agniecha973
23:59, 29 gru 2011

Nie da rady takiego trawnika u nas utrzymać, no nie ma szans, chyba żeby tylko o trawnik dbać

Toż on ładniejszy od reszty! (proszę się nie obrazić)
Ogród wg stylu Pieta Oudolfa jest jak najbardziej naturalny, wygląda na dziki, a kilkanaście form strzyżonych a nawet niekoniecznie strzyżonych przy zastosowaniu form kolumnowych cisa (Wojtek, Fastigiata) może mu tylko wyjść na dobre, ponieważ stworzy strukturę ogrodu zimą.
Generalnie chodzi o to żeby nie stworzyć bałaganu.
Wg mnie macierzanki czy karmniki ościste to "kropla w morzu" potrzeb u Ewy. Chwasty je szybciej zarosną niż nam się wydaje i po kilku miesiącach nie będzie po nich śladu.
Żeby się właśnie nie narobić trzeba posadzić nieco większe niż macierzanki.
Wklejam propozycję z pewnymi oporami bo nie tak wyglądają moje projekty profesjonalne a na taki z wiadomych względów nie mam czasu. Więc schemat podziału jest na szybko dla orientacji gdzie trawa gdzie rabaty.
Nie trzeba wywyijać między cisami ani między ekranami. Linia trawnika jest jak najbardziej jasna. Tu się kosi a tam nie (rabaty). Przerywana linia oznacza, że tutaj nie musi być przejście, możesz zamknąć i zrobić tu kolejną plamę.
Tu gdzie zielone plamki - to cisy kolumnowe. Studnię włącz w rabatę wyspową. Przejście jest i taczkami i do koszenia.
Kreski przy studni to ekrany pofalowane.
Rabatę letnią zmniejszyłam aby powstało przejście między wyspą a rabatą. (po lewej taka mało widoczna linia mi się ucięła przy skanowaniu).
![]()
Polecane rośliny
1. Irga "Ursynów"
2. Trzmielina "Emerald'n Gold"
3. Trzmielina "Emerald Gaiety"
4. Wrzośce (różowy kolor)
5. Bergenie
6. Trawy zadarniające ale niskie - wybrane gatunki sadzone plamami wg koloru na schemacie
inne polecone i wybrane rośliny, przypisane do konkretnego koloru.