Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Żywopłotki cisowe.

Żywopłotki cisowe.

Sebek 23:04, 27 paź 2015

Ta stipa była niesamowita w tym miejscu U mnie nie chciała rosnąć i w sumie nawet nie wiem czy się nie cieszyć, bo mnóstwo osób się jej pozbywa
zawitka 10:18, 28 paź 2015

Piękna ta stipa w rządku Pozdrawiam
Iwk4 20:44, 28 paź 2015

Sebek napisał(a)
Ta stipa była niesamowita w tym miejscu U mnie nie chciała rosnąć i w sumie nawet nie wiem czy się nie cieszyć, bo mnóstwo osób się jej pozbywa

Mnie stipa zachwyca. Był moment, kiedy denerwowała mnie, gdy nasionkami sypała, wystarczyło ją wyczesać. Patrzę przez okno w jadalni na nowo założoną rabatę bylinową i obecnie po przymrozkach żółte wybarwienie grusz i falująca stipa mnie zachwyca. Jak się rozsieje, zawsze można ją zredukować.
Iwk4 20:47, 28 paź 2015

Anabell napisał(a)
Iwonko- wiesz jak trudno jest dobrze dobrać rośliny by jedne przekwitały, inne dalej zdobiły do jesieni.
Może i ja spojrzę innym okiem jak Tobie się podoba.
Wiosną są tu wczesne piwonie ciemny róż, szałwia fioletowo/granatowa i goździki białe. na przemian z kolorowym rumiankiem.
Późne lato hortensje bukietowe.
Ciągle jestem w tyle z wykonaniem zdjęć.

Haniu, jak czytam, co tam masz jeszcze posadzone, zastanawiam się, gdzie to się zmieściło
Ale zestawienie godne uwagi.

Czytam o hortkach. Które najszybciej kwitną?

Bukszpany u mnie też troszkę zmroziło. Młode przyrosty. Ale wiosną się przytnie.
Anabell 22:22, 28 paź 2015

Sebek napisał(a)

Sebek zobaczę w następnym roku jaka szczotka wyroście pod lawendą i między bukszpanami ile pielenia będzie. może nie będzie tak źle.
Nie powinnam dopuścić do wysiewu.
W całym ogrodzie masz bujną roślinność, a stipa to jak chwast wszędzie kiełkuje.
Anabell 22:33, 28 paź 2015

zawitka napisał(a)
Piękna ta stipa w rządku Pozdrawiam

Halinko - mnie też się podobała, tylko jej skutki potem przerażające.
Zielona młoda też piękna. Całkiem to jej nie zlikwiduję, rośnie w innych miejscach w ogrodzie.
Doszłam do wniosku, że co rok trzeba nową, ma głębokie mocne korzenie, po wyrwaniu ubytki ziemi i siły potrzeba do wytrzepania.
Podobnie jest z usunięciem kostrzewy też dużo pozbyłam się jej.
Anabell 22:34, 28 paź 2015

Iwonko -
Anabell 20:29, 05 lis 2015

Dalej sadzę cebulowe. Tulipanów już niedużo tylko 50 szt zostało.
Gorzej z krokusami mam jeszcze 1400 szt, chcę w trawniku, trzeba zebrać darń a tu zaziębienie rozebrało mnie.
Zrobiłam zdjęcia tel. komórkowym jak sadzę tulipany i wszystkie cebulowe.
Cesarskie korony posadziłam bez siatki same do ziemi.
Budowlaną siatkę tnę na kawałki w zależności ile sztuk w nią wkładam.
Więcej, to daję większą siatkę.

Dołek głębszy wykopany w nim siatka, na nią troszkę ziemi wciskam cebule, małą łopatką wkoło poza siatką wzruszam ziemię by wytworzył się dołek/koszyczek i zasypuję 10 cm ziemi. Zostawiam specjalnie róg widocznej siatki by wiosną wiedzieć gdzie są cebule i w to miejsce nie wcisnąć innej rośliny.

Wnusia najmłodsza opanowuje sztukę raczkowania.

Tylko ja nie potrafię opanować robienia zdjęć komórką, zrobię a wgrywa się odwrotnie.
Kasya 20:34, 05 lis 2015

Anabell napisał(a)
Dalej sadzę cebulowe. Tulipanów już niedużo tylko 50 szt zostało.
Gorzej z krokusami mam jeszcze 1400 szt, chcę w trawniku, trzeba zebrać darń a tu zaziębienie rozebrało mnie.
Zrobiłam zdjęcia tel. komórkowym jak sadzę tulipany i wszystkie cebulowe.
Cesarskie korony posadziłam bez siatki same do ziemi.
Budowlaną siatkę tnę na kawałki w zależności ile sztuk w nią wkładam.
Więcej, to daję większą siatkę.

Dołek głębszy wykopany w nim siatka, na nią troszkę ziemi wciskam cebule, małą łopatką wkoło poza siatką wzruszam ziemię by wytworzył się dołek/koszyczek i zasypuję 10 cm ziemi. Zostawiam specjalnie róg widocznej siatki by wiosną wiedzieć gdzie są cebule i w to miejsce nie wcisnąć innej rośliny.

1400 krokusow...ufff, niezle sadzenie sie szykuje
w sobote bedzie padac

ale ciekawa jestem wiosennych widoczkow

Bomena 17:56, 10 lis 2015

Witaj Haniu, przyjmij wyrazy podziwu dla ogromu pracy jaki wkładasz w swój ogród, pięknieje z dnia na dzień po tej "rewolucji" przenosin. Zauważyłam Twoje linie kroplujące i mam pytanie, czy zwijasz je na zimę? Ja w tym sezonie nabyłam linie kroplujące Gardeny i na opakowaniu była informacja żeby na zimę chować. To są naziemne linie z tworzywa. Pozdrawiam!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies