Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogródek Iwony 17:31, 11 lis 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Reniu, moje róże po mrozach już nie cieszą. mają listki, ale kwiatków już nie.
Teraz czas traw, których rok temu jeszcze nie miałam.
Wkurzała mnie podczas kwitnienia stipa, a teraz upiększa rabaty, trawy przebarwiają się w bardzo różny sposób, grają barwami

Piękne wygląda ta rabatka z trawami
Fajną miałaś wycieczkę Bardzo lubię wyjazdy ze zwiedzaniem
Ogródek Iwony 16:57, 11 lis 2015

Do góry
ryska napisał(a)
Podziwiam przebarwienia, cegłę (uwielbiam)i szukam róż ale już wiem czemu ich nie ma Kataryniarz boski.

Reniu, moje róże po mrozach już nie cieszą. mają listki, ale kwiatków już nie.
Teraz czas traw, których rok temu jeszcze nie miałam.
Wkurzała mnie podczas kwitnienia stipa, a teraz upiększa rabaty, trawy przebarwiają się w bardzo różny sposób, grają barwami

Mój ogród pod górkę... 16:54, 11 lis 2015

Do góry
lindsay80 napisał(a)

Kasiu mogłabyś napisać co rośnie po kolei w rządkach poniżej hortek?

Od dołu:
- Carex Ice Dance
- Kiścień Zebild
- Stipa Arundinacea
Moja "przyziemna" :) pasja 11:38, 11 lis 2015

Do góry
Gdyby Stipa nie kwitła, to by się nadawała
Własny kawałek ziemi i początkująca ogrodniczka ;) 09:32, 11 lis 2015

Do góry
Czosnki to chyba przeżyją. Ciekawe jak stipa... Też mam sporo takich siewek, ale raczej liczę na te co wiosną wzejdą dopiero bo te małe to chyba nie przezimują? Chociaż chciałabym się mylić
Jak tam bosa Mama? Buziak zostawiam
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 09:24, 11 lis 2015

Do góry
beata_m napisał(a)

ale cudne te Twoje rudości!!!!!!!!! Wyglądają świetnie!
Skarpetki ubiorę, obiecuje już niedługo ... jak tylko dostanę :*
pozdrawiam ciepło

a moja stipa to się już chyba sama wysiała ... jak głaskam to już mało co nasionek zostaje ... a jak co nazbieram jeszcze to co z nimi Ewcia robisz!?

Faktycznie niedługo???
Nasiona stipy zbierałam w ubiegłym sezonie w papierową torebkę i pod koniec lutego wysiałam... chyba... albo pod koniec stycznia.. nie pamiętam dokładnie Teraz się zastanawiam czy siać bo też liczę na to, że sama się rozsiała... , ale znając życie pewnie wysieję ... tak w razie czego
Kopać, grabić, sadzić.... Lubię to! 13:34, 10 lis 2015

Do góry
Ewkakonewka napisał(a)
Zrudział cypryśnik i rządzi kolorem teraz

ale cudne te Twoje rudości!!!!!!!!! Wyglądają świetnie!
Skarpetki ubiorę, obiecuje już niedługo ... jak tylko dostanę :*
pozdrawiam ciepło

a moja stipa to się już chyba sama wysiała ... jak głaskam to już mało co nasionek zostaje ... a jak co nazbieram jeszcze to co z nimi Ewcia robisz!?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 09:36, 10 lis 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Gosiu jak wysoki jest Twój Karl Foester? Czy on może faktycznie osiągnąć 1.80 tak jak pisze w necie?

było w doktoracie ostatnio:
Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

Uwaga: miary zebrano dnia:05.11.2015

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza
4. obiedka: wys. ok. 130cm
5. kłosownica wys. ok. 40cm , szerokość ok. 55cm
6. stipa tenuissima pony tails – wys. ok. 90cm

Jarzmianka – miary
Wysokość z kwitem ok. 85cm
Liście do wys. ok. 40cm
Typografia ogrodu 07:49, 08 lis 2015

Do góry
paula23 napisał(a)

No bo jak by nie patrzeć to bardzo "błyskotliwe" podsumowanie jak na 4,5 latkę

Mój syn mnie dziś o buraka przyprawił dopiero zaczyna mówić i nie zawsze idzie mu to jak powinno i kilka dni temu dorwał się do moich trawek z pytaniem co to? no to mu powiedziałam że STIPA mój syn przerobił to po swojemu i wyszło mu CI----PA i dziś wychodzimy z gości (starsze małżeństwo ciocia z wujkiem) a mały zobaczył trawki pokazuje na nie palcem i mówi "To ci----pa" myślałam że się pod ziemie zapadnę tłumacząc się

Dzieci są udane

Hihi dobre ale ogrodnik z niego bedzie
To jeszcze jedna historyjka z udzialem tej samej corki tylko gdy miala troszke ponad dwa lata: bylismy na spotkaniu w domu u "zawodowego" znajomego mojego M.byla to wizyta dosc oficjalna,kurtuazyjna. Poza znajomym goscila nas jego zona i dwie corki,z ktorymi chętnie bawila sie nasza corka bo mialy duzo ciekawych dla niej zabawek. Kiedy nadszedl czas pozegnania i zakonczenia spotkania corka zapytala: a teraz jedziemy do innego sklepu?
Mój ogród - trudne początki - Paula 23:25, 07 lis 2015

Do góry
A na wesołe zakończenie dnia dzisiejszego opowiem Wam jak mój syn mnie dziś o buraka przyprawił. Otóż dopiero zaczyna mówić i nie zawsze idzie mu to jak powinno, kilka dni temu dorwał się do moich trawek z pytaniem co to? no to mu powiedziałam że STIPA mój syn przerobił to po swojemu i wyszło mu CI----PA i dziś wychodzimy z gości (starsze małżeństwo ciocia z wujkiem) a mały zobaczył trawki pokazuje na nie palcem i mówi "To ci----pa" myślałam że się pod ziemie zapadnę tłumacząc się
Typografia ogrodu 23:23, 07 lis 2015

Do góry
nawigatorka napisał(a)

Udana to napewno.ale.przyznaam ze oboje nas zamurowalo

No bo jak by nie patrzeć to bardzo "błyskotliwe" podsumowanie jak na 4,5 latkę

Mój syn mnie dziś o buraka przyprawił dopiero zaczyna mówić i nie zawsze idzie mu to jak powinno i kilka dni temu dorwał się do moich trawek z pytaniem co to? no to mu powiedziałam że STIPA mój syn przerobił to po swojemu i wyszło mu CI----PA i dziś wychodzimy z gości (starsze małżeństwo ciocia z wujkiem) a mały zobaczył trawki pokazuje na nie palcem i mówi "To ci----pa" myślałam że się pod ziemie zapadnę tłumacząc się

Dzieci są udane
Prawie - jak ogród 21:28, 05 lis 2015

Do góry
Stipa komponuje się dobrze ze wszystkim...

Typografia ogrodu 20:23, 05 lis 2015

Do góry
Loosiuu napisał(a)
Stipa gigantea

yupiii jest szansa że to własnie to
Typografia ogrodu 20:22, 05 lis 2015

Do góry
Stipa gigantea

U nas jako imitacja nadaje się Śmiałek darniowy 'Goldschleider'
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 17:55, 05 lis 2015
Do góry
malkul napisał(a)
Wysokości i inne miary docelowe wybranych traw ozdobnych rosnących w moim ogrodzie (stanowisko: gliniasta ziemia , urodzajna).

1 miskant gracillimus: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)
2. trzcinnik KF wysokość z kłosami ok.180cm szerokość 30cm (mierzona na wys.50cm całej trawy), liście kończą się na ok. 70cm
3. molinia : wyskość ok. 210cm, liście do wys. ok.90cm, szerokość karpy na dole ok. 25cm górą mocno się rozszerza

Jarzmianka – miary
Liście do wys. ok. 40cm

doktorat!
Typografia ogrodu 15:57, 05 lis 2015

Do góry
malkul napisał(a)
mam i przeklejam ode mnie

1 miskant gracillimus
: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)

Jarzmianka – miary
Liście do wys. ok. 40cm

Krolowo zlota!
Mus wydrukoeac do mojego ogrodowego kajecika
Typografia ogrodu 15:31, 05 lis 2015

Do góry
mam i przeklejam ode mnie

1 miskant gracillimus
: wysokość ok. 180cm, szerokośc karpy u samego dołu 40cm (nie kwitnący czyli licząc bez kłosów)

Jarzmianka – miary
Liście do wys. ok. 40cm
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 15:31, 05 lis 2015

Do góry

Jarzmianka – miary
Liście do wys. ok. 40cm
Mój ogród - trudne początki - Paula 20:59, 03 lis 2015

Do góry
Witam się
Coś ostatnio mało czasu miałam bo goście za gośćmi
Wczoraj poczyniłam ostatnie zakupy roślinek w tym sezonie niestety zawiodłam się na panu "szkółkowym" bo nie przywiózł i traw co prawda tłumaczył się że były malutkie i nie warto było i obiecał na wiosnę ale i tak mi trochę smutno bo liczyłam że podosadzam.

Kupiłam za to mojego wymarzonego klona palmowego garnet, 9 róż, 3 budleje, brakującą hortensje i drzewka owocowe grusze, czereśnie i nektarynkę.

Dziś piękną pogodę miałam i cały dzień sadziłam udało mi się przesadzić roślinki z miejsca na rabatę różana i posadziłam róże, drzewka owocowe też już wsadzone, dosadziłam bluszcz do pergoli, skalniaki na skalniak i jałowca wiltonii próbuje prowadzić go przy paliku Jutro planuje wsadzić hortensje,budleje i miskanty, do róż dosadzę lawendę a wiosną do towarzystwa dojdzie im stipa przed kaskadą będzie zmiana lawendy na żurawki i wkońcu wiem co z tymi trawkami na środku posadzę mojego klonika

Wczoraj byli u nas przemili goście (ciocia z wujkiem) w tym tygodniu ciocia ma robić porządki w ogrodzie i obiecała mi trochę roślinek a wujek obiecał podwieźć także nudzić się nie będę
Ogródek Iwony 13:57, 02 lis 2015

Do góry
beata_m napisał(a)
Iwonko, bardzo lubię Twoją konsekwencję ... i mnie przypomnienie dekalogu bardzo się przydało. Przede mną inne niż ogrodowe wyzwania ... ale liczę na to, że wiosną podziałam bardziej świadomie i mądrze. Już sam kształt rabatek mnie zadowala ... teraz nie schrzanić nasadzeń i w lecie powinny być pierwsze efekty zaczytania ogrodowiskowego pozdrawiam cieplutko

Beatko, dekalog czasami się przydaje. Stawia do pionu i ogranicza nasze chciejstwa.
Lepiej mieć mniej gatunków, ale te co są, by były ze świadomego wyboru.
Cały czas się tego uczę i staram się pilnować, by nie brać wszystkiego, co oczy zobaczą
Beatko, trzymam kciuki za Ciebie, by wszystko poszło gładko i bez komplikacji.
Wiosną podziałasz, a roślinki mają to do siebie, ze zawsze można co nieco przesadzić i na nowo tworzyć kompozycje

Mi często coś nie pasuje na rabatach. Poprawiam, zmieniam, przesadzam ...
Wiesz, jak teraz jesienią patrzę na mój ogród, to stipa robi niezłą robotę.

Jest fajnym uzupełnieniem na rabatach

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies