Śliczne ale znów nie na nasz klimat... chociaż... Stipa tenuissima sie dobrze obsiewa, więc jakby traktować ją jako jednoroczną... ale wymaga to ostrożnego pielenia przez wykwalifikowanego pracownika.
Śliczny, miodowy kolor kwiatostanu ale u nas nie zimuje. Mam w pojemniku. Znajomi holenderscy szkółkarze też go mieli w pojemniku, więc chyba i tam nie wytrzymuje w gruncie...
Tutaj nie ma za bardzo wyboru. 'Variegatus' bo inne sa podobne i tak naprawde różnią się metką. 'Cosmopolitan' i 'Cabaret' podmarzają... 'Morning Light' się tak nie wyłoży, chociaż... jakbybyła duża kępa...
Można jeszcze brać pod uwage Arundo 'Varsicolor' ale ono ma szersze liście i wrażliwe. Miskant 'Jubilaris' nie zawsze się dobrze wybarwia i jest raczej kremowo-żółty niż biały...
'Aureola' zdecydowanie dominuje, to jest bezdyskusyjne. Ale z drugiej strony widzimy tylko fragment rabaty i oceniamy... Może z drugiej strony być podobna plama tej brązowej turzycy i wtedy być może całość sie może równoważyć.
Teraz moim zdaniem nieco weselsza kompozycja- wspaniale rozjaśnia tę rabatę.
Carex buchananii i Hakonechloa macra "Aureola"
to chyba nie jest Carex buchananii bo za bardzo sie rozkłada... Myślę, że z uwagi na różnice pokroju Imperata 'Red Baron' byłaby lepsza.
Nie upieram się, że jest, ale za to myślę, że Carexu powinno być więcej, Chyba tutaj nieco wyłysiał. Wg m,nie Impereta byłaby zbyt już kontrastowa bol i nieco pasiasta. Chyba za dużo tego dobrego? Nie uważasz?
To chyba miskant cukrowy. Ta ściana ma jak najbardziej uzasadnienie. Ma za zadanie zasłonić nieciekawe miejsca, a jak dojdzie do torów to niechybnie zostanie podgolona.
To Cortaderia selloana 'Silver Comet' i pomarańczowe delikatne kwiatki krokosmii (cynobrówka)
Cortaderia do zastąpienia w naszym klimacie jakimś paskowanym miskantem, niestety... Ja widziałbym w tej kompozycji, w zastępstwie, też Spartina pectinata 'Aureomarginata, ale w ograniczniku.