowiem. Pozdrówka.
Madzenka 18:02, 24 lis 2013

Coś cichutko tu ostatnio...
EPODLAS 20:54, 24 lis 2013

agniecha973 napisał(a)
i żurawki zyskały na urodzie

w zbliżeniu ich ogonki wyglądają dość kosmato, jak nogi wielkiego pająka

i róże

Agnieszko z przyjemnością obejrzałam twoje ostatnie zdjęcia. Śliczne, a mnie urzekła szczególnie ta oszroniona różyczka. Moje dwa zdjęcia znalazły się w corocznym wydaniu albumu Przyroda województwa Kujawsko Pomorskiego. Byłam na uroczystości rozdania albumu. Szczegółu w moim wątku. A może byś też wysłała swoje fotki, bo naprawdę są udane. Pozdrowiena.
agniecha973 22:13, 24 lis 2013

Bogdzia napisał(a)

Rdesty wysokie podobno bardzo się rozrastaja i trudno je usunac więc może bez nich.Masz racje sadz dużo krzaków bo nie dasz rady a tych dziewek sześc nie wiadomo skad wziąc.

Dzięki za informacje, Bogdziu. A z tymi dziewkami do pomocy to rzeczywiście ciężko, bo ja wymagająca jestem i nie wiem czy by którakolwiek casting przeszła

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
To cytat ze starych (oj! bardzo starych) ksiąg kucharskich. Tam każdy przepis zaczynał się od: wziąć dziewek kuchennych sześć a nakazać im...Nie stresuj się.

Aaaa... Mój M i teść twierdzą, że wszystkie książki kucharskie zaczynają się od "weź czyste naczynie" i niestety tu kończy się dla nich gotowanie Ale jak im powiem o dziewkach, to pewnie będą chcieli spróbować jeszcze raz

ewalm napisał(a)
To ciasta robiło się za pomocą dziewek kuchennych, z kopy jaj. Ale z drugiej strony już w latach 20-tych Marja Ochorowicz-Monatowa pisała na temat rosołu wołowego : "Kostki Maggiego sa wprost nieocenionym wynalazkiem zwłaszcza dla kawalerów, turystów, kobiet zajętych w biurach i w pracy etc." Znaczy gdzie niegdzie dziewki kuchenne były niedostępne, co zapewniło sukces rynkowy "Bouillon Wuerfeln" Maggiego

Ale czytałam też kiedyś przepis na przygotowanie kostek bulionowych samodzielne, w domu - z połowy wołu i kilkunastu kur oraz całych dziesiątków kilogramów włoszczyzny - i do tego dziewki na pewno były konieczne

Ciekawe jest to rozróżnienie: "kobiety zajęte w biurach i w pracy"

Ewa, ciekawe rzeczy zawsze wynajdujesz. Pół wołu na rosół! W czym to uwarzyć!!! A kobiety zajęte w biurach i w pracy to już żadna nowość dzisiaj, stąd pewnie popularność panów Knorrów czy też doktorów Oetkerów
agniecha973 22:20, 24 lis 2013

Tess napisał(a)
Ewo, cudne smaczki przedstawiasz

Agniecha, normalnie przeżyłam szok, jak nareszcie zobaczyłam większy kawałek Twojego ogrodu.
Jakoś wcześniej tej (nudnej już) perspektywy nie widziałam.
Fantastycznie to wygląda.
Wracam jeszcze dalej wstecz zajrzeć.

Tess, nie zawiodłaś się?
Postaram się odkopać kilka zdjęć z większymi kawałkami ogrodu i wstawić w jednym miejscu, bo chyba ciężko je znaleźć. Za miłe słowo dziękuję, będę się dalej mocno starać.

Tess napisał(a)

Potwierdzam, dla mnie Monitka w pełni zasługuje na przydomek Bystre Oko

Monitka, postulujemy zatem zmianę w podpisie - Monitka Bystre Oko. Co Ty na to?

Marzena2007 napisał(a)
Coś cichutko tu ostatnio...

Trochę cichutko, ale tak jak pisałam, chcę się trochę "oduzależnić". Ciężko mi idzie

EPODLAS napisał(a)

Agnieszko z przyjemnością obejrzałam twoje ostatnie zdjęcia. Śliczne, a mnie urzekła szczególnie ta oszroniona różyczka. Moje dwa zdjęcia znalazły się w corocznym wydaniu albumu Przyroda województwa Kujawsko Pomorskiego. Byłam na uroczystości rozdania albumu. Szczegółu w moim wątku. A może byś też wysłała swoje fotki, bo naprawdę są udane. Pozdrowiena.

Bożenko, to bardzo miłe co piszesz. Tobie oczywiście gratuluję, to już sukces! Jednak moje zdjęcia nie bardzo się jeszcze na konkursy nadają. Powinnam nad tym trochę popracować,bo bardzo lubię robić zdjęcia i jakiś postęp techniczny też by się przydał. Może teraz zimą coś ruszę. Najgorsze jest to, że jednak zimą mniej obiektów do ćwiczeń i warunki do fotografowania inne niż wiosną czy latem.

ewalm 01:01, 25 lis 2013

agniecha973 napisał(a)

Ewa, ciekawe rzeczy zawsze wynajdujesz. Pół wołu na rosół! W czym to uwarzyć!!! A kobiety zajęte w biurach i w pracy to już żadna nowość dzisiaj, stąd pewnie popularność panów Knorrów czy też doktorów Oetkerów

Żadna nowość, ale czemu "w biurach i w pracy" a nie po prostu "w pracy"? Znaczy, w biurach co robią?

ewalm 01:03, 25 lis 2013

grupa_trzymajaca_grabie napisał(a)
Właśnie dla takich cytatów uwielbiam stare książki kucharskie. Ewalm zaciekawiłaś mnie. Masz więcej takich perełek?
Bulion z połowy wołu to jest wyzwanie...

Zależy co byś chciała, cytowane dzieło pani Moatowej mam własne, w domu, ale w rodzinie znalazłoby się jeszcze parę archiwaliów kulinarnych. Ciekawa lektura. Zwłaszcza to jaka bogata była kiedyś kuchnia polska, czego dzisiaj zupełnie nie jesteśmy swiadomi.
grupa_trzyma... 07:07, 25 lis 2013

Pani Monatowa chyba przewidziała, że kobiety w biurach zaglądają co chwila na O.