Berberysy są teraz pomarańczowe, ale za chwilę powinny być jeszcze ogniście czerwone, więc stracą ten pomarańczowy kolor.
Ale dochodzę do wniosku, że jesienne barwy do siebie pasują. Są ciepłe, od żółci do czerwieni i brązów + zieleń i chyba wszystko do siebie pasuje.
Podoba mi się powtórzenie przebarwień w podobny sposób u Miskanta i berberysów.
Podobnie żurawki powtarzają kolor. A stipa w oddali dodaje lekkości. Tak ładnie rozświetla szmaragdy
Zaczynam ją jesienią doceniać w szczególny sposób
Nie strasz z tą katalpą...myślę że słońce będzie docierać do iglaków, bo korona rośnie tylko, jak za duża będzie to zostanie cięcie... jeśli chodzi o rabatę z kulkami na pniu to też myślę trawach właśnie stipa mi tam pasuje.
Lawędę sadziłam co ok 40-50 cm chyba, ja raczej nie mierzę tylko na oko. Ale bardzo ją zmęczyłam i dopiero w przyszłym roku będzie ładna.
Przesadzałam ją ze trzy razy w tym roku i tak cud, że żyje.
Nawet nie wiecie jak się cieszę pocieszenie jest takie że jak nie uda mi się kupić innych traw to najwyżej będzie stipa tu i tam o i tam też i tu znowu
Jolu, dziękuję pięknie za pomiary buksów. Musze dokupić w takim razie 4 kulki bukszpanowe na taką rabatę na drugi rząd. Efekt świetny.
Kochana jesteś. Nie dość, że pomierzyłaś, to jeszcze fotki poszukałaś.
Stipa w drugim rzędzie buksów?
Z tyłu masz Variegatusy?
Buziaczki
U siebie zrobiłam schemat. Zerkniesz, czy tak ma być?
Pominęłam buki, bo u mnie ich tam nie będzie
Jolu, dziękuję pięknie za pomiary buksów. Musze dokupić w takim razie 4 kulki bukszpanowe na taką rabatę na drugi rząd. Efekt świetny.
Kochana jesteś. Nie dość, że pomierzyłaś, to jeszcze fotki poszukałaś.
Stipa w drugim rzędzie buksów?
Z tyłu masz Variegatusy?
Tak powinien wyglądać schemat nasadzeń?
1 - kulki bukszpanowe
2 - Imperata cylindryczna Red Baron
3 - Ice Dance
4 - Miskant Variegatus
Zgadzam się, że powinno być coś wyższego - najbardziej przemawia do mnie jakiś stożek bukszpanowy bądź cisowy i tak pewnie się to skończy.
Pomysł z różami w tym miejscu już zarzuciłam.
Intensywna zieleń między lawendami rzeczywiście zrobiłaby tam dobrą robotę.
Tam gdzie stipa na ten moment jest wiąz Geisha, ale będzie zmiana i na pewno pojawią się 3 trzmieliny na pniu i więcej kul bukszpanowych.
Dziękuję za fajne propozycje, będę miała nad czym myśleć przez zimę i mam nadzieję, że ze względu na fakt, że będę mieć dużo czasu na podjęcie decyzji to ostatecznie będzie ona dobra
Śliczne zmiany i jakie duże roślinki nabywasz u mnie same malutkie sadzoneczki w szkółkach. Dołączam się do pytanie Mirelki jak Ci się trzyma trawa buchanani ??
A stipa? będziesz ja chować na zimę?
nieskromnie poiwme , że ta lawenda jest cudna o każdej porze roku
stipa- nic nie robię, nie podlewam, nie nawoze, nie głaskam ,nie lakieruję, nie przemawiam , nie krzyczę, nie pluję
Nie mogę patrzeć na Twoje lawendy Są takie obrzydliwie równiutkie, srebrzysto-zielone kuleczki No i co robisz, że stipa tak porządnie stoi na baczność?
Pięęęknie jest!
Carexy, o które pytasz to od brzegu patrząc: żółte to evergold, takie jasne włoski - kupione nn, ale podejrzewam frosed curls, ostatnie - ice danse. W głębi wdzięczy się co i rusz cięta stipa
Żurawki to oczywiście lime marmalade. Bardzo jestem z nich zadowolona, choć w tym roku trochę słońce je przypalało. Ale taki wyjątkowy rok mieliśmy...
Z tymi klonami to faktycznie zagadka - jedni piszą, ze biale, u innych nic nie złapały. Dziwna sprawa... Ale pocieszyłaś - wychodzi, że mączniak nie zawsze musi zaatakować klony
Ha, czyli wszędzie to samo
U mnie z reguły odbywa się to tak:
mała: Mogę?
i nie czekając na odpowiedź: Dzięki!
i już jej nie ma...
Ale staram się komputer ograniczać, bo odnoszę wrażenie, że siedziałaby ciągle Widać, takie już to pokolenie...
I dziękuję koleżanko za pamięć Nic nie pomyliłaś
Buziaczki
Ochh juz sie rozmarzyłam...szałwia,roze,stipy mniam mniam...
Dla mnie jolu glowkowate twoje i bez trawy cudne,ale jednak ukryte w trawach lepiej sie prezentuja