Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "stipa"

Ogród na glinie 21:57, 27 paź 2015

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Podoba mi się powtórzenie przebarwień w podobny sposób u Miskanta i berberysów.
Podobnie żurawki powtarzają kolor. A stipa w oddali dodaje lekkości. Tak ładnie rozświetla szmaragdy
Zaczynam ją jesienią doceniać w szczególny sposób

Berberysy są teraz pomarańczowe, ale za chwilę powinny być jeszcze ogniście czerwone, więc stracą ten pomarańczowy kolor.
Ale dochodzę do wniosku, że jesienne barwy do siebie pasują. Są ciepłe, od żółci do czerwieni i brązów + zieleń i chyba wszystko do siebie pasuje.
Ogród na glinie 22:25, 26 paź 2015

Do góry
Malgosik napisał(a)

w tym roku powstało kulkowisko
jesień 2015

chciałam grabem pendula zamknąć pewną przestrzeń i skrócić oś widokową
chyba mi trochę wyszło?

Podoba mi się powtórzenie przebarwień w podobny sposób u Miskanta i berberysów.
Podobnie żurawki powtarzają kolor. A stipa w oddali dodaje lekkości. Tak ładnie rozświetla szmaragdy
Zaczynam ją jesienią doceniać w szczególny sposób
Moja działka. 18:32, 25 paź 2015

Do góry
eee_taam napisał(a)
a mnie się w tym roku stipa sama wysiała wreszcie! ...bo też zbebrałam nasionka ....ale wysieje na wiosnę

Ja też zebrałam nasiona,ale mam nadzieje że ta przezimuje
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 07:55, 25 paź 2015

Do góry
Stipa sie rozsiała niekontrolowanie... niech rosnie...

Tu ma być ogród :) 23:25, 24 paź 2015

Do góry
Widziałam, że ostatnio w wielu wątkach porównujecie swoje gracki czy pseudogracki, więc pokażę moje sadzone latem - dalej calutkie zielone.

I stipa, późniejsza niż u wszystkich, za to do teraz ładna

A za nią ostatnia w tym roku Edenka, jeszcze w pąku

Mniejsza rabata przy tarasie z dosadzoną stipą - brakuje już tylko Giardiny, ale ona jest już w drodze.

W ogródku Iwony 22:31, 24 paź 2015

Do góry
Inne jesienne widoczki.

Stipa zawładnęła rabatką.

Moja działka. 20:33, 24 paź 2015
Do góry
a mnie się w tym roku stipa sama wysiała wreszcie! ...bo też zbebrałam nasionka ....ale wysieje na wiosnę
Basia - Mój Świat 18:24, 21 paź 2015

Do góry
MiloslawaIwaniecPlizga napisał(a)
Basia piekny łan lawendy,co ile ją sadziłaś,żeby uzyskać taki łan?

Klonika i karłowego miłorzęba na pniu też widziałam...więc troche moje wcześniejsze porady już nieaktualne

Mimo wszystko dodalabym więcej zwiewności tam,gdzie masz tuje Danica i inne iglaczki,żeby złamać ich "surowość"

Piękna katapla,tylko pytanie Basiu,czy jak jej korona się rozrośnie to nie da cienia pozostałym roślinom?Masz tam chyba iglaczki ,które są światłolubne i światłożądne.Ja teraz przesadziłam magnolie z musu(u mnie ciasnota)i boje się,czy jak się nie rozrośnie nie będę musiała zlikwidować wrzosowiska które mam pod starymi iglakami,bo wrzosy muszą mieć podobno minimum 6 godzin słońca,żeby nie chorowały(tak rzekł mi Pan z ogrodniczego)
Taka moja drobna sugestja z tą katalpą tzn.z jej lokalizacją-nie jestem ekspertem,ale tak na logikę...

Nie strasz z tą katalpą...myślę że słońce będzie docierać do iglaków, bo korona rośnie tylko, jak za duża będzie to zostanie cięcie... jeśli chodzi o rabatę z kulkami na pniu to też myślę trawach właśnie stipa mi tam pasuje.
Lawędę sadziłam co ok 40-50 cm chyba, ja raczej nie mierzę tylko na oko. Ale bardzo ją zmęczyłam i dopiero w przyszłym roku będzie ładna.
Przesadzałam ją ze trzy razy w tym roku i tak cud, że żyje.
Mój ogród - trudne początki - Paula 21:05, 20 paź 2015

Do góry
Nawet nie wiecie jak się cieszę pocieszenie jest takie że jak nie uda mi się kupić innych traw to najwyżej będzie stipa tu i tam o i tam też i tu znowu
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:51, 20 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
A moze jezowki i stipa?

Brałam pod uwagę jeżówki ale z tyłu myślałam o jakichś wyższych trawach
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:19, 20 paź 2015

Do góry
A moze jezowki i stipa?
Lawendowy zawrót głowy 19:53, 19 paź 2015

Do góry
Jolu, dziękuję pięknie za pomiary buksów. Musze dokupić w takim razie 4 kulki bukszpanowe na taką rabatę na drugi rząd. Efekt świetny.
Kochana jesteś. Nie dość, że pomierzyłaś, to jeszcze fotki poszukałaś.
Stipa w drugim rzędzie buksów?
Z tyłu masz Variegatusy?
Buziaczki

U siebie zrobiłam schemat. Zerkniesz, czy tak ma być?
Pominęłam buki, bo u mnie ich tam nie będzie
Ogródek Iwony 19:52, 19 paź 2015

Do góry
Jolu, dziękuję pięknie za pomiary buksów. Musze dokupić w takim razie 4 kulki bukszpanowe na taką rabatę na drugi rząd. Efekt świetny.
Kochana jesteś. Nie dość, że pomierzyłaś, to jeszcze fotki poszukałaś.
Stipa w drugim rzędzie buksów?
Z tyłu masz Variegatusy?
Tak powinien wyglądać schemat nasadzeń?

1 - kulki bukszpanowe
2 - Imperata cylindryczna Red Baron
3 - Ice Dance
4 - Miskant Variegatus
Tu ma być ogród :) 13:39, 19 paź 2015

Do góry
kasia_w napisał(a)
Moim skromnym zdaniem:
- pod ścianą coś wysokiego powinno być- albo trawy( wg mnie niekoniecznie variegatusy- masz ich już sporo z przodu), albo np.ze 3 cisy kolumnowe. A przynajmniej jeden wyższy pionowy element- np. stożek, jeśli lubisz
- róże- jeśli, to takie żeby nie zahaczały przechodzącego
- Fajny jest pomysł: erecta+ lawenda+ bym perowskie dodała. Ale to jest wersja bez akcentu pionowego. No i w zimie trochę kiepsko może wyglądać
- nie pamiętam co jest na trawiastej dalej, pionowego, ale chyba coś na pniu, prawda? Bo myślałam o róży na pniu szczepionej, ale tylko jeśli dalej nie ma nic takiego podobnego
- więcej nie radzę, bo się nie znam

Zgadzam się, że powinno być coś wyższego - najbardziej przemawia do mnie jakiś stożek bukszpanowy bądź cisowy i tak pewnie się to skończy.
Pomysł z różami w tym miejscu już zarzuciłam.
Intensywna zieleń między lawendami rzeczywiście zrobiłaby tam dobrą robotę.

Tam gdzie stipa na ten moment jest wiąz Geisha, ale będzie zmiana i na pewno pojawią się 3 trzmieliny na pniu i więcej kul bukszpanowych.

Dziękuję za fajne propozycje, będę miała nad czym myśleć przez zimę i mam nadzieję, że ze względu na fakt, że będę mieć dużo czasu na podjęcie decyzji to ostatecznie będzie ona dobra

Twardy orzech do zgryzienia - moje ogrodowe rozterki i marzenia 23:01, 18 paź 2015

Do góry
Śliczne zmiany i jakie duże roślinki nabywasz u mnie same malutkie sadzoneczki w szkółkach. Dołączam się do pytanie Mirelki jak Ci się trzyma trawa buchanani ??
A stipa? będziesz ja chować na zimę?
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:15, 16 paź 2015

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Nie mogę patrzeć na Twoje lawendy Są takie obrzydliwie równiutkie, srebrzysto-zielone kuleczki No i co robisz, że stipa tak porządnie stoi na baczność?
Pięęęknie jest!

nieskromnie poiwme , że ta lawenda jest cudna o każdej porze roku
stipa- nic nie robię, nie podlewam, nie nawoze, nie głaskam ,nie lakieruję, nie przemawiam , nie krzyczę, nie pluję
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:28, 15 paź 2015

Do góry
malkul napisał(a)

Nie mogę patrzeć na Twoje lawendy Są takie obrzydliwie równiutkie, srebrzysto-zielone kuleczki No i co robisz, że stipa tak porządnie stoi na baczność?
Pięęęknie jest!
Prawie - jak ogród 17:08, 15 paź 2015

Do góry
beata_m napisał(a)

Beatko cudna te trawska, jak się zwą dokładnie te carexy?! i jeszcze pytanie o żurawki czy to są LIME MARMOLADE?!
cudnie wyglądają przy kostrzewie

Wiesz co ja też mam klona crimson king i przyznam, że mączniak zaatakował mi pysznogłówkę co była zaraz przy nim a jemu się nie oberwało hmmm

Carexy, o które pytasz to od brzegu patrząc: żółte to evergold, takie jasne włoski - kupione nn, ale podejrzewam frosed curls, ostatnie - ice danse. W głębi wdzięczy się co i rusz cięta stipa
Żurawki to oczywiście lime marmalade. Bardzo jestem z nich zadowolona, choć w tym roku trochę słońce je przypalało. Ale taki wyjątkowy rok mieliśmy...

Z tymi klonami to faktycznie zagadka - jedni piszą, ze biale, u innych nic nie złapały. Dziwna sprawa... Ale pocieszyłaś - wychodzi, że mączniak nie zawsze musi zaatakować klony

Matko ja swojego pięciolatka gonię, młodsza kuzynka nauczyła go gier na kompie bo ja unikałam jak mogłam i normalnie wstanie rano (a że chory to do zerówki teraz nie chodził) to pierwsze pytania brzmiały kiedy mogę pograć?!?!?!?

Ha, czyli wszędzie to samo

U mnie z reguły odbywa się to tak:
mała: Mogę?
i nie czekając na odpowiedź: Dzięki!
i już jej nie ma...
Ale staram się komputer ograniczać, bo odnoszę wrażenie, że siedziałaby ciągle Widać, takie już to pokolenie...

I dziękuję koleżanko za pamięć Nic nie pomyliłaś
Buziaczki
Lawendowy zawrót głowy 22:04, 14 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Tutaj liscie tak nie razily ale wydIubywalam tak mozna to okreslic. Wole je w trawach i tak w tym roku sobie posadzilam ...mysle ze z rozami, werbea , szlwia, stipa cudnie wygladaja ))))

Ochh juz sie rozmarzyłam...szałwia,roze,stipy mniam mniam...
Dla mnie jolu glowkowate twoje i bez trawy cudne,ale jednak ukryte w trawach lepiej sie prezentuja
Lawendowy zawrót głowy 22:00, 14 paź 2015

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Tutaj liscie tak nie razily ale wydIubywalam tak mozna to okreslic. Wole je w trawach i tak w tym roku sobie posadzilam ...mysle ze z rozami, werbea , szlwia, stipa cudnie wygladaja ))))

A po jakim czasie calkowicie wyrywasz te liściory?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies