Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Znowu na wsi 18:28, 25 wrz 2022

Do góry
Tu rządzą się werbena z kłosowcem. Obu bardzo odpowiada to miejsce, mnie mniej ale wykazuję cierpliwość

Znowu na wsi 18:20, 25 wrz 2022

Do góry
Kolejny mój ulubiony zakątek

Róża The Fairy wysadzona z konieczności w niesprzyjającym czasie (gorąco, susza), wyciągnięta z ziemi ze szczątkowymi korzeniami. Myślałam że nic z niej nie będzie a jednak żyje i ma się dobrze. Biedaczkę czeka jeszcze jedna przeprowadzka.

Spaceru c.d., Majka wiernie towarzyszy . Tu rosła hosta o niebieskawych liściach, postanowiłam zamienić ją na haconechloa.

Grzebiuszka ziemna 18:13, 25 wrz 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Cieszą mnie 2 różyczki nn, ładnie się przyjęły i lekko rozrastają:

A tu dwa dorodne tegoroczne liriope, dopiero zaczynają kwitnąć, intryguje mnie ta roślinka, chyba jeszcze dokupię 2, liście wyglądają dobrze od wiosny przez całe lato i późno kwitną:

Ja liriope dostałam wiosna od Irenko. Gdzieś posadziłam i nie wiedziałam gdzie. W zeszłym tygodniu sprzetalam rabaty i patrzę coś mi kwitnie. Widzę, u ciebie taka sama roślinę muszę sobie zapisać,że to liriope.
Murek z kranikiem bardzo ładny już mi świta w głowie czy coś takiego nie zrobić, ale ciut szerszy ze schowkiem na złączki, kraniki, uszczelki i inne duperelki wodne.

U mnie też różne zwierzątka, ale mam koty 3 szt sąsiada już je miałam pogonić z miesiąc temu bo mi kupczą, ale jak zobaczyłam że co chwilę któryś coś w pysku niesie zrezygnowałam.
Kretami eM się zajmuje jak widzi kopiec świeży ma urządzenie z petarda i jest na jakość czas spokój. Zima pozwalam im kopać niech się odżywiają pedrakami.

Znowu na wsi 18:07, 25 wrz 2022

Do góry
Po drugiej stronie przy tarasie niestrudzenie od kilku miesięcy kwitnie powojnik Rooguchi

Mój eksperyment z seslerią jesienną, mam na nią inny pomysł, tu jej trochę ciasno.

Znowu na wsi 17:55, 25 wrz 2022

Do góry

Trochę dalej cyklameny, przylaszczki, cebulowe. Miejsce do dopracowania w przyszłym sezonie

Znowu na wsi 17:47, 25 wrz 2022

Do góry
Róże w tym roku wyjątkowo zdrowe, tu i ówdzie trochę plamistości liści

Fiołki o ciemnych, niemal czarnych kwiatach bardzo żywotne. Ten okaz przycięłam bardzo wczesnym latem, zasiliłam, teraz zbiera się do ponownego kwitnienia

Moja ulubiona "długa prosta", nazwa zapożyczona od Hani Gruszki

Pod płotem długa rabata z zakątkiem "leśnym" z paprociami, hostami, pierwiosnkami

Znowu na wsi 17:38, 25 wrz 2022

Do góry
W plecach mają pnący się po ogrodzeniu winnik i po sąsiedzku kącik gospodarczy

Znowu na wsi 17:29, 25 wrz 2022

Do góry
Kasiu, miło mi to czytać , wpadaj kiedy tylko masz czas i ochotę. Tymczasem niebo ostatnio nie skąpi deszczu, nadciągnęły jesienne chłody, nawet przymrozek na jedną noc zawitał. Na szczęście obyło się bez szkód. Trawnik w końcu się zazielenił i próbuje zredukować wyschnięte miejsca. Mijający tydzień absorbował mnie w domu, w nadchodzącym mam nadzieję zrealizować plany ogrodowe i powoli przygotowywać się do nadejścia zimy.
Zapraszam na spacer po ogrodzie. W przedogródku pojawiła się werbena. Nie siałam jej tu ani nie sadziłam, prawdopodobnie nasiona były w kompoście. Ma sporo miejsca bo wcześniej wykopałam stąd kilka krzaków. Na przyszłą wiosnę planuję tutaj rewolucję.

Zachwyca mnie hortensja Vanile Fraise, pięknie się wybarwiła, przybrała na masie

Dosadziłam jej do towarzystwa odratowanego sadźca, głównie dlatego że w pobliżu mam kran z wodą i łatwo go w razie potrzeby podlać.

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 17:27, 25 wrz 2022

Do góry
Góra gałęzi rośnie

3 jeżyny bezkolcowe oczyszczone z odrostów korzeniowych, ile miejsca się zrobiło

Ogród Basi i Romka 17:14, 25 wrz 2022

Do góry
Dziś takie zbiory kilka kani, prawdziwki i jeden mutant

Były też takie kolorowe

Ciemiernik - Helleborus 16:33, 25 wrz 2022

Do góry
Double Ellen White.
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:14, 25 wrz 2022

Do góry
Pułapka

Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 16:13, 25 wrz 2022

Do góry
Ula, jak na myszy tylko większa. Zaraz znajdę to wkleję.

Bananowiec w większej donicy

Dołączył do reszty towarzystwa

Ja walcząca z membraną I potem malinami, wygrałam

Berberys żyłkowany 15:59, 25 wrz 2022

Do góry
Oddam kilka egzemplarzy berberysu żyłkowanego (Berberis dictyophylla) rozmnożone przeze mnie z nasion zebranych własnoręcznie w chińskiej prowincji Yunnan w 2019 roku.

Ciekawy gatunek dla kolekcjonerów, ale też bardzo ozdobny od wiosny do późnej jesieni.

Poniższe zdjęcie pochodzi z naturalnego stanowiska występowania tego krzewu na pograniczu Yunnanu i Tybetu.

Grzebiuszka ziemna 15:54, 25 wrz 2022

Do góry
Basiu , Grażynko, Aniu, Alicjo - dzięki za uznanie dla murku i rogala

tak Danusiu - "temi rencami", a te już mam takie zniszczone, że na noc mocno olejem traktuje i śpię w rękawiczkach bawełnianych, jak na damę pieńkową przystało, ha, ha (muszę opisać zabawną historię z tymi rękawiczkami)

Ewo,że liriope inwazyjne, to nawet nie wiedziałam, nie zetknęłam się w opisie z tą cechą, w takim razie z zakupu zrezygnuję, może się rozrośnie, a jak za dużo to go ciachnę. Rozmnaża się przez rozłogi, czy nasiona? Podoba mi się, że jest zimozielony.
Doczytałam, ze w uprawie donicowej wygląda dobrze i to jest przednia myśl, jeśli się bujnie za mocno.

Kwitnie druga kępa zimowitów, jakaś inna odmiana, tamte się pokładają, a te bardziej krępe i trzymają pion

Poniżej szaleństwo ogrodniczek przyszły 3 klematisy, wreszcie upragniony Błękitny Anioł (już sama nazwa wybrzmiewa ) Little Mermaid oraz dr Ruppel. Wszystkie są przepiękne. Czekają w kolejce nasadzeń ku uciesze właścicielki i jeszcze w gratisie dostałam fiołka motylkowatego Rubra Viola, ma spore listki w porównaniu z moimi dzikimi.

Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:06, 25 wrz 2022

Do góry
Ogród hortensjowo różanecznikowy 15:02, 25 wrz 2022

Do góry
Zimowity w pełni kwitnienia odm. The Giant.

Album
Ptasi gaj 14:51, 25 wrz 2022

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Lidka dziękuję nieco większa panorama

Od lewej strony na powyższej focie z przodu jest tak

Od prawej strony z tyłu jest tak

Ogród mam przedzielony 2 rzędami wysokich świerków które powstrzymują wiatr i za świerkami w drugej części ogrodu jest polana trawiasta z rondelkiem traw i kwiatów. Po prawej na sporą rabatę tam rosną jeżówki,róże trawy, naparstnice, kocimiętki i wiele innych roślin.

Elu masz bardzo ładny ogród, ta panorama super widok
Blaski i cienie nowego życia 14:41, 25 wrz 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Ula ależ Ty masz tych hortensji

Nie mówiąc o Anebelkach
W tym roku coś kiepsko z ich rozmnożeniem. Dużo patyczków wsadzonych a efekty marne, chyba że od korzenią odbiją. Dlatego nie ruszam patyczków i czekam, a tu dwa miejsca już na nie są przygotowane. Chyba najlepiej do donic dawać patyczki...

Lipiec/ wrzesień

Blaski i cienie nowego życia 14:23, 25 wrz 2022

Do góry
ewsyg napisał(a)
Ogród bez hortensji jest bardzo ubogi. Myślę, że one teraz grają pierwsze skrzypce.

Prawda
Ale uwielbiam też ostatnie podrygi róż i ich przebarwienia. Jak będzie ciepło to dadzą jeszcze trochę radości

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies