Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Mój ogrodowy pamiętnik

Mój ogrodowy pamiętnik

Nowa12 16:10, 12 paź 2022

Judith napisał(a)
Ja nigdy nie miałam suchelców na thujach, a w tym roku - po przycięciu - masa...

Ja też w tym roku mam je po raz pierwszy przycięte ale suchego w środku co roku pełno mam. Ale moje są w ogóle nie podlewane więc to pewnie też im nie służy.
Rojodziejowa 22:08, 12 paź 2022

Miałam tak dwa lata temu - thuje mocno pożółknięte, otrzepałam, niby coś prysnęłam, bo ilość tego suchego mnie przeraziła. Rok temu było spoko, w tym znów widzę takie rude, ale wydaje mi się, że mniej. Niestety zapomniałam o jesiennym nawozie. Otrzepię i pogadam z nimi
BASIA8 07:38, 13 paź 2022

Kolejne etapy jesieni.

Agusia piękniś jakich mało w słoneczku pewnie nieźle świeci
U Nas też są suchelce na tujach - w tym roku wyjątkowo dużo - ale faktycznie chyba po cięciu, choć może i susza zrobiła robotę - Ja mam sporo brabantów - to są tak zaszyszkowane że masakra - Mnie ostatnio sąsiadka pytała czy usychają? czy je pryskam? po pewnie jakaś choroba - nie pryskam, wiosną wróci ich piękność
Buziaki przesyłam.
Nowa12 13:11, 13 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Miałam tak dwa lata temu - thuje mocno pożółknięte, otrzepałam, niby coś prysnęłam, bo ilość tego suchego mnie przeraziła. Rok temu było spoko, w tym znów widzę takie rude, ale wydaje mi się, że mniej. Niestety zapomniałam o jesiennym nawozie. Otrzepię i pogadam z nimi

Ja traktuję moje tuje po macoszemu bo ani nie podlewam ani nie nawożę jesiennie. Na wiosnę sypię tylko jakiś nawóz uniwersalny. Też będę trzepać ale nienawidzę tej roboty .
Nowa12 13:15, 13 paź 2022

BASIA8 napisał(a)
Kolejne etapy jesieni.

Agusia piękniś jakich mało w słoneczku pewnie nieźle świeci
U Nas też są suchelce na tujach - w tym roku wyjątkowo dużo - ale faktycznie chyba po cięciu, choć może i susza zrobiła robotę - Ja mam sporo brabantów - to są tak zaszyszkowane że masakra - Mnie ostatnio sąsiadka pytała czy usychają? czy je pryskam? po pewnie jakaś choroba - nie pryskam, wiosną wróci ich piękność
Buziaki przesyłam.

Moje szmaragdy w tym roku też są zaszyszkowane. Susza na pewno daje im się we znaki.
Ale tak jak mówisz wiosną wrócą do normy.
Tuje teraz są passe zauważyłam. Wszyscy je potępiają w czambuł i trochę mnie to wkurza mówiąc szczerze .
Rojodziejowa 13:35, 13 paź 2022

Tak, też widzę to labiedzenie na thuje. A jak się nie chce fortuny wydać na cisy i mieć w miarę szybko zimozielone tło/osłonę, która przy okazji nie zajmie szerokiego pasa działki, to będą naturalnym wyborem.
Nowa12 14:05, 13 paź 2022

Rojodziejowa napisał(a)
Tak, też widzę to labiedzenie na thuje. A jak się nie chce fortuny wydać na cisy i mieć w miarę szybko zimozielone tło/osłonę, która przy okazji nie zajmie szerokiego pasa działki, to będą naturalnym wyborem.

Dokładnie Asia. Ja też nie twierdzę że to są Bóg wie jakie ozdobne rośliny ale spełniają swoją rolę. Rolę żywopłotu i niczego więcej od nich nie wymagam .
Ale to piętnowanie posiadaczy trujących tuj to już mnie zaczyna śmieszyć .
Na cisy mało kogo stać i to też nie są bezproblemowe rośliny. Miseczniki na moich już mam.
A żywopłot muszę mieć bo za płotem kończą już drogę, która mocno zwiększy ruch. I dlatego cieszę się że parę lat temu posadziłam te "trujące" tuje .
Wiaan 14:19, 13 paź 2022

A ja lubię tuje Większość ich nie lubi do czasu kiedy musi kupić coś na żywopłot zimozielonego i jeszcze aby szybko i w miarę bezproblemowo rosło Jeśli są tłem to dlaczego nie. Cisy owszem też lubię, nawet bardzo, ale one są ciemne i w dużej ilości też nieciekawie by wyglądały, poza tym wiele roślin jest trujących w ogrodach Każdy z kim mam styczność kto ma w planie budowę mówi nigdy w życiu tuje, a jak dojdzie do zakupów to wszyscy je mają
BASIA8 14:33, 13 paź 2022

Nowa12 napisał(a)

Moje szmaragdy w tym roku też są zaszyszkowane. Susza na pewno daje im się we znaki.
Ale tak jak mówisz wiosną wrócą do normy.
Tuje teraz są passe zauważyłam. Wszyscy je potępiają w czambuł i trochę mnie to wkurza mówiąc szczerze .

Tak,tak tuje teraz są beee oj beee. Ja w całym ogrodzie mam tuje brabant - które są uważane za najgorsze. Ale... cena(5zł za 90cm), szybkość wzrostu (posadzone wiosną jako 90cm, a na jesieni następnego roku miały 1,40cm) - ich obecność sprawiła że koło domku jest intymnie. Gdybym miała jeszcze raz dokonać wyboru to też tuje. Wiadomo wszystko rzecz gustu.
Buziaki.
Wiaan 15:17, 13 paź 2022

Rozmawiałam z panem ze szkółki gdzie często kupowałam i odnośnie tuji brązowych w tym roku mówił, że susza to spowodowała i one odżyją wiosną na spokojnie, ale aby nie zostawiać środka brązowego tylko wyczyścić, bo cała grzybnia będzie się przenosić dalej, czyli mamy dodatkową robotę