Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Great Dixter - Anglia 11:49, 14 wrz 2022

Do góry
Znów kontrasty, kontrasty.

Tonowane żywopłotami i nienagannie przystrzyżonymi topiarami...

Great Dixter - Anglia 11:41, 14 wrz 2022

Do góry
Łąka jest częścią ogrodu Christophera Lloyda. Wraz z zapożyczonym krajobrazem oraz sadem podkreśla sielankowy charakter tego miejsca.

Great Dixter - Anglia 11:35, 14 wrz 2022

Do góry
Prace w ogrodzie toczą się nieustannie.

Long Border w jesiennej odsłonie. Równie zachwycającej i przebogatej.

Dalie z tytoniem.

Znów w szerszej perspektywie.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 11:29, 14 wrz 2022

Do góry
Martka napisał(a)
Ta zmiana podoba mi się bardzo.
Bardzo podoba mi się rabata studzienna. Trzmielina oskrzydlona ma spektakularne kolory, znam ją dzięki Tobie. Żal jedynie, że tak szybko zrzuca liście. Na szczęście jest wtedy wiele innych akcentów
U mnie zawilce dają radę, a wręcz szaleją. Zaczęły już rozpychanie na rabacie, nie wiem, co na to kiścienie

Od czasu zawodu doznanego latem z powodu kiepskiego kwitnienia penstemonów, postanowiłam pochylić się nad moimi ogrodowymi bylinami. Może za rok nie będę tak bardzo narzekać, że ogród w miesiącach letnich jest taki nijaki.
Trzmielina oskrzydlona jest piękna we wszystkich porach roku. Nie wymaga cięcia, bardzo wcześnie startuje, a zimą ma ciekawy pokrój i "skrzydełka" na gałązkach.

Zawilce potraktowałam teraz jak dziecko specjalnej troski. Wcześniej sadziłam je w rodzimej glinie, a teraz w kompoście. Może pomoże.

Great Dixter - Anglia 11:19, 14 wrz 2022

Do góry
Kontrasty robią robotę. Tam busz, tu przestrzeń i porządek.

Przejścia, ścieżki, schodki, poziomy. Tworzą mnogość perspektyw tak, że to samo po chwili można zobaczyć zupełnie inaczej. Ogród do odkrywania.

Znów topiary. Podziwiam zamysł.

Great Dixter - Anglia 11:12, 14 wrz 2022

Do góry
Rośliny strukturalne... Będą zaznaczały swoje miejsce na rabatach do wiosny.

Wciąż jesteśmy we wgłębniku. Zajrzyjmy do wody.

I z tej perspektywy odkryjmy kolejne zestawienia kolorów i faktur, jak bujnie uzupełniających otoczenie oczka.

Tu dobrze widać zamysł ogrodu "rozlewającego się", ale nie bez geometrycznej oprawy.

Kolejne ścieżki do zatopienia się 

Great Dixter - Anglia 11:04, 14 wrz 2022

Do góry
Wszelkie zestawienia wyglądają nadzwyczajnie i po raz kolejny przekonuję się, że to wcale nie kolor sięga w tej grze po pierwsze skrzypce.

Liść na rabatach być musi!

Prawoślaz ma swój czas.

Pod tajemniczym dachem kryje się suszarnia nasion - z jakim klimatem

Great Dixter - Anglia 10:58, 14 wrz 2022

Do góry
Rabaty ogrodu z wgłębnikiem. Bylinowy busz. Tytonie, róże, rdesty, hortensje, szałwie...

Ścieżki nie służą do spacerowania, a do przeciskania się 

April podbija las... 10:51, 14 wrz 2022

Do góry
April napisał(a)
Cafe au Lait

Creme de Cassis, zupełnie inny kwiat w kolejnym kwitnieniu, bardziej napakowany, drobniejsze płatki

NN do identyfikowania z listą zakupów z grudnia 2019r

Ta też NN

Piękne dalie. Po tulipanach i gladiolach to moje ulubione kwiaty. gdyby nie fakt wykopywania ich na zimę-chociaz jedna przetrwała o dziwo - maiłabym je w moich rabatach na stałe.
Zdrowia życzę . Wypoczywaj.
Zieleń, drewno i antracyt 10:35, 14 wrz 2022

Do góry
antracyt napisał(a)
Dziewczyny nie mogę się napatrzeć na Cafe au Lait z własnych sadzonek. Nie przeszkadza im miejscówka w donicy, bez problemu dogoniły krzak z zeszłorocznej karpy, kwiaty mają olbrzymie i jeszcze sporo pąków czeka na swoją kolej

O rany! Ale piękne okazy. Bardzo lubię dalie a Twoje -nie tylko te na foto -są śliczne. Posadziłam białe -wyrosła jedna-reszta nie zdążyła -została zjedzona

Rodzina jeży -boska Do nas też przychodził jeżyk-uwielbiał kocie puszki
Great Dixter - Anglia 10:27, 14 wrz 2022

Do góry

Zwierzęta dzikie w ogrodzie 10:20, 14 wrz 2022

Do góry
Specjalnie dla Helen - ślady jeża w ogrodzie
Drugie zdjęcie to dziura po wyciąganiu pędraków.

Działka prawie w Borach Tucholskich 10:13, 14 wrz 2022

Do góry

Ogród prawie wymarzony … 09:45, 14 wrz 2022

Do góry
Mały przegląd moich róż. Żółta przesadzona w lipcu i ścięta na minimalną wysokość ponieważ zaczęła zasychać po przesadzeniu. Reszta też podcięta do 1/3 wysokości -kwitnie.

Tu wielkokwiatowe. - tez skrócone do 1/3

I skarpa

Ogród w Klein Kottorz 09:26, 14 wrz 2022

Do góry
daszum napisał(a)
Rozplenice

To jest ich czas Wyglądają przepięknie!
Rozpoznawanie drzew i krzewów liściastych 09:17, 14 wrz 2022

Do góry
Motyl napisał(a)
Co to jest? Ma kolce. Będę wdzięczna za pomoc.

Berberys Julianny
Sałatka pokrzywowa 08:55, 14 wrz 2022

Do góry
antracyt napisał(a)

To rozumiem, że w słońcu go masz? Ja planowałam do półcienia, myślisz, że nie będzie się wyginać do światła?

Słońce tam jest tylko przez parę godzin, mam tam Rose de Rehst, które nie potrzebują prażyć się na patelni A tytoń jest w drugiej linii, chociaż oczywiście póki co przerósł róże trzykrotnie. Ale tytonie mają wielkie liście, więc radzą sobie z fotosyntezą nawet w cieniu. Półcień będzie najlepszy.
Tu mam jeszcze zdjęcia z sierpnia,:

Chwasty w trawniku 23:54, 13 wrz 2022

Do góry
Czy ktoś wie co to za chwast? I ewentualnie czym to zwalczyć?
Podkrakowska wieś, foliak, kury i my :) 22:11, 13 wrz 2022

Do góry
daredevil napisał(a)

Mam cos co ryje I zjada korzenie, pietruszka, marchew, selery, buraki wszystko zgryzione. Tylko nać zwiędnięta na wierzchu. Zamówiłam 3 kilo kostek do karmników deratyzacyjnych, ale wątpię że karczowniki na to pójdą, one chyba spod ziemi nie wyłażą? Seler, wyjedzony od spodu

Karola, jeśli ostały się jeszcze jakieś warzywa, to wyrwij póki wszystkiego Ci nie zjadły szkodniki.
Współczuje bardzo, bo mnóstwo pracy włożyłaś w warzywnik.
Nie mam pojęcia, kto mógł się tak dobrać do warzyw, ale też bym obstawiała nornice.
Zacisze Alicji 21:54, 13 wrz 2022

Do góry
Alija napisał(a)
Dzisiejszy poranek był słoneczny i pogodny. Deszcz odrobinę padał w sobotę i niedzielę, niewiele, ale dobre i to

Każda kropla dobra. Dobrze, że udało się choć części ryb pomóc.
Tę rabatę ze zdjęcia bardzo lubię.
Piszesz, że Twój ogród jest naturalny i za mało ogrodowiskowy. W zeszłym tygodniu zobaczyłam na własne oczy ogrody angielskie i mam takie wrażenie, że chciałybyśmy wszystkie części ogrodu mieć wycackane, uporządkowane do ostatniego metra rabaty, ale nie ma mody na pozostawianie fragmentów ogrodów naturze. Ogrody, które widziałam, były otoczone dookoła dziką naturą, łąkami, a patrząc na całość - stosunkowo niewielkie fragmenty były "w ryzach" i pod kontrolą. Myślę, że to dobry kierunek.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies