Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród Eli 10:00, 23 wrz 2013

Do góry
w jednym z odc. Mai pokazana była studnia, która zbierała deszczówkę z rynien domu, pokazała to M i ku zaskoczeniu zrobił mi taką. najpierw wykopał duży dół, włożył beczkę 1000l i rurami połączył z rynnami. gdy pada to cała deszczówka z domu spływa mi do tej studni i mam wodę do podlewania

podczas budowy studni ten biedak był deptany, czymś przywalony, gałązki połamane, myślę dam mu szansę i obcięłam go na bonsai (to był mój debiut ) i na razie ma się dobrze
moje oczko w głowie i może dlatego przemarza mi co zimę pomimo okrycia

a takie olbrzymy mi ostatnio M przytachał
Dążenie do ideału, czyli trudna nauka pokory 09:33, 23 wrz 2013

Do góry
Witam wszystkich nowych gości, jakiś czas mnie tu nie było, dziękuje za wasze opinie i postaram się udoskonalać jeszcze mój ogród. Dziś wrzucam nowe fotki moich jesiennych kompozycji.

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 09:21, 23 wrz 2013

Do góry
Brakło ciut ciut - po prostu chwilka mała
Aby Hania pięknym balonem poleciała.
Może winien Frodo - ma pomysły szalone
I akurat zachciało mu się iść na stronę?

Ale by była frajda nie do opisania
Cały region z góry by widziała Hania.
Martwię się jednak co by to było
Gdyby nad morze balon zaciągnęło.

Co wtedy robić? Jak dookoła woda
Kto Hani ratunek jakiś poda?
I kiedy znikąd nie było pomocy
Pilotka budzi się mokra po nocy.

Ogród cioci 09:09, 23 wrz 2013

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
No a teraz coś z dzisiaj. Dostałam przesyłkę z cebulkami. Plus te co kupiłam. Pienkne Razem 500.

ale zaszalałaś. Jak to posadzisz to na wiosnę będziesz miała cudnie. Rety, jak sobię pomyślę jak to wszystko będzie wyglądało.
W takim razie życzę pogody, żeby zdążyć z wsadzeniem tego wszystkiego do ziemi.
Ja ostatnio miałam urodziny i dostałam przyrząd do sadzenia cebul. Ale cebul już nie dostałam
Cebule kupiłam wcześniej i pewna byłam że mam sadzarkę, którą podarował mi teść. Okazało się że podarował na krótko. Dwa dni sadziłam w tej mojej skalistej glinie kilkanaście cebulek. Musiałam wyskrobywać dołek w ziemii czubkiem łopatki.
Będziesz je na wiosnę wykopywać?
Ogródek z widokiem na stodołę, stajnię, wiatę z maszynami i....wychodek 09:00, 23 wrz 2013

Do góry

to z cioci ogrodu.
Ja zbyt mało spontaniczna jestem, żeby tak kupować i sadzić rośliny od serca. Niestety.
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 08:30, 23 wrz 2013

Do góry
Lecę też natrzepać ci stronek...ha, ha, ha......

A ogrodomaniactwem zakupowym się nie przejmuj... od tego sie nie umiera.. tylko trawnika ubywa

Zakupy fajne..... Będziesz zadowolona...

Liliowcami się nie przejmuj... sypnij na karpę korę... ja rok temu przesadzałam końcem października..

I gratki na seteczkę.. bo jak nie mieć cebulowych... masz cały październik na sadzenie... a i w listopadzie jak posadzisz nic sie nie stanie..

Ogród z perspektywą na przyszłość 07:57, 23 wrz 2013

Do góry
kwiatholandii napisał(a)
Nowe pomysly tesciowej

Monia, o te kwiatki czerwone mi chodziło, w bukszpanowych gałązkach z czerwona kokardką w kratkę.
A zamek i dekoracje ... łał. Tylko mieć czas. Mogłabym tam pracować.
Ogród Dominiki 07:48, 23 wrz 2013

Do góry
Domi napisał(a)
A begonie dalej kwitną...Tam, gdzie było więcej słońca urosły duże, a w cieniu zostały malutkie (te na środku)...

Te żółte begonie pod klonem również nie przejmują się pogodą...

Domi, dogrzebałam się zdjęć z początku, ponieważ szukam czegoś białego i zwiewnego na rabatę wzdłuż podjazdu z kulami i wpadła mi oko ta roślina ze zdjęcia, tego drugiego, po lewej stronie. Co to jest?
Ogród w skali mikro :) 07:16, 23 wrz 2013

Do góry
Krótki komunikat pogodowy ... U nas ponuro... Pogoda jest typowo barowa , a tu trza się pozbierać i do roboty iść .. A nosa się nie kce poza drzwi wyściubić ....
Tak więc Wszystkim Zaglądającym życzę słoneczka i udanego tygodnia ... I niech te chmurzyska szlag trafi

Buziaki

Kwiatucha z pięknym błękitnych niebem Wam zostawiam ...... Niech nasze niebo się zawstydzi

Ogródek Hanusi - kolejny sezon 06:28, 23 wrz 2013

Do góry
Spanie na pleckach, przeważnie i mojemu się udaje.
A place zabaw i u nas są różne, ale ten szczególnie lubię, bo poza osiedlem i urokliwe zagajniki w pobliżu, z rokitnikiem i grzybkami.
Pod blokiem tez mamy wsadzony rokitnik, ale w ogrodzie bym go nie chciała. Po kilku latach byłby tylko rokitnik.
Nie ukrywam, że mnie się ta roślina podoba, również zdrowotnie. Przymierzę się do zbioru po opadnięciu liści.

Miłego dnia! Może polecieć balonem?

Ech, nie udało się! Właśnie zwinęli czaszę,

Grembosiowo 00:35, 23 wrz 2013

Do góry
grembosia napisał(a)

Te widoki są boskie.........wcale ci sie nie dziwie,że nocujesz już w nowym domu i nie chcecsz wracać do starego, ja dla oglądania takiego ogrodu i takich widoków mogłabym spać na gołej podłodze, bez wygód i mebli byleby byc bliżej ....
Grembosiowo 00:30, 23 wrz 2013

Do góry
grembosia napisał(a)
Obiecałam jeszcze kilka zdjęć mojego romantycznego zakątka. Dzisiaj zdjęcia jakieś niewyraźne mi wyszły...

Ale super wyszedł ten kącik romantyczny... iden iden jak w inspiracji... ........(zachwyt ).............
Starorzecze na górce 00:28, 23 wrz 2013

Do góry
Garść wrażeń z Chorwacji

]
Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:59, 22 wrz 2013

Do góry
autoportrety Olinki

Wszystko czego potrzebuję to dom pełen książek i ogród pełen kwiatów... 23:52, 22 wrz 2013

Do góry
Trochę zdjęć autorstwa Olinki

Drzewulcowo 23:46, 22 wrz 2013

Do góry
Dobranoc
OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 23:43, 22 wrz 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Gratulacje z okazji seteczki.Różyczka ze wspólnych zakupów dla Ciebie.

Witaj Bogdziu, miło mi że do mnie wpadłaś. Za gratulacje i Chippendelkę bardzo dziekuje. Moja tez rośnie i ma nowe kwiaty ale są one malutkie, tw większe z którymi kupiłyśmy nasze egzemplarze już przekwitły a kolejne sa dużo mniejsze...mam nadzieję że to po pierwsze szok dla rośliny - bo znalazła sie w nowym miejscu a po drugie to są kwiaty z powtórnego, późnego i już prawie jesiennego keitnienia i w przyszłym roku ta róż znów zachwyci mnie pięknymi, pełnymi, dużymi kwiatami.
Kolorowy ogród na piasku 23:35, 22 wrz 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Och, jak pięknie na wakacjach! Chyba Solina, na Mazurach płasko

Cudne fotki, jakie werbeny, zawilce, róże, trawy! Proso Ci zimuje bez problemu? Okrywasz?

pozdrawiam!!

Zgadłaś, przedeptywaliśmy "zielone wzgórza nad Soliną"

Karolino, proso zimuje bez problemu, nie okrywam go. Jest bardzo wdzięczną trawką, bo na wiosnę szybko wychodzi z ziemi, nie trzeba długo czekać na zielone. Mam kilka odmian ale najbardziej podoba mi się Red Cloud, ruda chmurka ziarniaków i trzyma się dość prosto.

-

Mata przeciw chwastom 23:21, 22 wrz 2013

Do góry
c.d.
Fakt, że chwastów praktycznie nie było, ale nie wiem czy to zasługa agro czy moja bo dobrze odchwaściłam Tak jak pisaliście korzonki roślin płożyły się na powierzchni ziemi. Niektóre z roślin pomimo tego przyrosły bardzo ładnie, ale taka np kalina koreańska nie wypuściła w tym sezonie ani jednego nowego listka. Wszystkie te rośliny sadziłam w październiku i listopadzie 2012, tak więc niecały rok temu.
Tu jeszcze chciałabym pokazać jak niezdrowo wygląda ziemia przykryta agro w miejscu gdzie nie zdążyłam wyściółkować korą:

Decyzją ostateczną agro wylatuje
Mata przeciw chwastom 23:10, 22 wrz 2013

Do góry
Nie jestem zaawansowanym ogrodnikiem, jak niektórzy na Ogrodowisku, ale mam już własne doświadczenie dotyczące agrowłókniny.
Pierwsze prace przy zakładaniu ogrodu wykonałam w ubiegłym roku. Uporządkowałam teren, nawiozłam ziemi, wysiałam trawę i przygotowałam miejsce pod przyszłe nasadzenia. Przyznam, że sporo wysiłku włożyłam w odchwaszczenie i trochę się bałam, żeby tego nie zapuścić od nowa. Wahałam się czy położyć agrowłókninę, bo tak do końca jej nie "czułam". Jednak wizja katorżniczej walki z chwastami oraz opinie wszystkich (dosłownie nikt nie był przeciw!) znanych mi użytkowników ogrodów przesądziły sprawę i poddałam się. Kupiłam agrowłókninę do ściółkowania, czarną, gramatura chyba 80, w belach szerokość 150cm. Najpierw użyźniałam ziemię obornikiem w kulkach, zielonym nawozem, a potem przykrywałam agro, żeby uchronić przed inwazją chwaściorów. Na niewielkich powierzchniach (na szczęście!) udało mi się też posadzić co nieco i rozsypać korę. Jednak po roku zaczęło mnie już lekko irytować zwłaszcza cudowanie z wycinaniem tych dziurek na każdą sadzoną i przesadzaną roślinę i brak możliwości prawidłowego nawożenia (zwłaszcza organicznym). Zaczęłam na próbę zdejmować agro. Wyglądało pod nią tak:

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies