Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja bajka 22:51, 02 paź 2013

Do góry
Katkak napisał(a)

Danusiu miło mi niezmiernie Cieszę się, że mnie odwiedzasz Twoja pomoc jest nieoceniona, więc jeśli mam okazję pewnie, że z radością skorzystam z Twojej pomocy. Poniżej wkleiłam zdjęcie powstającej rabaty. Jest jeszcze brzydka, wiem, ale robię co mogę, a z czasem mam kiepsko. Jest tam duża wierzba mandżurska, ale powoli ją wycinamy bo biedactwo się po prostu rozpada, więc taka jakby jej już nie było. Za nią rosną piwonie, z tym, że przy piwoniach muszę tak poprowadzić rabatkę, żeby jej krawędzie były tuż przy piwoniach, bo inaczej brama się nie otworzy. Na rabacie są przy samym ogrodzeniu dwa młodziutkie miskanty (te wielkie, nie pamiętam nazwy), bo chcemy się troszkę od sąsiadów odgrodzić. Poza tym dwie duże azalie (takie biedniutkie, bo rosły w kiepskim miejscu, w tym roku je przesadziłam i zobaczę, czy odbiją na wiosnę). Jest tez młodziutki klon palmowy (czerwony) i kilka mniejszych traw i krzewuszka. Chciałam mieć taką szumiącą rabatę Gosia mi podpowiedziała, żeby zamiast wierzby posadzić tam jeszcze jednego miskanta, do rabatki dosadzić jeszcze jedną dużą azalię, a z przodu wrzosy. Pomysł mi się podoba, ale zamiast tej wierzby chodzi mi jeszcze po głowie ambrowiec amerykański (ta niska odmiana do 5 m), albo brzoza taka mała. Zresztą zobacz Danusiu sama i powiedz proszę co o tym myślisz. Z góry Ci dziękuję
Rabatkę pociągnę w stronę domu, żeby ta śliwka jeszcze w nią weszła, ale to później, bo na razie nie mam jeszcze zdjęć tej części.

A ja myślę, że skorzystaj z gotowców Twój ogród ma mnóstwo drzew - wg mnie pięknie wyglądałaby taka trawiasta rabata jak tutaj w ogrodzie angielskim
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Pooglądaj jeszcze to - tutaj są już nawet brzozy i większe drzewa, będziesz wiedziała co pod nie posadzić
http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-z-brzozami
http://www.gardenarium.pl/realizacje/miejski-ogrod-rodzinny

Ogrodowe skarby 22:47, 02 paź 2013

Do góry
Mam dwa miejsca w ogrodzie w których kompletnie nie wiem co posadzić Mam nadzieję że ktoś mi podpowie co tam zrobić. Mam już trochę roślin:trawy ,żurawki, hortensję vanille fraise ,malutkie (taka odmiana)hosty
Trzeba zacząć wszystko od początku 22:43, 02 paź 2013

Do góry
Zrobiłam rabatę po prawej stronie wzdłuż domu,przyjmę każdą krytykę Pęcherzyce mam zamiar prowadzić na pienną nie wiem czy to dobry dobór roślin? w korze chciałam dosadzić róże
Moje "Ranczo Akapulko" 22:42, 02 paź 2013

Do góry

Środa, 2 października 2013

Grządki

Witajcie pozdrawiam wszystkich , cieszę się że podoba wam się mój nowy nabytek.
Dziś nie miałam czasu na zerkanie na kredens ,bo pojechałam na Ranczo dokończyć kopanie i wybieranie chwastów. Kiedy weszłam na ogród patrzę mojej pięknej sałaty już niema , zżarł ją kret! A kiełbaskę którą zostawiłam w przyczepce zżarły myszy, a zostawiły tylko chlebek, bo prawdopodobnie był beee, chlebek!
–A mówiłam do Hrabiego że mamy gości w przyczepce.
Dziś Hrabia był o suchym pysku, bo mu myszy zjadły obiadek.
No cóż trudno czasem i tak bywa. Ja natomiast , dziś zabrałam się do dalszego formułowania i oczyszczania grządek z chwastów. Od gdz 1.00-szej do 18.00 użyłam wszystkich moich magicznych narzędzi i też ryłam jak ten kret. Powiem wam co zrobiłam do 18.00 aż wstyd się przyznać, że tylko to zrobiłam.. Wczoraj chyba na tym skonczyłam .

Dziś dokończyłam forowanie grządek i zaczęłam wybierać perz z reszty grządek , przez ten czas zrobiłam tylko 2 i 1/2 grządki bo już robiło się ciemno, a ja nie lubię nocą wracać na skuterze do domu. Było troszkę zimno zmarzłam w plecy i kolana. Tam za tą kukurydzą są hołdy obornika po krowach , zastanawiam się co teraz mam zrobić, czy przywieść tego obornika i posypać go na grządkach , czy jeszcze raz kopać i zasypać go ziemią, czy poczekać do wiosny , a wiosną jeszcze raz skopać grządki z tym obornikiem

No cóż , ale co się nie robi by dokończyć swoje dzieło. Ja jednak jutro będę resztę robiła bo dziś nie zdążyłam. kiedy wróciłam do domu już prawie zmrok był.

Trzeba było szybko drzewa nanieść do domu i rozpalać w piecach. Podczas rozpalania w piecu usmażyłam szybko placki z cukini i śmietaną , to był mój dzisiejszy posiłek. Nawet smaczne były ze śmietanką i cukrem.

Rajski ogród Ani 2... niekończące się marzenie... 22:38, 02 paź 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)
tak Aniu, to lilia, jedna z 4, którą dostałam od babci
u mnie już raz był przymrozek i wszystko ścięło, dlatego już moje cebulowe i bulwiaste wykopane! a dziś chyba będzie jeszcze zimniej niż ostatnio, bo już jest O st, a pewnie się jeszcze ochłodzi!
dobrze, że nacykałaś zdjęć, to jakby co to będzie co wspominać, chociaż życzę, żeby jednak roślinki oszczędziło jeszcze, bo są piękne

trochę nakryłam, ale nie jestem w stanie całego ogrodu okryć

Kasiu marcinek pewnie poczeka do wiosny

Trzeba zacząć wszystko od początku 22:36, 02 paź 2013

Do góry
Zrobiłam rabatkę i zastanawiam się czy róże dadzą radę mam w planie pociągnąć dalej róże podpowiedzcie proszę czy będzie O.K.
Ogrodnik Mimo Woli cd 22:14, 02 paź 2013

Do góry
Aniu,pytalas o nazwe tego kwiatka,nie znam jej ,ale moze nasze dziewczyny podpowiedza

W kamiennym kręgu od początku 22:13, 02 paź 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Buziaczki.

Ciotuniu, nie miałam wczoraj internetu, a dzisiaj walczę z grzybkami
Pozdrawiam Cię berberyskiem

W kamiennym kręgu od początku 22:11, 02 paź 2013

Do góry
edyta_borkowska_kuchcik napisał(a)
Slicznie dziękuję za rady Aniu dla mnie są bezcenne napewno skorzystam piękne te twoje czarnuchy wysyłam ci mojego kurczaczka jeden tylko w tym roku wyszedł i nie pamiętam gdzie teraz jest jak znów wyjdzie to będzie niespodzianka ha ha miłego

Edytko, jak tylko, będę mgła pomóc, o bardzo chętnie..ja też mam podobne kurczaczki
Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 22:10, 02 paź 2013

Do góry
Ponieważ wszedł dubelek, to rozchodnik dla odwiedzających

Działka, która kiedyś (może) będzie ogrodem 22:09, 02 paź 2013

Do góry
Gabrysiu, czyli dobrze posadziłam
Tosia, jakby takie leśne borówki co metr posadzić, to żywopłot wyszedłby dość oryginalny, że tak to ujmę
Ala, cieszę się, że jesteś, bo brakowało mi Ciebie Co w domu zdziałałaś? Pochwal się. A wiesz, że u mnie tynk nadal nie zrobiony Masakra z tymi fachowcami. Najpierw mieli zacząć w połowie sierpnia, ale termin im się ciutkę omsknął i przesunął na wrzesień. Potem na przełom września i października. A teraz już na połowę października. Nie wiem czy w ogóle w tym roku zrobią, bo i pogoda chyba zaczyna być mało tynkowa
Ogród Dominiki 22:02, 02 paź 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Domi podobno masz miskanta grosse fontaine? Czy on u ciebie jest wieeeeelki? Bo miałam przesadzać go gdyż wydaje mi się, że jest mniejszy od silberfeder.... Jeśli ten wielki potfooor na zdjęciach to grosse fontaine to nie muszę przesadzać....

Tak, mam na rabatce pod latarnią. W tej chwili kończy już 5 sezon bez dzielenia i bez przesadzania i....jest wielki (szacuję, że ma ok 2 metrów wysokości). Na wysokość już nie rośnie, ale kępa przyrasta dalej na boki. Na rabatce przy prawym brzegu zdjęcia jest ten Grosse a obok miskant cukrowy:

Najbardziej ekspansywny jest miskant olbrzymi-to jest dopiero potfoor, On mi wysadził kostkę granitową w górę. A Grosse przyjemnie sobie przyrasta-można za nim nadążyć.

Tutaj starsze zdjęcia, gdzie widać kłosy obu gatunków:

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1067-ogrod-dominiki?page=10
W kamiennym kręgu od początku 22:01, 02 paź 2013

Do góry
Iwa napisał(a)
Aniu przymroziło na południu, czy u Ciebie też?
Tuje już zeszły się tak ładnie, że jeszcze tylko chwila a utworzą równą ścienę żywołotu. Jesienią lubię najbardziej żółto-złote barwy liści i kolorowe wrzosy... trzymam za Twoje wrzosowisko, ja posadzę je tylko do skrzynek na oknie kuchennym, by cieszyły mnie każdego zimowego poranka
W przyszłym roku będziemy się przeprowadzać, jeśli będę zdrowa, to koniecznie do domu z ogrodem, a ten musi tu pozostać i może będzie cieszył kogoś...

Słonecznych dni i przyjemnego cebulowego szaleństwa

Jak miło Iwonko, że kondycja Ci dopisuje...u mnie narazie nie ma dużych strat w jednorocznych po przymrozkach, ale jek sprawdzą się dzisiejsze prognozy, to jutrzejszy ranek nie będzie już taki ładny jak dotąd...cieszę się, że już planujesz przeprowadzkę do nowego domu...czy będzie on już bliżej nas, czy też na obczyźnie?...fajnie jest urządzać po swojemu następne obejście...życzę Ci tego z całego serca...trzymam kciuki za pomyślność przedsięwzięcia...plany mobilizują cały organizm do wytężonej pracy w prawidłowym kieruknu...tak napewno się stanie
To dowód na to, że aksamitki nie ucierpiały od przymrozków...wczorajsze ujęcie

Kolorowe Rabaty Martek 21:59, 02 paź 2013

Do góry
Marta co tu dużo mówić... jesień nas zaskoczyła a wczoraj lato jeszcze było

Borówcowy raj 21:47, 02 paź 2013

Do góry
Borbetka napisał(a)
No to na początek grzybki. To jest tak mniej więcej 1/10 część tego, co zebraliśmy, a jeszcze było, a było:

A moja córcia takie oto zdjęcia artystyczne, jak mawia, robi:

Więc był i wielki las i rzeka, a wszystko to w Puszczy Noteckiej.

No i co ja mam teraz chwalić ? Grzybki? "zdjęcie artystyczne"? czy zmiany?
Wszystko zasługuje na pochwały
Masz bardzo zadbany, śliczny ogród. Bardzo podobają mi się takie równe, proste cięcia
Ogród u stóp klasztoru 21:42, 02 paź 2013

Do góry
Agnieszko ----co roku na wiosnę mam masę młodych , więc choć czasem przemarznie starsza kępa to mam młode .

Eliza ------ red baron w zasadzie można komponować na różne sposoby . u mnie z wrzosami , z karłowymi dereniami , z szałwią , z trawami : proso , rozplenice ,miscanty, z azaliami japońskimi i z iglakami .
jak sama widzisz rozpiętość jest mega

Finka _____ Marta słoneczko nas gdzieś nie rozpieszcza , ale mam jeszcze nadzieję na złota polską jesień jak w ten

październik 2012

Moja bajka 21:38, 02 paź 2013

Do góry
Katkak napisał(a)
....) ....

uuu, ale masz rdzę na tej gruszy, że hoho!
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 21:33, 02 paź 2013

Do góry

Witaj ,tak wyglądają dorosłe 3 limki ,ok .4m dł. i ok. 1.7 szer.
A tak przy okazji, masz może w swojej kolekcji żurawkowej Southern comfort ? nigdy nie widziałam jej w dorosłej postaci a chętnie bym ją zobaczyła.
pozdrawiam Ewa.
Ogrodomania Oli 21:30, 02 paź 2013

Do góry
ola napisał(a)

Pięknie. Jeden z moich ulubionych ogrodów na ogrodowisku, czekam na ten Twój spektakl rozchodników, rozplenic, astrów, traw, masz dar dziewczyno.

Mam pytanie, co to za trawa widoczna na tym zdjęciu, śliczna, taka potargana.
Mój ogród 21:25, 02 paź 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)

Mój tegoroczny nabytek od Szmita anemone hupehensis " Praecox", zaczął kwitnąć późno, ale za to jak.

śliczny trafiony i przemyślany nabytek
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies