Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród zamknięty w skrzyniach 12:06, 31 lip 2013

Do góry
A teraz małe sprawozdanie z życia budy:
Hebe 12:00, 31 lip 2013

Do góry
A ja kupiłam taką Hebe oczywiście w sklepie nie podpisana o instrukcjach nie wspomnę, miałam ją w doniczce całe lato, zastanawiam się czy jest sens wsadzać do gruntu? czy nie ma szans na przezimowanie?
Mój kawałek raju II 11:49, 31 lip 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Aniu...pozdrawiam i przesyłam spóźnione życzenia.Poznajesz?Myślę,że jest jej dobrze....

ale pięknie wymyślone, warte skopiowania
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:49, 31 lip 2013

Do góry
czyli wejście prezentowało się tak :

teraz tak: sorry za jakość zdjęcia ale już wieczorem robione '' po robocie''
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:46, 31 lip 2013

Do góry
rabata między wejściem a garażem

było tak :

potem tak:
Rzucona na głęboką wodę... zakładam swoją zieloną odskocznię 11:39, 31 lip 2013

Do góry
Jenda rabatka skończona i mam nadzieję, że nie przyjdzie mi do głowy jej poprawiać przynajmniej narazie

było tak:

potem tak:

później przymiarka:

i efekt końcowy, szału nie ma pewnie kiedyś będę tu coś kombinować

Piaskownia na zakręcie 11:36, 31 lip 2013

Do góry
A te grzyby znalazłam w moim lesie w niedzielę, kiedy było chyba z 35 stopni w cieniu. Las zwabił mnie cieniem i pięknym zapachem drewna. Już całkowicie nie rozumie tej przyrody, żeby jeszcze wilgotno było, ale w lesie jest bardzo sucho.

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:32, 31 lip 2013

Do góry
Wkrótce zabiorę się za małe zakupy, ale już fundusze prawie wyczerpałam na ten rok. Tyle kasy poszło, a efektów nie widać - tak to jest, gdy się ma więcej szczęścia ogrodowego niż się chciało

Patrzcie, jak te rabaty żałośnie wyglądają... Ale i tak jest na nich 3 razy więcej zieleni niż rok temu, gdy większość wsadzałam. Trochę marnie wyglądają, ale i tak je kocham i wielbię Moje kochane roślinki Pewnie jeszcze nie raz będę je przesadzać, aż będzie wszystko 100% ok

Wygląda na chaos, ale w tym nieładzie jest metoda Funkie i hortensje, wszystkie jeszcze podobnej wielkości

Mój chaos leśny, czyli pomoc potrzebna 11:29, 31 lip 2013

Do góry
Już jestem, witajcie Chwilę mnie nie było z okazji złapania przeziębienia w piękną słoneczną pogodę w czasie urlopu nad morzem..... Nic tylko się pochlastać, szczęście jak nic

Wciąż liczę na wasze konstruktywne rady Bo działam po omacku i już sama nie wiem co robię

Niewiele u mnie kwitnie, ale akurat niedawno posadzona róża Sebastian Kneipp radzi sobie świetnie Ma najbardziej niesamowity zapach, jaki kiedykolwiek czułam u róży. Nie znaczy, że ładny, bo akurat mnie nie pasuje za bardzo, ale bardzo oryginalny. No i przepiękne, wielkie kwiaty

Ogród zamknięty w skrzyniach 11:20, 31 lip 2013

Do góry
Pomidytki nie znam nazwy niestety, ale idealne dla mnie - nie trzeba podlewać i pryskać.
Choć owoce nie są imponujących rozmiarów to b. smaczne.

Ogród zamknięty w skrzyniach 11:17, 31 lip 2013

Do góry
Ogród zamknięty w skrzyniach 11:14, 31 lip 2013

Do góry
Parę migawek z warzywniaka:
Piaskownia na zakręcie 10:49, 31 lip 2013

Do góry
Trwają przygotowania do zimy. Ratafia, winko z wiśni i nalewka z czarnej porzeczki z malinami ( no ta to jest pychotka - raczej nie dotrwa do zimy ) Czekam jeszcze na aronie, już zaczyna dojrzewać

.

U mnie wciąż trwa sezon truskawkowy

rozpoczęłam nasadzenia truskawek na nowej grządce, tylko mąż musi paliki wyrównać, żeby to wszystko nabrało wyglądu. Ja zrobiłam prowizorkę, niestety M jest w tym dużo lepszy. Obiecał, że pomoże

.
Ogród zamknięty w skrzyniach 10:48, 31 lip 2013

Do góry
Rzadko tu bywam w tym moim wirtualnym ogrodzie z powodu choroby dziecka a i w tym realnym ogródku nie do końca mogę coś zrobić, ale od czasu do czasu coś nowego się pojawia....np. mini sadzawka
Zasilana jest wodą z dachu która wpada po łańcuchu do pierwszego zbiornika z kamieniami i przelewa się do sadzawki. A w razie potrzeby wypływa na zewnątrz.
Projekt i pomysł był mój ale realizacja oczywiście M.

Za parę miesięcy boki zbiornika będą pięknie zardzewiałe
Piaskownia na zakręcie 10:12, 31 lip 2013

Do góry
Liliowiec otrzymał imię " Senne marzenie Mimi"

Moje "Ranczo Akapulko" 10:11, 31 lip 2013

Do góry
Dziękuję wszystkim za jakąkolwiek pomoc słowną w prowadzeniu mojego ogrodu. Dziś jadę posadzę truskawki, które wykopałam z ogródka pod domem. Wczoraj padał deszcz, więc skorzystałam z okazji i wyrwałam truskawki . Poucinałam nożyczkami listki a korzonki zostawiłam, jednym słowem zrobiłam im strzyżone-golone-wyrywane-odrestaurowane. Pojadą skuterkiem na działeczkę.Ciężko jest mi się wybrać, ale muszę to zrobić , puki jest jeszcze wcześnie . Mam nadzieję że znów deszczyk je delikatnie wykąpie i przyjmą się w nowej wypoczętej ziemi.Ale powiem wam tak naprawdę, ze obawiam się , że tam co kolwiek wyrośnie na tym chwastowisku. Czekam jeszcze na dostawę truskawek z allegro, 100sztuk.Tylko nie wiem dlaczego nie doszły do mnie.

Kolejna sprawa to zrezygnowałam z zakupu barakowozu za 3 tysiące używanego i kupiłam na allegro mały domek narzędziowy z promocji za 1750zł , niedługo przywiozą go do mnie i złożą na gruncie przygotowanym przeze mnie. Aaaaaaaa , zapomniałam wam powiedzieć , że podsadziłam bukszpany , i mam zamiar kupić thuje, tylko zastanawiam się nad tym , czy kupować je , bo obsadziłam żywopłotem, a wiem , że żywopłot się przyjmie, a z tuhujami posadzonymi teraz przed zimą to nigdy nic nie wiadomo, czy przezimują i jak zniosą przesadzenie ich do nowej ziemi z warunków szkółki i doniczek. Też bym dostała szoku gdyby ktoś mnie wyrwał żywcem z cieplutkiego korytka , smacznej nawożonej gleby i zakopał do chwastowiska.Co innego wiosnaaaaaaaa, uffffffffffff.... Wiosną każda roślinka chce żyć .
Niewielki kawałek wsi pośrodku lasu 09:14, 31 lip 2013

Do góry
oto konkursowe kompozycje. Dwie są mojego autorstwa. Zdjęcie robiła Iza - grupa wrocławska zna
Na chwile obecną nie mam bardziej szczegółowych fotek. Najmniej widać obrazek

Poszukuję pomysłu na taras 08:56, 31 lip 2013

Do góry
Donica prawie gotowa Jeszcze tylko umocnienia i ziemia. Już nie mogę się doczekać efektu końcowego. Niedługo przyjadą nowe deski i taras na Rodos( Rodzinny Ogród Działkowy Ogrodzony Siatką) będzie gotowy

Myślałam, żeby do donicy wsadzić hortensje limelight ale czy nie jest za wysoka na taką doniczkę???
Słoneczny ogród słonecznej safikey 08:37, 31 lip 2013

Do góry
przyszedł czas na rozbudowę mojego wrzosowiska (wrzosowiskunia, bo jednak małe)
Będę tu prosiła o pomoc wszystkie mądre głowy...

najpierw zdjęłam czarną matę, dosadziłam kilka wrzośców, obłożyłam tymczasowo kamieniami i wysypałam korą, aby sprawdzić czy tak będzie mi się podobać

i efekt dla mnie super, bo wcześniej było po prostu nudno i nieciekawie myślałam, że będzie mi wywiewać korę, ale nic z tego, na razie trzyma się dzielnie swojego miejsca

tu zdjęcie już z widokiem na poprawioną rabatę żwirową

a tu widać rabaty, które jeszcze czekają na poprawę - zdjęcie włokniny, ewentualnie dosadzenie roslin, założenie obrzeży i wysypanie korą

ale ponieważ mam sporą działkę chciałabym powiększyć tę rabatę i dołożyć roślin, oto co kupiłam i jaki mam plan posadzenia tego:
wrzoście, wrzosy, bażyna czarna

miskanty hinjo (karłowaty zebrinus)

turzyce ice dance

wrzoście i bażynę chciałabym dosadzić pośrodku pośród tych, które już są, miskanty z jednej strony na obwodzie a turzyce ze strony drugiej, i potem obrzeże z kostki, cos takiego:

tylko, że na tym obwodzie jakoś tak pusto i dlatego proszę o pomoc, czy dosadzić więcej miskantów lub turzyc czy dać jakieś inne rośliny na obwodzie, aby cały był obsadzony, sama już nie wiem
????????????????????

jak macie jakieś pomysły do już z góry dzięki za pomoc , w piatek będę je sadziła, więc mam jeszcze chwilę czasu
mam nadzieję, że rabata wyjdzie mi fajna
Choroby i szkodniki iglaków 08:29, 31 lip 2013

Do góry
Witam, mam problem z iglakami. Może ktoś z was rozpozna co to jest i pomorze mi. Na pierwszym zdjęciu jest kosodrzewina gubi igły na nowych przyrostach. Dwa następne zdjęcia to modrzew. Na wiosnę miał mszyce. Opryskałem confidorem i pomogło. Ale teraz coś się dzieje i nie mogę rozpoznać co, profilaktycznie pryskałem mospilanem 2 razy i nie mam poprawy. Dwa ostatnie zdjęcia to pień sosny wejmutki. Nie wiem czy to jakiś grzyb ale coś jest nie tak.Ogólnie całe drzewo wygląda jakby brakowało energii. Proszę o pomoc i pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies