Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Przycinanie - kanty, brzegi trawnika, oddzielanie od rabaty 08:34, 12 sty 2012

Do góry
Dzięki temu szpadelkowi można łatwo i szybko doprowadzić wygląd ogrodu do doskonałości. Nie ma to jak czyste i konkretne linie trawnika. Na rabatach może być nawet niewiele roślin, ale jak są zadbane linie to ogród wygląda pięknie.
Najbardziej to widać przy pielęgnacji wiosennej,. Robi się kanty i zachwyt na całego
W swoim ogrodzie też robię, nawet częściej niż raz w roku, co jakiś czas jak się zatraci linia - poprawiam.
Cztery łapki - zwierzęta domowe 08:24, 12 sty 2012

Do góry
Świetne imiona mają
Pogaduchy skowronków 08:17, 12 sty 2012

Do góry
Zbyszku, choinki stoją jeszcze czy już pochowałeś i czekasz na wiosnę?
Pogaduchy nocnych marków...ale nie tylko o ogrodach:) 08:13, 12 sty 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
przyjemnej niedzieli wszystkim życzę

Aniu, zachwyciłam się, mój właśnie taki miał być, ale wyszedł in ny
Ogród w cieniu brzozy 08:11, 12 sty 2012

Do góry
Witaj Agatko, już i się podoba, tak romantycznie i róże te same, które ja także kocham. Też mam Constance Spry, a te fioletowo-niebieskie mam u mamy.

Och, nadrabiania zdjęciowego Cię czeka, bo chcemy zobaczyć jak najwięcej kwiatów które u Ciebie kwitną
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 08:04, 12 sty 2012

Do góry
Magda, po co ta samokrytyka? No chyba, że konstruktywna
Aha, czyli z tego co widzę, skupiasz się najpierw na przedogródku - moim zdaniem słusznie, bo po pierwsze od czegoś trzeba zacząć, a po drugie - to najbardziej reprezentacyjne miejsce w Twoim ogrodzie, miejsce, na które patrzycie z tarasu. Zajrzyj na realizacje gardenarium, np.do ogrodu miłośników roślin. Zajrzyj też do wątku coli https://www.ogrodowisko.pl/watek/479-pomoc-przy-projektowaniu-ogrodu?page=41 - Danusia wkleiła tam kilka gotowych pomysłów, zwłaszcza dotyczących zestawiania wielkościowego i kolorystycznego roślin. Z tym że u Ciebie nie dawałabym wysokiego żywopłotu od wschodu, tam gdzie niski płotek, tylko jakieś niższe nasadzenia. Zastanów się, jakie roślinki Ci się podobają, a potem sprawdź w necie, czy dadzą radę w Twoich warunkach (np.tam, gdzie masz palące słońce). Może zacznij właśnie od tego - od listy roślin. A spece ogrodowiskowi już coś doradzą Ja na 100% puściłabym bluszcz p pniu tego świerka, a pod nim funkiowy łan
Do roboty!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:33, 12 sty 2012

Do góry
Dziękuję Anika
Obrzeża rabat - oddzielanie kory od żwiru 22:02, 11 sty 2012

Do góry
anika napisał(a)
Witam
Pani Danusia napisała

" Ale ja nie zalecam robienia go między trawnikiem a korą, jedynie dla wyżwirowanych nawierzchni.

Utrudnia potem docinanie nieestetycznych "bród" trawnika"

Co zatem jest lepiej zastosować aby oddzielić korę od trawnika, tak aby kora się nie rozsypywała a rabata nie zarastała trawą? Cały czas myślę o obwódce z kamienia. Boję się jednak, że będzie to tak ciężko masywnie wyglądało.

Pozdrawiam
Ania

Wyczerpujące informacje o wadach i zaletach są tutaj
https://www.ogrodowisko.pl/artykuly/49-brzegi-trawnika-czyli-jak-uproscic-pielegnacje

https://www.ogrodowisko.pl/watek/615-przycinanie-brzegow-trawnika
https://www.ogrodowisko.pl/watek/60-oprzyrzadowanie-do-trawnika

Choroby i szkodniki żywotników - tuja - Thuja 22:00, 11 sty 2012

Do góry
Ważne będzie wiosenne zadbanie jak zaczną rosnąć. A czyszczenie można teraz zrobić.
Wiśnia nippońska - Prunus nipponica 21:46, 11 sty 2012

Do góry
Tę wiśnię spotkałam w szkółkach, ale nikomu jej nie sadziłam. Ona jest malutka dość, ale bardzo wdzięczna. Wg mnie raczej na słońce, bo kwitnie.

Do półcienia i cienia nadają się klony palmowe, graby.
Obuwik pospolity / Cypripedium calceolus 21:42, 11 sty 2012

Do góry
Jest niesamowity i rarytas w każdym calu. Szczerze podziwiam.
Spotkanie Ogrodowiska - Gardenia 2012 21:17, 11 sty 2012

Do góry
Każde targi czy wystawy dla osób zainteresowanych ogrodnictwem wnoszą coś nowego, kontakty, technologie, nowości roślinne, inspiracje, zakupy

No wszystko oczywiście zależy od poziomu, czasem nas tak za bardzo nie zachwyci, ale warto sobie podnosić w takim razie poprzeczkę i jeździć za granicę.

Powiem Wam, warto. No I Mariusza od traw ogrodowych zobaczymy na własne oczy.
Zbierajmy się, a my z Witkiem będziemy w sobotę, nie w piątek jak w zeszłym roku.

Teraz pod koniec stycznia jadę do Essen jako i w zeszłym roku.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:13, 11 sty 2012

Do góry
Łoosiuu napisał(a)
Jak nisko można obciąć starego cisa?? Czy ze starej, zdrewniałej gałęzi, która ma średnice ok. 15 cm odbije??

Danusiu, zapraszam również do wątku z mojego podpisu, również mam kilka pytań

Starego cisa można uciąć nawet do zera, wiosną wypuści kłębowisko młodziutkich pęczków, tylko zastanów się czy warto

Daj jego zdjęcie, bo może jak mówi Sebek da się z niego zrobić cudo, w co bardzo wierzę

Ogród coli 21:09, 11 sty 2012

Do góry
coli napisał(a)
Wieloszka, czuj się jak u siebie

Danusia kiedyś gdzieś pisała, że hosty wytrzymają nawet na słońcu, pod warunkiem, że będą miały odpowiednio wilgotno (przydatne nawadnianie). Miskanty rosną na ok 2 m, a Danusia zawsze wszystko sadzi duże, więc może tu też tkwi sekret, że RH ich nie zacieniają. A żurawki są też takie co słońce lubią. Citronelle nie daje rady na słońcu, ale Lime Rickey podobno tak.

Tak bym odpisała

Dobierasz odmiany.

Nigdzie nie jest powiedziane że wszystkie hosty są w cień, czy żurawki. Dobierasz odpowiednie odmiany. Rózaneczniki są też takie do słońca.
Robię ogrody z nawadnianiami wszystko rośnie jak na drożdżach.
Tylko problemem jest sadzenie czegoś co nie lubi cienia.
Nie uda się lawenda w cieniu, ale pachysandra w słońcu tak. tylko musi mieć wodę.
Pikowanie siewek 20:43, 11 sty 2012

Do góry
Przy okazji pikowania niektóre rośliny uszczykujemy czyli urywamy paznkociami delikatnie wierzchołek. Wtedy rośliny zaczną się krzewić i będą miały więcej kwiatów.

Np. robiłam to u dalii karłowych.

Pikowanie siewek 20:35, 11 sty 2012

Do góry
Różne rośliny balkonowe kwitnące. Po wysiewie, przed pikowaniem

Po pikowaniu. Z lewej aksamitka

Pikowanie siewek 20:30, 11 sty 2012

Do góry
Pikować można petunie, begonie, pelargonie, sałatę a nawet pomidory i ogórki.
Pikowanie dotyczy roślin rozmnażanych generatywnie, czyli przez sianie nasion.

Sadzonkowanie to sposób wegetatywny, czyli przez odcięcie kawałków roślin, najczęściej pędów, ale też liści (sadzonki liściowe) czy korzeni (sadzonki korzeniowe).

Pomidory po pikowaniu rosną w oddzielnych doniczkach bo są duże

Petunia rośsnie w multiplatach (wielodoniczkach) aby zaoszczędzić na miejscu w szklarni

Pikowanie siewek 20:14, 11 sty 2012

Do góry
Skład podłoża do pikowania to całkiem inna sprawa.

Może to być piasek, mieszanka ziemi z piaskiem lub perlitem, które stosuje się celem poprawy przepuszczalności podłoża aby przepikowane siewki nie gniły.

Oto przyrządy do siewu nasion i pikowania

Deseczka z uchwytem do uklepywania podłoża, patyczki do pikowania

Doniczki torfowe, z którymi można sadzić potem rośliny do gruntu żeby nie uszkodzić korzeni

Tak wyglądają roślinki, które kwalifikują się do pikowania, bo już się stykają ze sobą liśćmi

Pikowanie siewek 20:07, 11 sty 2012

Do góry
Najpierw kupuje się nasiona

Potem wysiewa się je do skrzyneczek lub do specjalnych doniczek torfowych.

Sieje się lobelię, która po jakimś czasie wschodzi gęsto. Trzeba je przepikować, gdyż w takiej gęstwinie nie będą rosły. Te lobelie są już po przepikowaniu i wcale nie muszą być posadzone do doniczek, lecz do skrzyneczek czy tzw. multiplatów czyli wielodoniczek.

Lobelie są drobne i podobnie jak begonie wiecznie kwitnące pikuje się po kilka sztuk naraz, tyle ile się wyciągnie.

PIKOWANIE to jakby rozsadzanie roślin z gęstego nasadzenia do rzadszego rozstawu lub w pojedyncze doniczki. Ma za zadanie poprawę warunków roślinom.

Masz przyrząd do pikowania lub zwykły ołówek lub łyżeczkę.

Podważasz roślinki zaostrzonym patyczkiem chwytając delikatnie za listki. W ziemi robisz dołeczek, wkładasz roślinkę uważając aby nie zawinąc korzeni, dociskasz i podlewasz. Gotowe, przepikowane.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies