Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka

Judith 13:35, 10 mar 2023

April, sie zobaczy, każdą przyjmuję z otwartymi ramionami .
Basia, Justyna - tez miałam w zeszłym roku (ale zakwitły tylko dwa :-/), istotnie sa cudne, uwielbiam ten kolor w ogrodzie.
Judith 13:42, 10 mar 2023

Na ustach mam wiele bardzo brzydkich wyrazów następujacych szybko jeden po drugim .
Pod palcami treści po przefiltrowaniu...
Taki oto widok objawił się mym oczom, gdy stopił się śnieg w tej części ogrodu...
Rabata różana przekopana i to w miejscach, gdzie rosną (i już wylazły) tulipany Doll's Minuet...

Judith 13:45, 10 mar 2023

Ale sa tez optymistyczne wieści - krokusy wreszcie otworzyły się

Judith 13:46, 10 mar 2023

...i pokazał sie pierwszy kwiatek barwinka
antracyt 13:56, 10 mar 2023

Judith napisał(a)
Na ustach mam wiele bardzo brzydkich wyrazów następujacych szybko jeden po drugim .
Pod palcami treści po przefiltrowaniu...
Taki oto widok objawił się mym oczom, gdy stopił się śnieg w tej części ogrodu...
Rabata różana przekopana i to w miejscach, gdzie rosną (i już wylazły) tulipany Doll's Minuet...

Łączę się w...nerwach!
W tym roku pierwszy raz pojawiły się u mnie kopce kreta i to też na różance. Idealnie w cebulkach wszelakich, tak jak u Ciebie na linii kończącej rabatę. Już je raz rozgarnęłam, a dzisiaj w tych samych miejscach mam kopce 2x wyższe. Muszę poczytać jak towarzystwo wypłoszyć na nieużytki obok.
Judith 14:07, 10 mar 2023

Obok to za blisko
Ja stosuję żywołapki, a złapane gadziny wynosimy daleeeeko od domu. Mamy naprawdę spore sukcesy w tym łapaniu.
Ale ta konkretna cholera nie chce się złapać od jesieni. Nie zliczę ile razy i w ilu miejscach były zakładane pułapki... Ryje obok (i to wielokrotnie) i przemieszcza się w inne miejsce.
Ostatnio rył w miejscu przygotowanym już jesienią pod nową rabatę - pułapki oczywiście były założone, ale nie było tez problemu z ryciem tamże.
A teraz się skuns jeden przemieścił...
Chęć mordu mnie dopada...
Makao 14:08, 10 mar 2023

Kochane kobietki nie wypłaszajcie kretów. Skoro pojawiły się w ogrodzie to znaczy że macie dużo opuchlaków i chrząszczy majowych. Kret Wam oczyszcza ogród z tego paskudztwa a na dodatek poprawia jakość gleby. Też kiedyś walczyliśmy z nimi. Mąż dostawał białej gorączki. Ale one stale wracały więc zaczęłam czytać i teraz już nic nie robimy. Położyliśmy szerokie obrzeża żeby nie tracić formy rabat. To co wykopie wsadzam spowrotem a trawnik i tak co roku wertykulujemy i tak więc się wyrównuje a potem tylko dosiewka i w sezonie letnim nic nie widać.
Obecnie mam 13 kretowisk na trawniku. Na rabatach teraz nie widzę bo śnieg przykrył.
olciamanolcia 14:11, 10 mar 2023

O w mordę kreta u mnie tez ryje/ upodobał sobie rabatę przy grabach Mam kopce w brzozowej przy tulipanach .
Mój sasiad stosował takie „ wybuchy” niezbyt humanitarne ale kreta u niego ni ma
Judith 14:16, 10 mar 2023

Makao napisał(a)
Kochane kobietki nie wypłaszajcie kretów. Skoro pojawiły się w ogrodzie to znaczy że macie dużo opuchlaków i chrząszczy majowych. Kret Wam oczyszcza ogród z tego paskudztwa a na dodatek poprawia jakość gleby. Też kiedyś walczyliśmy z nimi. Mąż dostawał białej gorączki. Ale one stale wracały więc zaczęłam czytać i teraz już nic nie robimy. Położyliśmy szerokie obrzeża żeby nie tracić formy rabat. To co wykopie wsadzam spowrotem a trawnik i tak co roku wertykulujemy i tak więc się wyrównuje a potem tylko dosiewka i w sezonie letnim nic nie widać.
Obecnie mam 13 kretowisk na trawniku. Na rabatach teraz nie widzę bo śnieg przykrył.

Aniu, mnie rycie trawnika nie przeszkadza, łatwo to naprawić w sposób, o jakim piszesz.
Ja piszę o niszczeniu rabat, a niszczenie roślin to zbyt duża cena za spulchnienie ziemi. Bo to nie sa tylko wykopane cebule, ale także wiszące w powietrzu korzenie roślin.
Z opuchlakami u mnie problemu nie ma.

PS. Ja tu żadnych "kobietek" nie spotykam . Wyłącznie kobiety .
Judith 14:21, 10 mar 2023

olciamanolcia napisał(a)
O w mordę kreta u mnie tez ryje/ upodobał sobie rabatę przy grabach Mam kopce w brzozowej przy tulipanach .
Mój sasiad stosował takie „ wybuchy” niezbyt humanitarne ale kreta u niego ni ma

Ta metoda mnie odstręcza... Ale - jak wyżej - chęć mordu jest...
Dzisiaj kolejne rozłożenie pułapek. Może tym razem...