Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Anglia czerwiec 2013 12:42, 02 sie 2013

Do góry

marzą mi się te wilczomlecze, sa wyjątkowe, do wielu roślin pasują, ale nasz klimat im nie służy
Mirkowy ogród (początki) 12:27, 02 sie 2013

Do góry
Mirka pozdrawiam, aktualnie zbieram taki pochruszcz po ogrodzie ale powolutku cos będę zmieniać
chcesz szałwię omszoną, kolor wrzos-fiolet?
to jedna tysięczna/
Bajkowy ogród Weroniki 12:25, 02 sie 2013

Do góry
Ślicznie wyglądają te rozchodniki mam jedną wielgachną kępę i tę będę dzielić, do tego chcę dołożyć rozplenicę Hamlen i może jakieś niższe rozchodniki; obejrzę sobie fotki z Anglii, tak na spokojnie, bo jeszcze nie miałam kiedy i coś wymyślę
kartka leży pod ręką i notuję, potem będę kreślić, ale coś się z tego wyklaruję

a to moja kępa do dzielenia, pozdrawiam Weroniko

Ogród przy lesie początek 2012/2013 12:22, 02 sie 2013

Do góry
Witam dziewczynki,upał,upał.Trawa tragedia ech ,byliny podlewam co 2 dzień jakoś zipią ,mam 2 ogrody pod sobą przez kilka dni ,bo sąsiedzi z dzieciakami w Rabce na badaniach .
Dzieciaki od wczoraj na obozie ,podobno jest super ,ośrodek pełen wypas pokoje 3 os ,basen ,boisko itp do jeziora km ,tam pływają na kajakach.

Kłopoty - problemy z trawnikiem 12:20, 02 sie 2013

Do góry
Na wstępie witam wszystkich serdecznie - to mój pierwszy post na tym forum

3 tyg. i 2 dni temu wysiałem 1000m2 trawnika (nasiona Barenbrug Solide) 30kg.
Pierwszy tydzien byla pogoda idealna, wiosenna niemal - 20 st i codziennie opady deszczu - na szczeście bez ulew.

Pierwsze kiełki w ziemi pojawiły się po 3-4 dniach, na wierzchu igiełki po 4-5. 2 i 3 tydzień niestety już bez opadów (znaczących) - leje wodę 2x dziennie albo raz wieczorem - wtedy pompa wspomagająca ciśnienie z sieci plus duży zraszacz wahadłowy - godzina nawadniania każdego obszaru gdzie sięga i ziemia trzyma wilgoć nawet przez cały następny dzień przy obecnych temperaturach (w niektóryc miejcach przysycha mocniej nieco, jednak pod cienką suchą skorupką jest wyczuwalnie wilgotna)

Problem w tym, ze trawa wokol domu po tych 3 tyg już nadawała się do koszenia ok 8 -10cm natomiast na placu dalej jest sporo gorzej (nie ma cienia żadnego). Wokol domu wraz z wedrowka slonca trawa nie ma non stop slonca - pewnie dlatego. Do tego może za mało nasion dałem na plac - przy domu dałem delikatnie więcej (łącznie 30kg na +- 950m2 - jak teraz patrze dałbym 40)

Na placu głębiej sa obszary gdzie trawka wykiełkowała ale rośnie strasznie wolno i jest jasno zielona, rzadsza - jakby brakowało jej składników, ma może ze 2-3-4 cm - jest delikatna bardzo - podczas pierwszego koszenia nawet nie została draśnięta a kosić już musiałem, bo w okół domu ok 8-10cm poza tym - chwasty się rzuciły mocno (o tym wiedziałem, nie chciałem szykować ziemi z użyciem rundupu - a ziemia po prostu z pól czyli srednia bardzo o drobnoziarnistej strukturze z tendencją do tworzenia się skorupy na nieporośniętych obszarach)

Liczę, że chwasty powoli wyplenie koszeniem i po zimie też będzie już mniej (czytałem cały ten wątek przed moją przygodą z trawą

Mam tylko pytanie - czy moge po kolejnym koszeniu ( ta mała slabsza trawka nadal nie będzie miała więcej jak 5 cm więc złapie jej moze same czubki) mogę sypnąć nawóz? - oczywiście dam po całości. Jaki, zeby nie spalić tak młodej trawki? Przed sianiem dałem tzw starter 100 dni, ale polowę zalecanej dawki (to drugie podejście do siania - pierwsze spłynęło z ulewami jaka poszły przez pierwsze 2 dni po sianiu - 20-30mm/m2 deszczu w ciągu 2-3 godzin - czekłaem 3 tygodnie, ale wyszła porażka) teren został po tym ponownie przygotowany - gryzienie, grabienie walcowanie, ale myślałem, że poprzedni nawóz - ten sam w pełnej dawce - może sie skumulować i będzie za dużo)

Wiem, że ma być równomiernie - mam siewnik rotacyjny, wiem, że muszę rozpuścić wodą - nie ma problemu - mam przećwiczone podlewanie tych swoich 1000m2 z ręki (1,5 godziny żeby nie było tylko powierzchownie i po sprawie

Wkleję wieczorem może fotki jak skoszę drugi raz dzisiaj - przy okazji wrzucę zdjęcia chwastów które się rzuciły i przerastają trawę szybko - wstępna diagnoza - lebioda - spore połacie tego się rzuciły po 2 tygodniach od wysiania trawy teraz z godziny na godzinę widać przyrosty niemal - pierwsze koszenie jeszcze jej nie złapało - minęły 4 dni i jest 2cm nad trawą. Standardowo chwastnica też jest ale mocna kosiarka dość dobrze zasysa mi jej pędy do góry i wycina - liczę, że zginie po częstym koszeniu ew. po zimie.

Ogólnie to chciałem spytać czy po 3 tyg od wysiania, zastosowaniu nawozu wolnodziałającego podczas siania mogę wspomóc trawę jakimś nawozem szybciej działającym? Chodzi mi o podkarmienie tej trawy poza obrysem domu, głębiej na placu gdzie nie ma wogóle cienia podczas dnia, choć wilgoś w ziemi raczej jest - ona nie schnie, jest soczysta - tylko znacznie mniejsza, rzadsza i bledsza niż wokół domu.

Się rozpisałem - mam nadzieję, że ktoś doczyta do końca

Edit:
Doczytałem w wątku o nawożeniu, że taki powiedzmy już 4 tyg, trawnik można nawozić po skoszeniu i przewija się tu polecany Florovit z zelazem.

Czy to ten nawóz? Czy takie 25kg będzie ok do rozsiania na ok 900-1000m2 (wg instrukcji 30g/m2 ale nie wiem dokładnie ile mam tej trawy czy bliżej 900 czy 1000 - az z tak aptekarską dokładnością chyba nie trzeba do tego podchodzić?). Nie spalę tym młodziutkiej trawy (oczywiście zadbam o rozpuszczenie przez podlewanie)

Czy jeśli nawiozę 5/6 sierpnia taką ilością to np pod koniec sierpnia powtórzyć kolejny raz?

Pozdrawiam
strix

Działka wkoło Lubczyka :) 12:16, 02 sie 2013

Do góry
kitek81 napisał(a)

Kasiu, ja bym 'zerżnęła' żywcem )))
Jest piękna ta kompozycja, tylko zamiast tych niższych tui? posadziłabym jakies liściaste o brązowych liściach. Trawy cudne!
Anglia czerwiec 2013 12:13, 02 sie 2013

Do góry
Może niedoskonały ale..... 12:10, 02 sie 2013

Do góry
dyha napisał(a)
Piękny ogród - róże zachwycają. Miałem ponad sto krzaczków królowych, ale niestety coraz ich mniej. Pozdrawiam

u mnie ponad 200 i teraz muszą przeżyć najsilniejszei

Zakwitła hoja.Kilka kwiatów i wieczorem zapach w całym domu

na słupach u sąsiada usiadły dwa bociany.Miałam widowisko

niestety musiałam iść dalej bo ptaszki chciały karmić małe

i mój Tobi po polowaniu na ...coś w trawie

i widoczek chłodzący,poranny
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:08, 02 sie 2013

Do góry
Irenko a Ty jestes pewna ze to dereń Kousa a nie kalina np japońska bo bardziej mi na to wygląda ale nie ma duzego zdjęcia.

teraz już wiem Bożenko, że nie on, ty masz rację, kousa będzie później i był w ogrodzie z rabatami australijskimi

jak tam rododendrony ?

Agnieszko, jak miło, masz wątek, niebawem zerknę
rh nawet w nie najgorszej kondycji, M. zdążył tylko podlać i czekają na sadzenie, dopiero w sobotę, wczoraj tak późno wróciliśmy, że nawet padających roślin nie podlałam, nie miałam sił!

oto one, nie wiem, jak je ułożymy?

Weroniko, zaraz biegnę popatrzeć póki, co rozplenica Hameln i rozchodnik okazały jest w moich planach...ale nie jest to do końca zamknięte, więc dzięki za podpowiedź

Mirka, jakbyś teraz wpadła, to za głowę byś się złapała, jak wszystko wygląda,niemniej dziękuję, bo mobilizujesz do zmian...potem pokażę, o które miejsca mi chodzi i co na razie wymyśliłam

Ewelinko, tego i ja prawie..nie uśmiercam
za chwilkę poczytam, jestem go ciekawa

Bociusiu, na tamten już nie mogłam patrzeć
i ja macham, doczytałam u ciebie o eksmisji szałwii, u mnie też tak będzie, ale gdzieś je wcisnę, część już komuś obiecałam

Irenko, ja jak pierwszy raz zobaczyła dereń Causa w gazecie to........ to się w nim tak zakochałam, no i już rośnie u mnie, ale jest jeszcze malutki. A Ty jakiego masz ? Wklej fotkę ....plisssssssssss

Ewa, mój ma 3 rok; po raz drugi zmienił miejsce i dopiero w tym nowym ruszył; sporo urósł i nie wymarzł, to już cieszy, ale przez tę suszę podeschły mu liście mimo podlewania, więc owszem sfocę, ale nieciekawie wygląda, reanimacji potrzebuje, ale żyje
zdjęcie z Anglii, tu masz linko, może coś znajdziesz dla siebie

https://www.ogrodowisko.pl/watek/3422-anglia-czerwiec-2013?page=26#post_5

Anitko, ależ masz kasy na nowe roślinki!!!...my 3 razy tyle wydaliśmy na oprysk, efekt żaden!...no coś mi ostatnio nie do śmiechu

Danusiu, twoja wiedza wciąż mnie zaskakuje

Marzenko, bo za bardzo nie ma co pokazać, bałagan i ciągle to samo...i tak, jak ty nieczasowa, moje kwiaty schną..

no to może coś z limek dla ciebie

Ula, w Anglii, w czerwcu
tymi makami byłam zachwycona, szkoda, ze nasiona jeszcze nie były dojrzałe, może bym pozbierała

ale u mnie lilie choć zachwycają, zwłaszcza te z lekko różowym brzegiem

Kindziu, ja już ci zazdroszczę, może i ja coś od Alinki wyproszę

Grażynko, mieszam kolorami, bo lato, dzięki
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 12:04, 02 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Ma ktoś taki kwitnący bukszpan

Nie żal Ci było zrywać kwiatów???? Jak wieniec pogrzebowy....sorki..tak się mi skojarzyło
Działka wkoło Lubczyka :) 12:04, 02 sie 2013

Do góry
Debra napisał(a)

Kasiu, te drewniane chustawki z bali sa sliczne. Gdybym miała miejsce pewnie bym taką miała, a że i latorośl jest to mus mieć
Fajnie, że jednak idziesz w kierunku misz-maszu. Poparzt u Danusi w bukszpanowym, jakie tam są wspaniałe zielone ściany.

no właśnie, dzieci są, a i my, czy nasi goście podejrzewam, że z przyjemnością by się pobujali, na takiej drewnianej huśtawce wyłożonej poduchami niż tylko siedzieć na ławeczce
i chyba bardziej pójdę w ten misz masz jednak, weselej będzie
taka strona jak w ogrodzie z wrzosowiskiem od samego początku chodzi mi po głowie, z realizacji Danusi, o ta:

lub ta:

więc może muszę posadzić tujki smaragd, jakieś w odcieniu żółtego, niebieskiego, świerki, jakieś liściaste z bordowymi liściami, jakąś brzózkę youngi (czy jak to się pisze), wiąż, miłorząd, do tego horti, rh
Anglia czerwiec 2013 12:02, 02 sie 2013

Do góry
Ogród w skali mikro :) 12:02, 02 sie 2013

Do góry

Kilka fotek z upalnego mikro

Mój nowy nabytek

A wicek se dalej szaleje ..,

Pennisetum rubrum i jego dizajnerskie szczoteczki do butelek ..

Nooo i hosta " Irena Miłek- patriot ".., czy ktoś to widział ,żeby po podróży z Wrocławia i będąc w doniczce jeszcze kwitnąć ??... O tej porze zaczynać ???...

Metamorfozy ogrodowe 11:53, 02 sie 2013

Do góry
Maj 2012

Lipiec 2013

Anglia czerwiec 2013 11:52, 02 sie 2013

Do góry
Mój ogród w cieniu drzew 11:48, 02 sie 2013

Do góry
Netka napisał(a)
Myślicie, że pod tym wielkim kasztanem ( całkowity cień i sucho ) dałyby sobie radę funkie ?Nie mam pomysłu, co zrobić, żeby nie było takiego klepiska

U mnie w całym lesie jest cieniście i sucho... Bardzo sucho... Funkie sobie super dają radę. Tak samo żurawki i runianki, paprocie też. Barwinki rosną marnie, tzn. są ładne, ale w tym roku wypuściły po 1-2 listki, więc raczej odradzam :/ Ale to może tylko u mnie tak kiepsko rosną.
Rozpoznawanie chorób i szkodników 11:44, 02 sie 2013

Do góry
Coś dzieje sie z moim serbem, przenosze to pytanie z watku o serbch.
wczoraj wieczorem pryskałam na przędziorka, ale dzisiaj rano oglądałm i spadł z jakiejs gałązki chrabąszcz. Czy to moze byc sprawca? Co robic?
Anglia czerwiec 2013 11:34, 02 sie 2013

Do góry
te palmy bardzo stare i piękne, ale jakoś mi tam nie pasowały..
W kamiennym kręgu od początku 11:24, 02 sie 2013
Do góry
Aniu, zostawiam dla Ciebie życzenia możliwości wytchnienia, dobrego odpoczynku, bo i pracowite pszczółki muszą mieć taką możliwość.
Przyłapałam jedną śpiącą w porze sjesty

Ogrodowa przygoda Łukasza :) 11:09, 02 sie 2013

Do góry
Luki napisał(a)

Lilie powyżej 140cm najlepiej wybierać z grupy OT Orienpet. Odmiany, które moge polecić:
Big Brother wielkie kwiaty
Conca d`Or

Obsesion białą z delikatnym różem
Nymph biała z czerwonymi delikatnymi paskami po środku płatków
Maytime biała
Yellowen limonkowa o kwiatach trąbkowych skierowanych w góre
Pretty Women biała z bardzo delikantym różowym obrzeżem kwiatów
Wszystkie oczywiście pięknie pachną. Wyskość docelową osiągają zazwyczaj w drugim roku po posadzeniu chyba, że uda się zakupić wielkie cebule

Która najwyższa i ile ma????
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies