Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród kwiatowy 20:45, 18 cze 2022

Do góry
Clematis Etoile Violette

Salvia verticillata Purple Rain, Bouquet Parfait, Bukavu

Waterloo

Rosarium Uetersen
W ogródku emerytki 20:43, 18 cze 2022

Do góry
Tu trafił jałowiec Horstmann, jest mu tu zdecydowanie lepiej, bo od razu zaczął gwiazdorzyć
Posadziłam go pionowo, tak jest ładniej.

A teraz się "pochwalę sukcesem"
W styczniu wysiałam trawę Purple Majesty, ładnie wykiełkowała i urosła na ok. 10-15 cm.
Taką wsadziłam pod koniec kwietnia i taka została, ba, nawet zakwitła.
Oto efekt, czyli kompletna porażka
Pocieszam się faktem, że nikt takiej miniaturowej nie ma.

Tu stała drabina z poziomkami w skrzynkach i się ten sposób nie udał.
Drabinę zabrałam i postawiłam zdobyczny stołek
Ozdoby teraz przymierzam, biały wazon nie pasuje.
Ogród kwiatowy 20:32, 18 cze 2022

Do góry

Ogród kwiatowy 20:28, 18 cze 2022

Do góry
Kokesz napisał(a)

Masz na myśli pewnie jaśminowce wonne.
Ja mam jaśmin Cestrum nocturnum, dama nocy, jaśmin kwitnący nocą, nie zimuje u nas, trzeba go przechować zimą w pomieszczeniu.
Zaczyna pachnieć od ok godz.20 do rana kwiatki ma tak niepozorne, że prawie ich nie widać, tylko czuć zapytają je ćmy nocne
Po raz pierwszy poczułam ten zapach wieczorem na wakacjach w Grecji, w zeszłym roku w hotelu w Turcji się nim zachwycałam. Udało mi się kupić sadzonki przez internet i teraz mam na balkonie

W dzień są zamknięte

I wieczorem

Jak długo on kwitnie? Całe lato, czy tylko wiosną?
Ogród z zegarem 18:39, 18 cze 2022

Do góry
Z braku laku (małego wazonu), dobry i słoik

Clos Vougeot

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 18:03, 18 cze 2022

Do góry
Joku napisał(a)
Chwastów chyba u ciebie niewiele bo taki busz masz na rabatach. Bardzo miły dla oka busz. Wyobrażam sobie ile tam cennych skarbów się kryje. Piękne zakątki z ławeczkami.
Plagi ślimakowej współczuję, u mnie też się rozkręca na dobre.

Jola, chwastów nie widać, bo omijam obiektywem. Busz jest, sporo padało. Czytałam, że nie masz odwagi własnym sposobem rozprawić się ze ślimakiem, co spowodowało mój uśmiech
W sprawie hortensji drzewiastej o którą pytałaś. Może spróbuj poprowadzić ją jak przesłonę zamiast trzmieliny? Ale będą potrzebne podpory. Mam dwie pnące, jedna na pergoli przy tarasie, druga na sośnie. Obie sobie doskonale radzą, i w słońcu i w cieniu.

Ta w cieniu oplotła pień sosny, zrobiła mi ciekawą ścianę, właśnie kwitnącą

i wypiętrzyła się ponad koronę.

Skarby są Dowiozłam od Moni, jeszcze

Migawki z ogródka 17:59, 18 cze 2022

Do góry
Właśnie skojarzyłam sobie, że wyszło mi tak jak u Zuzy, dalie koło truskawek, tyle że nie w skrzyniach. Ale moim daliom jeszcze gdzie do kwitnienia
Migawki z ogródka 17:57, 18 cze 2022

Do góry
Warzywnik wypielony.
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 17:26, 18 cze 2022

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Wszędzie widzę czarny bez... No zachorowałam na niego Piękny!
Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 17:16, 18 cze 2022

Do góry
Róże zaczynają, niewiele ich mam. Piżmówka 'Sibelius'. Za nią z masą pąków inna moschata, biało kwitnąca. Trzeba poczekać.

'Souvenir de Malmaison', trochę kiepskie zdjęcie, bo róża wyjątkowa.

Z tej urósł mi już krzaczor trudny do opanowania. 'Constance Spry'. Przy okazji pokazuję moje bukszpanowe 'chmury', którym przez dwa lata groziła ćma. Na razie nie jest najgorzej.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 16:43, 18 cze 2022

Do góry
Trochę czosnków różnych.

Małymi krokami-Ogród Wioli 16:41, 18 cze 2022

Do góry
Ach te przystrzyżone wąsy

Rabata przytarasowa zakładana rok temu , już jest buszowata zaczynają kwitnąć ulubione bodziszki i rdesty

Uwielbiam ten duecik rdest Blackfield i berberys Bagatelle,pasują idealnie

Miskanty przy tarasie są już wysokie,super spełniają swoją funkcję
Ranczo Szmaragdowa Dolina II 16:39, 18 cze 2022

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)

tuż za nimi z kwitnieniem są martagony

Jak widzę naparstnice to zawsze mi się z Twoim ogrodem kojarzą są urocze
Wilczy ogród 16:26, 18 cze 2022

Do góry
Magleska napisał(a)

Ula
Tu jest ta rabata Asi ,która mnie tak zachwyciła ,że po przespaniu nocy uznałam ,że do tej rabaty nad którą wczoraj debatowałyśmy dodam pomarańcz -pozabieram różowe róże ,zabiorę niebieskości obok .....ach to plan raczej na wiosnę ,może pózną jesień ,bo sporo przesadzanek mnie na niej czeka
zostanie fiolet pomarańcz i biel
https://www.ogrodowisko.pl/watek/11306-calkiem-nowy-mimo-ze-stary-po-ogrodowiskowym-remoncie-juz-prawie?page=92

Wiesz, a ja dziś ścinałam bodziszka fioletowego od Sylwi i pomyślałam że koniecznie na tej rabacie musisz go mieć, bo jest widoczny z daleka. Muszę Ci zrobić sadzonki. A teraz sezon na róże więc jakieś tam musisz mieć:

https://www.rozeogrodowe.pl/pl/p/Roza-wielkokwiatowa-MARY-ANN-doniczka-2-l./1940?trk_e=9&trk_o=1940&trk_hb=49&trk_hp=1&trk_re=9&trk_ro=1436

A ta Twoja herkulesowa turzyca w pokroju podobna do mojej tylko inna kolorystyka i kwitnienie. Wstawię Ci fotki zeszłorocznych sadzonek

Stare sadzonki kwitnące. Ja je ścinam i szybko odrastają takie fajne jasne końcówki, termin nie ma znaczenia.

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 16:02, 18 cze 2022

Do góry
Zakwitł tulipanowiec. Przypominam sobie jak kiedyś odwiedziła mnie koleżanka i mówi: "O, kwitł ci tulipanowiec". Skąd wiesz, z głupia frant zapytałam? Było to jesienią Przegapiłam pierwsze kwitnienie tulipanowca. Drzewo jest już wielkie, martwię się, że rośnie zbyt blisko domu. Ale póki co, cieszy

O mały włos nie przegapiłabym też kwitnienia derenia kousa. Od innej koleżanki dostałam trzy, spore już siewki. Po tym, jak zachwyciłam się jej skupiną tych dereni. Byłam skłonna poczekać te dziesięć lat na kwiaty, a tu taka niespodzianka. Dwa z trzech zakwitły po czterech latach, nie jest to kwitnienie spektakularne, ale jest.

C.controversa 'Variegata' też zakwitł Najwięcej zachodu miałam z tym dereniem, bo ciągle mi podmarzał. Może utrafiłam teraz z miejscówką?

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 15:29, 18 cze 2022

Do góry
Ta pstrokata, 'Sommer Carnival' była niedawno dzielona, cztery lata temu? Wspaniale się rozrasta. Nie o wszystkich to można powiedzieć.

Mojej ulubionej 'Lois Kelsey' zdążyłam zrobić tylko takie zdjęcie.

Drugą ulubienicą staje się 'Lemon Chiffon', głównie za liście i pokrój, no nie!
Kwiaty i zapach u piwonii najważniejsze

Ogród Basi i Romka 15:22, 18 cze 2022

Do góry

Ogród Basi i Romka 15:20, 18 cze 2022

Do góry
Trochę innych kwiatów

Rojniki - Sempervivum 15:19, 18 cze 2022

Do góry
Z dzisiejszego dnia

Wzdłuż ścieżki, jak po sznurku... 15:17, 18 cze 2022

Do góry
mirkaka napisał(a)
Wzdycham do tej ławeczki i storczyków, cudne
Bez granulek nie dasz rady ze ślizgaczami, kup 1kg i syp.

Storczyki już przekwitły, to znaczy cypripedium. Kończy kukułka i podkolan, już niestety ostatni. Ten też pewnie zaniknie w przyszłym roku.

Jak ja nie znoszę kupować przez internet!
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies