Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Pszczelarnia

Pszczelarnia

agniecha973 23:59, 29 gru 2011

Gardenarium napisał(a)

Ewo, oto znalazłam zdjęcie tych ścieżek pomiędzy rabatami Zwróć uwagę na jakość trawnika

Nie da rady takiego trawnika u nas utrzymać, no nie ma szans, chyba żeby tylko o trawnik dbać
Toż on ładniejszy od reszty! (proszę się nie obrazić)
Kaisia 09:39, 30 gru 2011

Gardenarium napisał(a)

Ja na razie pomijam aspekt finansowy tej rabaty.

Słuchajcie, no nie da się tego aspektu pominąć.

Dokładnie nie da się pominąć, ten aspekt jest bardzo ważny, zwłaszcza jak wiemy rośliny potrafią mieć wysokie ceny.

Nakłady finansowe które możemy przeznaczyć na ogród, na pewno ściśle łączą się z projektem i użytymi roślinami oraz dodatkami.

Ja mając większe możliwości finansowe na pewno zrobiłabym inny ogród
Pszczelarnia 10:00, 30 gru 2011

Ja na razie nie myślę o aspekcie finansowym, ponieważ zmagam się z akceptacją samej koncepcji.
Ja to teraz w słońcu muszę zobaczyć na żywo w terenie. A tymczasem śnieg i ciemności po halnym zaległy.

A trawnik to kolejna "nieprzespana noc".
Mam 2 ręce i 32 ary przy domu z małym gospodarstwem pasiecznym.
Pszczelarnia 10:14, 30 gru 2011

Gardenarium napisał(a)
Ogród wg stylu Pieta Oudolfa jest jak najbardziej naturalny, wygląda na dziki, a kilkanaście form strzyżonych a nawet niekoniecznie strzyżonych przy zastosowaniu form kolumnowych cisa (Wojtek, Fastigiata) może mu tylko wyjść na dobre, ponieważ stworzy strukturę ogrodu zimą.

Generalnie chodzi o to żeby nie stworzyć bałaganu.
Wg mnie macierzanki czy karmniki ościste to "kropla w morzu" potrzeb u Ewy. Chwasty je szybciej zarosną niż nam się wydaje i po kilku miesiącach nie będzie po nich śladu.

Żeby się właśnie nie narobić trzeba posadzić nieco większe niż macierzanki.

Wklejam propozycję z pewnymi oporami bo nie tak wyglądają moje projekty profesjonalne a na taki z wiadomych względów nie mam czasu. Więc schemat podziału jest na szybko dla orientacji gdzie trawa gdzie rabaty.

Nie trzeba wywyijać między cisami ani między ekranami. Linia trawnika jest jak najbardziej jasna. Tu się kosi a tam nie (rabaty). Przerywana linia oznacza, że tutaj nie musi być przejście, możesz zamknąć i zrobić tu kolejną plamę.

Tu gdzie zielone plamki - to cisy kolumnowe. Studnię włącz w rabatę wyspową. Przejście jest i taczkami i do koszenia.

Kreski przy studni to ekrany pofalowane.

Rabatę letnią zmniejszyłam aby powstało przejście między wyspą a rabatą. (po lewej taka mało widoczna linia mi się ucięła przy skanowaniu).

Polecane rośliny
1. Irga "Ursynów"
2. Trzmielina "Emerald'n Gold"
3. Trzmielina "Emerald Gaiety"
4. Wrzośce (różowy kolor)
5. Bergenie
6. Trawy zadarniające ale niskie - wybrane gatunki sadzone plamami wg koloru na schemacie
inne polecone i wybrane rośliny, przypisane do konkretnego koloru.
przemekg 11:12, 30 gru 2011

Witam, spędziłem poranek w Twoim ogrodzie, juz sama lokalizacja, własna rzeka, duże drzewa tworzą ogród, podoba mi się ta przestrzeń i te kamienie nawet ogromne głazy. Wczoraj bardzo zaciekawiła mnie dyskusja Twoja i Danusi u Sebka na temat zastosowania kamieni, murków. Dało mi to dużo do myślenia a wręcz zachwiało moim podejściem do kamieni, zawsze uważałem że pasują w naturalnym czy wiejskim ogrodzie. Na planowaniu nie zanam się zupełnie, kocham rośliny sadzę je i będe sadził dalej w dziesiątkach odmian i gatunków, juz widzę że poczucie przestrzeni zostało zagrożone, a do mojego ogrodu pasują słowa "naćkany chaos". Patrzę przez okno i zastanawiam się nad tą masą kamieni którą prawie rok znosiłem do ogrodu i zastanawiam się czy są na "+" czy na "-" ?
Gardenarium 12:09, 30 gru 2011

Przemku nie zastanawiaj się wcale, kamienie wcale nie oznaczają chaosu, potrafią być piękne. Ja także uwielbiałam je kiedyś w swoim pierwszym ogrodzie. Czasem są wręcz niezbędne. Ale w przypadku Ewy ogrodu ta niewielka skarpa nie wymaga aż takich umocnień i budowy murków.

Jeśli chcesz mieć ucztę dla oczu, z kamieniami w tle, zapraszam Cię do ogrodu Gramy, chyba jeszcze tam nie byłeś, a my - tak

https://www.ogrodowisko.pl/watek/697-zlot-ogrodowiska-w-ogrodzie-gramy-zielono-mi

https://www.ogrodowisko.pl/watek/42-zielono-mi

Instagram Ogrodowiska
Pszczelarnia 12:36, 30 gru 2011

Przemku, dziękuję za wizytę w moim ogrodzie.
Co do kamieni. Bardzo je lubimy. Kamień mamy w domu w sieniach (korytarze) i tzw. cieplarni. Mamy stoły ogrodowe i robocze kamienne. Kamień mamy w postaci kostki i tarasu. Mamy kamień w rzece i bardzo dużo w ogrodzie na skarpach naturalnie, niektóre piękne okazy wielkie. Nie na rabatach blisko domu. Mnie każdy kamień wokół domu kojarzy się ze skalniakami i nie potrafię przełamać tego odczucia. Miałam. Plewienie kamieni mnie wykańczało. Ja dlategóż nawet rabat żwirowych u siebie nie chcę, bo mi wiatry kamieniami i tak rzucają w ogrodzie a strumień górski przynosi ciągle nowe okazy.
Ogród Grammy to arcydzieło kamieniarskie.

Pokażę kilka zdjęć.
Powyżej w założeniu większy fragment ma być. To jest plaża do opalania. Kamień idealnie wyprofilowany.

To powyżej cudem się trzyma i jeszcze nie spłynęło.

A takie mamy w strumieniu. Piękne. Dlatego w ogrodzie każdy inny to już nie to.

badara 14:22, 30 gru 2011

Bogdzia 16:55, 30 gru 2011

barbara_kraj... 10:05, 31 gru 2011

Niech Nadchodzący Nowy Rok, będzie czasem radości, sukcesów i szansą realizacji wszystkich, a szczególnie tych najskrytszych marzeń i pragnień