Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

CZERWONY DOMEK - jak obsadzić wysoki taras? 09:46, 09 sie 2013

Do góry
ja też już widzę że rh tam nie pasują, trzmielinę jeszcze jedną dokupię i będzie symetrycznie a pod nimi dam coś zimozielonego, ale w miejsce rh chciałabym jakieś "krzaki" coś kwitnącego bo iglaki będą dookoła ogrodzenia i iglaki również planuję w trójkącie między tarasami w kompozycji z miłorzębem
o tu

a może polatam jeszcze po szkółkach i poszukam hortensji w ciekawym kolorze
a tu moje wczorajsze zakupy + własna hodowla

Według własnych pomysłów - Ligustr nie tylko jako ogrodzenie 09:26, 09 sie 2013

Do góry

Na fotce kolejne ukochane roślinki - paulownia (również wyhodowana osobiście z nasion)

Napisz proszę więcej na temat tej roślinki, jak zimuje, czy już kwitła itp. Ona bardzo mi się podoba i przymierzam się do jej zakupu. Mam catalpę, czy może są podobne jeżeli chodzi o warunki rozwoju ?
Ogród do odświeżenia 09:19, 09 sie 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Pokaż coś....

Miłego dnia Julciu

Dzięki Kasiu ...dla Ciebie kolejne kwiatuszki New Dawn

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 09:16, 09 sie 2013

Do góry
kachat napisał(a)
Tak więc co tam sadzić w tym moim lesie to już mniej więcej wiem, tylko największy problem jest w tym jak to wszystko posadzić... Nie jestem w stanie prządnych kompozycji zaplanować, zwłaszcza przez dwie przd domem mam ochotę sobie rwać włosy z głowy. Tylko tutaj to bardziej stawiam na krzewy, może z niewielkim dodatkiem bylin.

Pomóżcie to jakoś fajnie zaplanować

1. Rabata przed domem:

Wzdłuż tarasu będzie kratka z pnączami (może ktoś poradzić skąd takie coś wziąć..? I jaka najlepsza, drewniana czy metalowa..?), pod ścianą domu rosną - jałowiec wysoki (4) i RH (5). W drugim rzędzie (7 i 8) hortensje, a w trzecim jałowce (1 i krzyżyk pośrednie, 6 Blue cośtam płożący). 1 to też jałowiec pośredni a obok niego są dwie (2) trzmieliny.

W sumie są 3 podobne jałowce pośrednie, dwie takie same hortensje, jałowiec wysoki i pośredni oraz RH. I trochę nie wiem, co tu zrobić, bo zostało dużo wolnego miejsca i jakoś pusto jest... Mogę prawie wszystko jeszcze poprzesadzać i posadzić wszystko inne, więc rady mile widziane Aha, słońce jest tu do 12, potem cień.

Jeśli chodzi o kratkę lub coś po czym pięły by się pnącza (bo to wcale typowa podpora pod pnącza nie musi być)
U Ciebie mogłoby to być coś drewnianego albo metalowe kute nawet zwykła stara kuta brama jeśli oczywiście byś miała coś takiego (myślę że też by wyglądało sympatycznie) najlepiej jest w pierwszej kolejności wykorzystać to co się ma

Ty masz taki fajny klimat domu taki prosty chyba troszkę pod kanadyjski styl domu.

Tak naprawdę możesz puścić wodze wyobraźni.

Jak znajdę Ciekawe pomysły to Ci podeślę. Myślę że kiedy poszukasz inspiracji to pomysły na twój ogród same Ci przyjdą do głowy.

Wiesz każdy projektuje troszkę pod siebie jednak. Ja np Gdybym miała taki ogródek jak Ty to pewnie szła bym w kierunku Land Artu i sztuki w ogrodzie.

Ktoś inny poszedł by może w styl Wiejski lub Farmerski z ozdobami typu koła młyńskie, drewniane koła, drewniane balie

A jeszcze inny stworzył by zwyczajny klimat lasu z roślinami naturalnie rosnącymi w danym zbiorowisku leśnym.
Ogrodowe zacisze 09:13, 09 sie 2013

Do góry
Maria667 napisał(a)

Agnieszko!
Wytoczyłam ciężkie działa tzn opryskaliśmy Hard Killerem ogród w pobliżu domu. Pomogło Wciąż jakieś pojedyncze gryzą, ale da się żyć
Bez nich jest naprawdę sielsko....

o piórkówce przeczytałam widziałam ją w pełnej krasie u Domi- rewelacja!

Masz dużo terenu kamienistego, ładnie to wygląda a jak z utrzymaniem - masz fliselinę pod spodem?
bardzo ładnie u Ciebie.
Moje "Ranczo Akapulko" 09:08, 09 sie 2013

Do góry
AkapulkoBialystok napisał(a)
Dwa dni nie byłam na moim ranczo. W niedzielę odpoczywałam, wieczorem już padał deszcz, a w poniedziałek tak samo z rana szalały wichury i deszczyk który tak był nam potrzebny. Po południu już świeciło słonce, ale mnie odeszła ochota, bo czułam się dziwnie zmęczona i senna.
Dziś listonosz przyniósł mi grygla którego kupiłam na allegro. Teraz nie mogę się doczekać kiedy go zawiozę na moje ranczo. Jeżeli jutro nie będzie padało, to przywiozą mi kibelek na działkę, bo kupiłam go za 200zł postawię go gdzieś tam na końcu działeczki, lub w narożniku. Mam już sposób na zakamuflowanie go tak, by go nie było widać.

Dziś nie będę wam zdradzała sekretów. Powiem tylko, że warto czasem spróbować różnych wynalazków, by zakryć nasze podwórkowe wygódki tak by cieszyły nasze oko. Jutro i tak mam w planie kopanie, ale nie wiem czy dam radę, bo mam sztraszne dusznosci w płucach, chyba mnie przewiało na skuterku Kupiłam tez nowe grabie dwie pary, do wybierania perzu. Chcę dosiac jeszcze trawki w pustych miejscach i oczywiscie okopac moje malutkie krzewiki.Na samym koncu przygotowac miejsce na blaszak, ale zabraklo mi płytek, bede musiała przywiesc z pod bloku z ulicy kilka sztuk.

Bardzo elegancki kibelek

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:03, 09 sie 2013

Do góry
Ja mogę wszystkie zjeść tak je lubię. Nie będę taka pazerna podzielę się z innymi. Ja mam 7 krzaczków. Najbardziej smakują mi owoce borówki 'Jersey'.

Ogródek Anity 08:53, 09 sie 2013

Do góry
Hortensjowo-różanie

Gdzieś na końcu świata... 08:49, 09 sie 2013

Do góry
U mnie prażing nawet Fiona postanowiła się poopalać

Ogródek Anity 08:47, 09 sie 2013

Do góry
I jeszcze kilka ujęć
Przedogródek

Przy furtce, na powitanie
Ogródek Anity 08:43, 09 sie 2013

Do góry
Charlotte
Sadzona jesienią a już pięknie kwitnie, ma mieć 1,5 m wysokości! Taka a la pnąca
Ogródek Anity 08:39, 09 sie 2013

Do góry
Budleja

Tu budleja biała w duecie z Louise M

Hibiskusy
Ogródek Anity 08:33, 09 sie 2013

Do góry
Moje cynie, sama siałam,nie wszystkie wyrosły, niestety...

Jeden ogród – dwie osobowości 08:19, 09 sie 2013

Do góry
MuSzka napisał(a)
teraz wrzucę kilka roślinek

na tym zdjęciu perukowce

Piękne są - świetne kolory bardzo mi się podobają, a jak duże rosną?
Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 08:11, 09 sie 2013

Do góry
2. Przed tarasem:

Problem mam z tym terenem na lewo od tego dużego różanecznika. Jest tam polanka, którą nie wiem za bardzo jak obsadzić, ale najbardziej nie wiem co zrobić z terenem pomiędzy nią a domem - trawnika nie chcemy..

Czerwone linie (sorry za krzywą krzywość, ale jakoś nie potrafię rownej linii w tym programie nartysować.. ;/ ) to ścieżka, po lewej od ścieżki wzdłuż podjazdu rosną róże wielkokwiatowe (a tych świerków wzdłuż ściezki nie ma, przesadziłam). Na prawo od niej nie ma nic, tylko te dwie sosny widoczne trochę dalej.

To ta polanka na lewo od RH. Tego malutkiego RH widocznego po lewej nie ma, rośnie już gdzie indziej (to ten z wcześniejszych zdjęć niemal bez korzeni). Po lewej od dużego RH musi być przejście do polanki, a dalej nie mam koncepcji

Kupiłam róże okrywowe niskie (The Fairy, Bonica), więc chciałabym je gdzieś (nie koniecznie tu, gdziekolwiek) posadzić. Poza tym pełna dowolność, poradźcie coś proszę Chciałabym tu zrobić rabatę z głównie krzewów (też iglastych) plus kwitnące byliny - mamy dobry widok na tę część działki z tarasu, więc fajnie, jakby coś tutaj ciągle kwitło.

Aha, stanowisko półcieniste, słońce prześwituje przez gałęzie drzew i co chwilę się zmienia.
Pogaduchy skowronków 08:11, 09 sie 2013

Do góry
No tak- gusta się skowronkom zmieniły
I na ranne wstawanie nie mają siły.
Wolą siedzieć do dwunastej w nocy
A rano mają podpuchnięte oczy.

Blaski i cienie nowego życia 08:10, 09 sie 2013

Do góry
Bociusiu- dzisiaj lepiej bo nieco chłodniej, będzie deszczyk!

Elu,Aniu
- to Ty masz dobre zdrowie do upału, ja wczoraj dogorywałam

Mario- upały mnie właśnie zabiły, planów moich nie....ale ich termin realizacji się przesunął bardzo.

Ewciu- wpadam do Ciebie zobaczyć Twoje plany

A to dzisiejsze foty

Hortensja Everblue zmieniła kolor z niebieskiego na zielonkawy

Moje azalie rozkwitają cały czas
a na zdjęciach widać jak rdzawa plamistość dotyka roślin

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 08:09, 09 sie 2013

Do góry
Tak więc co tam sadzić w tym moim lesie to już mniej więcej wiem, tylko największy problem jest w tym jak to wszystko posadzić... Nie jestem w stanie prządnych kompozycji zaplanować, zwłaszcza przez dwie przd domem mam ochotę sobie rwać włosy z głowy. Tylko tutaj to bardziej stawiam na krzewy, może z niewielkim dodatkiem bylin.

Pomóżcie to jakoś fajnie zaplanować

1. Rabata przed domem:

Wzdłuż tarasu będzie kratka z pnączami (może ktoś poradzić skąd takie coś wziąć..? I jaka najlepsza, drewniana czy metalowa..?), pod ścianą domu rosną - jałowiec wysoki (4) i RH (5). W drugim rzędzie (7 i 8) hortensje, a w trzecim jałowce (1 i krzyżyk pośrednie, 6 Blue cośtam płożący). 1 to też jałowiec pośredni a obok niego są dwie (2) trzmieliny.

W sumie są 3 podobne jałowce pośrednie, dwie takie same hortensje, jałowiec wysoki i pośredni oraz RH. I trochę nie wiem, co tu zrobić, bo zostało dużo wolnego miejsca i jakoś pusto jest... Mogę prawie wszystko jeszcze poprzesadzać i posadzić wszystko inne, więc rady mile widziane Aha, słońce jest tu do 12, potem cień.
Moja działka. 08:00, 09 sie 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Moje floksy pachną na calą działkę
[img
Ten bardzo ładny jak bedziesz mieć za dużo to wezmę lub wwymienię
Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 07:45, 09 sie 2013

Do góry

Witaj Zuziu

Oj dawno mnie nie było!
To foto bardzo udane

Pozdrawiam serdecznie
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies