teraz widze to o czym rozmawiałyśmy u nas latem , ze to przyeciez takie ważne by idealnie ułozyc i porąbać drewno
lawendowe kul zachwycają, piekne formy kuliste, grab mnie rozwalłi nei dość że takie ma juz gęste chmury to i jeszcze liscie trzyma w całości!
jest cudny
stipa przecudna widac że jednak inna ziemia niz u mnie bo nei stoi tak na sztorc, ale jednak zachwyca bardzo jeszcze w połączeniu z rozchodnikiem cudna
to samoróba- brr, tej roboty nie lubiłam.
Na podsypce cementowo- gruzowej układaliśmy pseudokosze z siatki,sktóre skręcaliśmy sami na brzegach i wypełnilismy je łupkiem granitowym. W srodku M posypał trochę zaprawą cement , żeby się ze sobą trzymały. Na końcu siatka- denko od kosza. Przez to że siatka jest dość cienka nie bardzo pozwalamy na niej stawać i siadać. ( ale kiedyś i tak przeszedł się pona stukilowy i głuchawy znajomy)
Magnolio drewno i lawenda na mijanke super.harmonia i Ciebie panuje.nawet poczochrana stipa taka magiczna i listopadowa.
Mam pytanie o ten murek-to jest gabion (nie dowidze)czy jakis granitowy lupek na zaprawe? Zdradz szczegoly jak to jest ulozone prosze.pozdrawiam
Sebus pierwsze kupiłam wrzosy w tak pięknym i chyba jak na wrzosy mało spotykanym odcieniem różu ,bardzo intensywny
A chryzantemki dokupiłam w Janinie ,ale masz racje maja piękny kolorek
Jagoda no właśnie te rozchodniki sprawiły że w donicach zagościł róż i nie żałuje ,jest ładnie ....chociaż biel mnie bardzo kusiła
Ło matko to i Magnolia zdjęcia wstawiła.
Gocha Ty wiesz że masz zjabiście
Magnoli również
Teraz mi nic innego nie zostało tylko wziąść się do roboty (tylko nie miałam czasu na ogród bo 220h w pracy spędziłam w październiku)...
Stipa - ja ją kocham
A molina (ups nie wiem która to ale zaraz wujek mi pomoże)
Ps. A przez wczorajsze zdjęcia Kokochy nie widziałam ślicznotek u Navigatorki (bo do każdego zjęcia wzdychałam po pół godziny)
Kasiu, długo tam miała być lawenda ale ona u mnie kiepsko rośnie, krótko kwitnie, miałam kilka i wywaliłam nie wiem - może trafiłam na kiepską odmianę - niby hidcote ale przez dwa sezony nie powtórzyła kwitnienia, ciągle miałam w niej mrowiska a w dodatku częściowo zdziadziała i się zniechęciłam do lawendy.
Choć lawendowe poletko Magnolii jest przepiękne i miałam je ściągnąć ...
Halinko - mnie też się podobała, tylko jej skutki potem przerażające.
Zielona młoda też piękna. Całkiem to jej nie zlikwiduję, rośnie w innych miejscach w ogrodzie.
Doszłam do wniosku, że co rok trzeba nową, ma głębokie mocne korzenie, po wyrwaniu ubytki ziemi i siły potrzeba do wytrzepania.
Podobnie jest z usunięciem kostrzewy też dużo pozbyłam się jej.
Sebek zobaczę w następnym roku jaka szczotka wyroście pod lawendą i między bukszpanami ile pielenia będzie. może nie będzie tak źle.
Nie powinnam dopuścić do wysiewu.
W całym ogrodzie masz bujną roślinność, a stipa to jak chwast wszędzie kiełkuje.
Mnie stipa zachwyca. Był moment, kiedy denerwowała mnie, gdy nasionkami sypała, wystarczyło ją wyczesać. Patrzę przez okno w jadalni na nowo założoną rabatę bylinową i obecnie po przymrozkach żółte wybarwienie grusz i falująca stipa mnie zachwyca. Jak się rozsieje, zawsze można ją zredukować.
Jak to jest bleblanie w przerwie między jednym zajęciem a drugim? to ... jesteś wielka, zdolna i ... skromna Dziękuję Ci bardzo za zaangażowanie w tą moją rabatę Pomysł jeżówki z jarzmianką bardzo mi się podoba ... niektórzy przestrzegali, że jeżówka może słabiej kwitnąć i pokracznie rosnąć w półcieniu ... ale może, tak jak piszesz, da radę jednak? ... i dla akcentu dorzuciłabym tam kilka naparstnic
Ożankę musiałam sobie wygooglować ... podoba mi się - jak dla mnie zamiennik szałwii i przetacznika, który daje radę w półcieniu http://www.ogrodniczyraj.pl/cat,22_Nasiona_BYLINY_OGRODOWE,product,212_O%C5%BBANKA_KAUKASKA__TEUCRIUM_HYRCANICUM
Chapeau bas dla Twojej wiedzy na temat bylin
Jeśli więc zdecyduję się na zestaw: jeżówki + jarzmianka i kilka naparstnic (lub może kilka ożanek?) to należałoby się zastanowić w jakiej kolorystyce?
Przyznam się, że (nie wiem czemu?) ale bardzo podobają mi się te zwykłe jeżówki np takie jak ma zielona czy malkul te różowe ... gdybym na nie właśnie sie zdecydowała to jaki kolor jarzmianek wybrać?
Opcja druga to: białe jak u sylwii + jaki kolor jarzmianek i ewentualnego akcentu?
PS. Jak ja sie cieszę z Twoich ostatnich wpisów ... bardzo ... bardzo ... bardzo Ci dziękuję