Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Mój 4 arowy azyl... 22:57, 16 wrz 2013

Do góry
Z daliami w tym roku u mnie marnie Oprócz tej kwitnie jeszcze jedna - czerwona.

Wybarwiają się osnówki cisa, jedyna nietrująca część rośliny

Pieniński zakątek 22:57, 16 wrz 2013

Do góry
Aguś - witam serdecznie

Jak widzicie placyk jest wyłożony płytami betonowymi. By nie było zbyt monotonnie zrobiliśmy przerwy wysypane otoczakami z pobliskiej rzeczki, a gdzieniegdzie posadziłam turzyce i kostrzewy. Mam nadzieję, że przetrwają... Tak wyglądał teren w sierpniu.

Różaneczniki - choroby i szkodniki 22:54, 16 wrz 2013

Do góry
brzydula napisał(a)
ok poddaje się !!!!! trzy moje różaneczniki zdychają zdjęcia z ubiegłego tygodnia jeszcze tego nie obrazują a z dnia dzisiejszego tragedia !!!!! a jeden (czyli czwarty zdychający) ma czerwone liście !!!! tyle pracy, kopania, zmiany podłoża dwa lata męki i mam ochotę wyrzucić te badyle !!!!!!! czuje ze brakuje mi siły

te chyba mają za dużo wody

a ten ostatni ma za mało składników ??????

mnie się wydaje,że maja za sucho i listki tak reagują, a te przebarwienia to raczej jesienne, zapytaj naszą guru od rh Bogdzię z Rododendronowego
Mój 4 arowy azyl... 22:50, 16 wrz 2013

Do góry
Złocień korzeniasty

Krążkowe chwastowisko 22:45, 16 wrz 2013

Do góry
Witam wszystkich Ogrodowiskowych

Od dłuuugiego czasu portal i forum są jedną z moich podstawowych wieczornych lektur. Z podziwem oglądam zdjęcia Waszych ogrodów i cóż..wstyd się przyznać - bardzo zazdroszczę, ponieważ ja mogę być tylko weekendowym ogrodnikiem - mieszkam 100 km od mojego ogrodu. To trudniejsze niż miłość na odległość

Postanowiłam założyć nowy wątek, bo spać po nocach nie mogę i desperacko potrzebuję pomocy
Najpierw może skąd ta nazwa. Otóż mój dom rodzinny położony jest na bardzo trudnej i mało urodzajnej ziemi, w takiej części Polski gdzie pół roku trwa zima. a ja postanowiłam sobie, że coś muszę zrobić z tym ugorkiem. Terenu w żaden sensowny sposób nie dało się wyrównać (zbyt stromo w stosunku do drogi) ani skopać (ziemia jak plastelina, dom stoi na skarpie). Powstały zatem górki, kręgi, półokręgi:

Obsadzone wrzosami:

Rabata różana (mojego taty) bukszpanami - jeszcze nie są przycięte :

Dlaczego chwastowisko - chyba nie muszę tłumaczyć, widać. Cała stara trawa jest do wymiany, a chwasty wciąż się rozsiewają z ogrodu sąsiada, który nie jest zagospodarowany od lat.

I teraz czas na moje pierwsze pytanie: co zrobić z tą częścią (na lewo od rabaty różanej), jak ją obsadzić by nie musieć przesadzać drzew?

Przepraszam za jakość zdjęć - robione były na szybko, komórką.

I widok troszkę w górę:

Liczę na Wasze pomysły i kreatywność, bo na moją jakoś w tym przypadku nie mogę:/
Mój 4 arowy azyl... 22:44, 16 wrz 2013

Do góry
Dzisiejsze fotki z działki, bo zostawiam ją na kilka dni...
Zimowity powychodziły

Pieniński zakątek 22:43, 16 wrz 2013

Do góry
Tereniu - słowo - 5 metrów a długa jest na...100m - koń by się uśmiał

I w końcu jest!!!

Ale sam domek to nie wszystko...
Działka jest dłuuuga i wąska. I żeby było ciekawiej leży na ostrej skarpie. Taaak będzie nad czym dumać
Długo chodziliśmy pod górę.... ale że noszenie toreb i wszelkich klamotów potrzebnych na wypadach weekendowych nam się znudziło stwierdziliśmy, że robimy schody... i mały taras zaraz przy schodach, bo dzieciaki wciąż utaplane były w glinie

Zakasaliśmy rękawy i powstał mały placyk (nieco do kwadratu , ale to mam widać we krwi)

I schody... teraz jest o niebo wygodniej

Całość przykryliśmy czarną folią by nie rosły chwasty i by później łatwiej było sadzić roślinki.

Jurajski Ogród 22:41, 16 wrz 2013

Do góry
na progu jesieni - cd
Rozpoznawanie chorób i szkodników 22:39, 16 wrz 2013

Do góry
!!!
wykonuję na zaliczenie uszkodzenia wykonane przez owady...znalazłam takiego liścia z takim uszkodzeniem i nie potrafię go rozpoznać

Bardzo proszę o pomoc w rozpoznaniu co to za liść oraz co wykonało takie uszkodzenie? jaki szkodnik?

Ogrodnik Mimo Woli cd 22:31, 16 wrz 2013

Do góry
Aniu noooooooormalnie nie mogę spokojnie spać,
jak się naoglądam tych wrzosów...trawek...

a tak z innej beczki ...Aniu tak siem zastanawiam....
na co Ci tyle keczupu ??????

ja już do keczupu coś mam
co Ty na to ???????

Mój 4 arowy azyl... 22:26, 16 wrz 2013

Do góry
jotka napisał(a)
Warto było ratować tego storczyka Musze trochę o moje zadbać, bo ostatnio troszkę zaniedbałam ...
Może trafie na nasionka tek aksamitki drobnokwiatowej, bo śliczna

Jolu, dla Ciebie

A drobnokwiatową aksamitkę warto mieć Jak mi się uda pozbierać nasiona, a Tobie nie uda kupić, to wyślę
Moja pierwsza hortensja w ogródku. 22:18, 16 wrz 2013

Do góry
Ewa dawno u Ciebie nie byłam, ale pięknie masz w ogrodzie, wszystko mi się podoba, a najbardziej ławeczka z chęcią obejrzałam zdjęcia z południa Europy, piękne Kwiatek ode mnie z pozdrowieniami
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 22:15, 16 wrz 2013

Do góry
Konstancja30 napisał(a)

no co? wstawaj szybciutko!
Puste pole z wysepką kwiatową 22:15, 16 wrz 2013

Do góry
Elfik napisał(a)
Aaa... i jeszcze się pochwalę że zdobyłam jeżówkę, co mi się strasznie spodobała w Wojsławicach. Ale nie wiem, czy to Merlot - a pan nie wiedział, co sprzedaje

Wiem, że nazwa ważna, ale najważniejsza że śliczna
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:10, 16 wrz 2013

Do góry
wieczorki są zimne...ale co tam
mniaaaaaam

Hirutkowy raj:)) 22:10, 16 wrz 2013

Do góry
Bożenko to jeden z dwóch kupionych u Ciepłuchy w maju to moja wina zaniedbałam go,choc podlewałm jak inne ,nie wsadziłam bo nie miałam gdzie buuu sadziłam,że jak w szkółce stoja w donicach to i u mnie tez,dzisiaj go wsadziłam w kwaśna ziemie i na troszke podwyższonej rabacie

Moje "Ranczo Akapulko" 22:10, 16 wrz 2013

Do góry
Pozdrawiam również .Góral z ciupaskom do pomocy.Drewniany to na drewnie się zno.
No i robotników przypilnuje.
Moje ukochane miejsce na ziemi 22:08, 16 wrz 2013

Do góry
takie tam....

14.04.2012

16.09.2013

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies