Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 08:44, 04 sie 2013

Do góry
Margarete napisał(a)
Hej,
obrazkowym pismem jestem na bieżąco. Ale ci tych rodków nawieżli..bedzie sadzenia.... ale to cieszy, najtrudniej jest przygotowac miejsce, a sadzenie to sama przyjemnośc. Która wersja układu kolorów zwyciężyła ? ta od Danusi czy Bogdzi ? a moze całkiem inna ?
Pokaz jak posadzisz.
A lilie - te na różowo obrzeżone sa śliczne, jaka to odmiana ? wysoko rosną ?
Pozdrawiam i czekam na fotki z rh posadzonymi na miejsce.
P.S. tamten avatarek tez mi sie bardziej podobał, na tym roslinak ładna ale twojego usmiechu nie widac.

Małgosiu, rh sadził M., oj narobił sie wczoraj, bo upał był, ale chociaż cień drzewa dawały i klon jesionolistny Flamingo, mimo, że śmieciuch, ale co nie śmieci, uwielbiam go

kolory ułożył M., ja się nie wtrącałam one mają stanowić żywopłot pod murem, w jednym rogu dojdą trawy, ML, a co dalej, zobaczymy z czasem, jak to zacznie rosnąć;
a ułożył tak; najpierw 1 Calsap - biały z bordowym oczkiem, potem Haaga- ciemnoróżowa- 3 szt., potem 4 sztuki Calsap - biały z bordowym oczkiem i 1 szt. Nova Zembla - czerwona, potem 3 szt Franczeska - czerwona, potem Eskim- biały 5 szt., potem Helsinki- jasnoróżowa sztuk 5, dalej 2 sztuki Franczeska - czerwona, potem 2 sztuki Haaga - ciemnoróżowa i na końcu 1 sztuka Nova Zembla - czerwona, w sumie 27 sztuk.
Co do lilii, odszukam i podam ci
z tym avatarkiem, jest tak, wszyscy pokazują roślinki , więc i ja dostałam chęć na zmiany

a tu akcja sadzenie

ten mur ma być zielony cały rok, mam nadzieję, że szybko urosną, bo na rabacie z rh, niektóre okazy w tym roku i 40 cm urosły

Mój ogród - radością dla oczu, pokarmem dla duszy. 07:46, 04 sie 2013

Do góry
Wpadam powitać Was wszystkich w ten piękny niedzielny poranek. Deszcze i burze za nami. Powietrze lżejsze i na razie jest czym oddychać. Właśnie rano dostałam fotki od M i chcę Wam pokazać lak silna jest w niektórych ludziach chęć posiadania odrobiny ogródka. Jak silna jest tęsknota za tym co zostawili w kraju.

Uciekam do moich tajemniczych zajęć.
ogrodoweimpresjejolki 07:42, 04 sie 2013

Do góry
monteverde napisał(a)

Jolu śliczna Meringue pozdrawiam

Aniu, moja jeżówka to BUTTERCREAM, kupiona w Hortulusie. faktycznie podobne są, ale moja bardzie cremowo-cytrynowa

Żywopłotki cisowe. 00:56, 04 sie 2013

Do góry

Tak nie zraszam roślin to przypadek, podlewam pod spodem.
Dalej jest przejście do starego ogrodu.

Taką kratkę chciałam zobaczę jak później będzie, była dwa dni temu koszona i w poniedziałek będzie za wysoka, tak rośnie, nawożę i leje wodę, by pozbyć się chwastów.
Żywopłotki cisowe. 00:40, 04 sie 2013

Do góry
Trawnik po przejściach z chwastnicą .
Z przodu wejście ułożone płyty betonowe cięte na kwadraty. będą koszone razem z trawnikiem.
Potrzebuję rady jak obsadzić rabaty z głową, ja nie mam pomysłu.

Dalie na tle bukszpanów, strzygłam przed upałami i teraz cierpią, staram się dbać o nie, od tej strony muszą odrosnąć były zastawione rozebraną halą.

To limki zakupione wiosną.

Phantom i w głębi Moonlight one są niesamowicie wielkie. Jestem zachwycona nimi. Rano wstaje lecę podlewać, w południe jeszcze pod nogi wleję wody i wieczorem zdrowo dołożę.

Planuje posadzić po przeciwnej stronie z przodu jeszcze, mam swoje zrobione 3 limki, a wolałabym Moonlight , jak zrobię sadzonki to przesadzę, na razie pójdą limki.
ogrodoweimpresjejolki 00:36, 04 sie 2013

Do góry
jotka napisał(a)
sprawdziłam prognozę pogody - faktycznie od wtorku do czwartku ma być ochłodzenie i burze.
Ale najważniejsze, że w sobotę akurat 24 stopnie

Jolu śliczna Meringue pozdrawiam
Moje wlasne 2,5 ara norweskiego żwiru 00:15, 04 sie 2013

Do góry
Jak ten czas leci.... Najwyzsza pora na aktualizacje

Udalo mi sie zrobic pare zdjec, sesje przerwala ulewa.
Na poczatek The Fairy.

I jedna z trzech pnacych: Rosa Heidelberg.

New Dawn i Flammentanz aktualnie czesciowo przekwitly, nie bardzo jest czym sie chwalic

No i jedno z najwiekszych zaskoczen sezonu, zasiane w czerwcu bratki.... Troche jakby biedne i za wysokie na moje oko, ale kwitna, choc spodziewalam sie, ze stanie sie to w przyszlym roku, o ile uda im sie oczywiscie przetrwac moja nieobecnoc. Po powrocie z urlopu czekalo na mnie sporo niespodzianek, m.in. moje "moacoszki". P norwesku bratek nazywa sie stemor (czyt.stemur) czyli macocha
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 23:43, 03 sie 2013

Do góry
Dajanko droga zaległości okropne ale zachciało nam się tworzyć zarysy ogrodu no i działamy non stop. Dosłownie. Mieliśmy nie miłe przejścia z trawą, potem afera z sąsiadem ponieważ robił oprysk zboża i prawie nam padły drzewka od jego strony . Walczymy z koszmarnymi chwastami. Zamiast trawy rośnie nam chwastnica i lebioda, którą z całej działki usuwamy ręcznie. I niestety jesteśmy z tym sami. Niby taaakie bezrobocie w PL ale jak szukasz kogoś do pomocy przy chwastach ( czyli myśleć specjalnie nie trzeba) to chętnych brak. Ludziska z sąsiedztwa patrzą na nas jak na dziwaków biegających po polu w pełnym słońcu ale cóż trzeba to trzeba. Ale mój warzywniaczek mnie cieszy. Pierwszą rzeczą jaką codziennie robimy na działce jest zajadanie się poziomkami, małymi ogóreczkami i słodkim groszkiem. Pychota. Ale widzę również piękne zmiany u Ciebie. Jesteś wielka naprawdę a najlepiej o tym wiedzą Twoje roślinki, które odwzajemniają miłość.
Specjalnie dla Ciebie moja pierwsza rosa rugosa .

Pozdrawiam bardzo serdecznie.
Ogród u stóp klasztoru 23:25, 03 sie 2013

Do góry
potrzebuje dziewczyny porady .
moja skarpa niby już zarośnięta , ale ciągle w fazie nie dokończonej . w górnej części posadziłam eksperymentalnie jako okrywę i bluszcz i irgę . teraz nie mam pojęcia co wyrzucać czy jedno , czy drugie , irga lubi przemarzać i chwasty niestety przez nią przechodzą a plewienie jest masakryczne . zaś bluszcz boję się że zagłuszy berberysy , choć nie ukrywam że jego odcień zieleni bardziej w moim guście .

z bluszczem

z irgą

a to już widok ogólny . chmurki z jałowców cięte co roku bardziej i już się zagęściły .tawuły są już też rozrośnięte , wiec jest ok. cisy u góry rosną tak pomalutku że mnie cholera bierze

Jeden ogród – dwie osobowości 23:12, 03 sie 2013

Do góry
MuSzka napisał(a)
zrobiłam dzisiaj kilka zdjęć z kolejnymi kwiatami które mi zakwitły w ogrodzie. Rudbekie, Floxy i Echinopsy (które najlepiej wyglądają kiedy jest ich dużo). No i moje ukochane już wcześniej pokazywane jeżówki i latrie które właśnie zobaczyłam na ogrodowisku w portretach roślin.

buzia mi się śmieje, jak na nie patrzę
Jeden ogród – dwie osobowości 23:09, 03 sie 2013

Do góry
MuSzka napisał(a)

moje ulubione cebulowe - czosnki

irysy i liliowce wczesne

dzięki budlejom odwiedzają mnie motyle tutaj budleja Dawida 'Black Knight'

a na tych zdjęciach liatra kłosowa

Agata, to moje ulubione zdjęcia z samego początku Twojego wątku W ogóle urzekają mnie Twoje rabaty bylinowe po bokach domu.

Muszę przyznać, że liatra + jeżówka prezentują się wprost zachwycająco. Trudna ta liatra w uprawie?
Radość dla oczu, pokarm dla duszy 23:00, 03 sie 2013

Do góry
Nati napisał(a)

paproć adiantum

Bardzo ładna ta paproć
ogrodoweimpresjejolki 22:57, 03 sie 2013

Do góry
Słychać było burzę, spadło niestety tylko kilka kropli. M. podlał tylko ogórki, bo liczymy,że w nocy popada. W dalszym ciągu słychać odgłosy burzy.

Zmoczyło tylko solidnie uczestników zlotu największych żaglowców świata na Wałach Chrobrego Tall Ships Races.

Suszy się koper na nasiona do wysiewu w przyszłym sezonie

Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:50, 03 sie 2013

Do góry
dajana napisał(a)
Ogórki się ładnie rozrosły w niedzielę pierwszy zbiór do słoików i na zimę jak znalazł

Jaśka na próbę też wsadziłam ale tylko trzy fasolki one rosną aż do nieba

Różany wianuszek

Bukiet w wianuszek-niespotkałam ,fantastyczny!
Liliowo i kolorowo:) 22:50, 03 sie 2013

Do góry
Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 22:48, 03 sie 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Niezupełnie, ale mówią na to miejsce Nowa Toskania i stwierdzam, że coś w tym jest, bo wiele tu widzę włoskich klimatów i do Włoch dosłownie rzut beretem Znów jestem w raju
Ciekawe czy ktoś zgadnie, gdzie dokładnie to jest Zdjęcie z mojego aktualnego tarasu

Widoczek czarujący Bawcie się dobrze, a przede wszystkim odpoczywajcie i ładujcie bateryjki Pozdrawiam.
ps. jak wrócisz to koniecznie opowiesz o Istrii Albo Ciem podpytam
Liliowo i kolorowo:) 22:48, 03 sie 2013

Do góry
Czarodziejskie miejsce na ogród dajany 22:46, 03 sie 2013

Do góry
dajana napisał(a)
Kilka zdjęć z moich prac ,przynajmniej w zarysie bo jeszcze nie są skończone ale zawsze już coś a nie chwasty Rabata pod oknem jadalni z hortensjami .Z trawą już jestem na zakręcie brakło mi ziemi a jest za gorąco na jej ukopaniemoże do niedzieli dam radę dalej zrobić

Trawka od Alinki czeka na odpowiednie miejsce .

Pomidory jednak ruszyły a myślałam ze nic z nich nie będzie

Następne zdjęcia za pół godziny niestety muszę wyłączyć komputer inaczej mi nie działa poprawnie .

Danusiu to już u ciebie tak pięknie?Szpaler i horti świetnie rosną i cudnie się komponują .Jakoś tak przy tym błękicie ściany kostrzewę siną sobie wyobraziłam-jako wypełniach pod horti.Co ty na to?Świetnie się wysiewa z pakiecika ,więc tanio wychodzi.A trawka od Alinki gdzie będzie rosła ?Ale piękne grono pomidorów i odpukać jakie zdrowe.
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:45, 03 sie 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)
Anita może Tobie się uda ...

a te panie ... no kciałoby się żeby to było tak ...

Świetne... Pewnie nawet i możliwe... Chociaż... Pozdrawiam Iza
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies