Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik Mimo Woli cd

Ogrodnik Mimo Woli cd

eliza3 18:29, 14 lis 2013

Aniu, zostawiam pozdrowienia i uśmiech Nawet dwa, bo sobie wyobraziłam jak na tej trampolinie wywijasz Mnie też się to podoba
kasiek 21:35, 14 lis 2013

Ale ciągle u Ciebie ładnie, a tak nas mróz wystraszył a tu prosze - liście dalej są u niektórych
Mariusz 21:37, 14 lis 2013

asc napisał(a)

Problem z obsadzeniem oka jest duży, bo z powodu pomyrdania się przez kopaczy.. półki na rośliny zrobiły sie bardzo wąskie i nic nie chce na nich stać.. jedynie powiększona z tego powodu strefa płytsza ratuje sytuację.. Masz foto jak jest to zrobione.. po ułożeniu wełny mineralnej i folii... półki są takie, że żaden kosz oprócz małych nerek nie stoi..a i te maja tendencje do spadania Zwłaszcza, że mam ryby duże, które potrafią robić sajgon przy roślinach... W najgłębszym miejscu oko ma ok. 1,2m. Zastanawiamy się jaka jest możliwość na poszerzenie chociaż części półek.. chyba to wiosną zrobimy... spuści się trochę wody i spróbujemy podkopać na ile folia pozwoli i teren. Na razie jedyne miejsce gdzie można coś postawić to tam gdzie stoję.. ta górna cześć.

Najgłębsza półka nadaje się na lilie wodne z grupy 40-70(80) - jedna bądź trzy odmiany. 120 cm to na odmiany silnie rosnące, ale polecam w oczkach płycej niż w stawie.
Jeśli folie masz w zapasie, to płyciznę warto zrobić większą, bo to własnie na nią jest sporo pięknych i ciekawych roślin. Najlepiej obłożyć ją kamieniami i w szparach posadzić rośliny nadające się do uprawy hydroponicznej, bezpośrednio w żwirowym gruncie.

Jeszcze się odezwę, bo teraz muszę już zniknąć, pozdrówka
Mariusz 21:39, 14 lis 2013

A co do komarów, to potwierdzam słowa Bogdzi, dobrze funkcjonujące oczko z odpowiednią obsadą rybek nie produkuje komarów
Madzenka 21:44, 14 lis 2013

asc napisał(a)

Dziś jest ładny dzień.. co prawda chmurki też są, ale błękit nieba też jest
I moja wisionka Kiku coś tam daje czadu .. i kolorami po oczach
Jest pięknie... w tym miejscu..... ale dobrze i w jednym, zwłaszcza, że widzę je z okna

Ah jak pieknie będzie tu wiosną!!!
Madzenka 21:48, 14 lis 2013

asc napisał(a)

Parkour to skoki takie po przeszkodach miejskich.. mi chodzi o coś takiego http://video.anyfiles.pl/Widowiskowe+skoki+na+batucie/Sport/video/42485

Świetne to chodzenie po ścianach !!!
barbara_kraj... 22:43, 14 lis 2013

Aniu, tu masz wątek o złocieniu krzewiastym, którego aplegry dostałaś od Bogusi. https://www.ogrodowisko.pl/watek/138-argyranthemum-frutescens-zlocien-krzewiasty

Aplegry, to sadzonki otrzymane z bocznych odgałęzień od pędu głównego. Oczywiście trzeba je ukorzenić w wodzie lub bezpośrednio w ziemi.

A teraz o ciemierniku. Miałam i nawet ładnie się zapowiadał, ale wiosną, kiedy wypuścił nowe liscie i pąki kwiatowe przyszedł mróz i znisczył calą kępkę. Teraz jestem na etapie hodowania kolejnych

Edit. dodam o złocieniu czerwonawym, którego sadzonki przyślę wiosną. Jego też łatwo ukorzenić, ale z zielnych pędów wierzchołkowych. Wiosną uszczykuję wierzchołki i wtykam do ziemi. Szybko się ukorzeniają.
Sebek 23:26, 14 lis 2013

Ania....Tak teraz zerknąłem na Twój awatar i wywnioskowałem, że Ty na nartach ogrodowiskowych będziesz obchodzić dwa latka z nami Gierczusia urodziny, Ty "urodziny"....Ojj chyba będą niezłe zygzaki na stoku
monteverde 23:27, 14 lis 2013

Wandzia śliczna dzięki a te skoki na batucie to już wyższa szkoła jazdy, ale co to dla Ciebie, Aniu
Robaczek 00:24, 15 lis 2013

Aniu,
Zwiedziłam Twoj ogród i jestem pod wielkim wrażeniem. Stworzyłaś prawdziwy, domowy botanik ale rosliny gromadzone "mimo woli" mają swoje, starannie przemyślane miejsce. Świetne kompozycje, ciekawe alejki i rabaty. Urzekła mnie zwłaszcza ta trawiasta z rozplenicą i miskantem. I pomyśleć, że wykopałaś z niej już tyle traw, a wciąż wyglada jakby kipiała bujnością i obfitością roślin.
Masz też śliczne "cukiereczki" przyciągające wzrok..w końcu tworzysz ogrod od wielu lat, więc zasłużenie doczekałaś się parkowych okazów
Ogromna "kałuża", ciurkadelka, szumiące trawy, zmienność kolorów na rabatach...wszystko nadaje temu ogrodowi klimat. Super.
Elmshorn wygląda obłędnie. Jesli mój kiedyś taki bedzie to już go lubię
Pozdrawiam serdecznie!