Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Dębowe zakątki 10:19, 17 cze 2022

Do góry
róża bouquet parfait

Dębowe zakątki 10:15, 17 cze 2022

Do góry
gogo napisał(a)
U Ciebie niezmiennie kolorowo, pięknie wszystko kwitnie
Też chwalę Twoje obrazy, cudne, i anioły
Ja też bardzo lubię szałwię jednoroczną, wolę tę z podłużnymi liśćmi, niż z okrągłymi.
Ona nie rośnie wysoka, ok. 30 - 35 cm.
A z szałwiami wieloletnimi to tylko kłopot, bo dobierają się do nich golasy
I krótko kwitną.

U mnie karczownika upolował któryś z dokarmianych kotów i zostawił blisko nory.
Ale młodą różę zdążył podgryźć i padła

Grażynko, ja bardzo lubię kolorowo
Teraz kwitnień róznych jest dużo
Szałwie mam tylko te jednoroczne i chyba jedną wieloletnią.
Jeszcze ze 2 szałwie wieloletnie mi się marzy

chipek

Piwonia kocimiętką

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 10:09, 17 cze 2022

Do góry
Cześć wszystkim,

Na wiosnę kupiłam 3 piękne doorenbosy. Duże donice, piękny system korzeniowy. Posadzone w torfie wymieszanym z glebą (piach i glina, wokół rośnie mnóstwo brzóz i sosen). Wystawa południowa. Ostatnio mamy ciągle ulewy, nawet trawnik miejscami przestał sobie radzić. 2 z moich brzóz w ciągu tygodnia zrobiły się całkiem smutne, zwieszone. Liście usychają, brązowieją - raczej na całej gałęzi niż pojedynczo. Gałązki póki co elastyczne (nie wyglądają jakby usychały gałęzie). Drzewka pomimo to wypuszczają dalej liście. Trzecia brzoza, która rośnie tuż obok jest (przynajmniej jeszcze) szczęśliwa i ma największe liście. Od kilku dni poszukuje co im może dolegać. Nie wygląda mi to na rdzę, czy chorobę grzybową. Pasożytów tez nie widzę. Czy to możliwe, że zasychają, bo mają za mokro? A może to jakaś choroba? Może póki się nie ukorzeniły, przesadzić je w bardziej piaszczyste miejsce?

Pozdrawiam,
Marta
Z centrum wielkiego miasta na obrzeża małego miasteczka 10:04, 17 cze 2022

Do góry
Agi, Martka, Wiola, Lucy, Wiaan, Juzia, Agnieszka, Lidka, Kordina, Magara, Asia (Roocika) - bardzo dziękuję za pochwały dla małżonkowego dzieła . Dziękuję tez za wszystkie sugestie dotyczące obsadzenia donicy.
Najbardziej spodobał mi sie pomysł Mirki i Wiaan - supertunie ze stipą, a jesienią wrzosy. Supertunie spełnią moje pragnienie obfitości kwiecia, koloru i długiego kwitnienia. Dam tu różne szalone kolory . Mam nadzieję, ze jeszcze można je kupić .
Ścianka jest duża (a nawet ogromna), jednak ona jest tu elementem elewacji, nie kusi zatem przełamywanie jej bryły. Widać to w nieco szerszym kontekście - donica jest tylko dodatkiem do „elewacji”, koniecznym, by ta „elewacja” zaistniała .
Dębowe zakątki 10:02, 17 cze 2022

Do góry
Dorota321 napisał(a)
No popatrz Ty piszesz, że niezawodny i obficie kwitnący, a u mnie taka mizerota. Niby kwitnie, ale ma z 6 kwiatków. Miło mi, że Ci się u mnie podoba.
Piękne te anioły i fajnie, ze Twoje obrazy mogło zobaczyć więcej osób.

U mnie Ville kwitnie od kilku lat bardzo obficie. Może swojemu miejscówkę zmień ?
Oj bardzo mi się u ciebie Dorotko podoba
Ja też się cieszę ,że moje obrazy mogło zobaczyć więcej osób
hmm tylko mogłoby więcej też osób je kupić. No nic poczekamy i na to

LO.

Gizelka

NN

W ogródku Martki 09:56, 17 cze 2022

Do góry
Martka napisał(a)

Również z nasion - Bupleurum. Nie tak zaawansowany jak Zuzy.

Nie tak zaawansowany, ale bardziej dorodny. Myślę, że ma lepsze warunki niż u mnie.

Bardzo ładne portrety różane
Trawa pampasowa - Cortaderia selloana 09:42, 17 cze 2022

Do góry
Witam, Bardzo proszę o opinie nt. trawy pampasowej jak na zdjęciu.
Wsadzona została blisko 2 miesiące temu a póki co ma tylko 3 nowe pędy.
Jak widać, w poprzednich latach było ich dużo więcej i były bardzo grube, dlaczego w tym roku rośnie tak słabo? Wsadzona została z dużej donicy i bryłę korzeniową miała solidną, kupiłem dwie sztuki (duże, koszt jednej - 40 zł) i obie rosną bardzo słabo, jedna ma 3 pędy a druga tylko dwa,
Ogród hortensjowo różanecznikowy 09:40, 17 cze 2022

Do góry
Nowy nabytek Forever&Ever
Podwójna natura bliźniaka w ogrodzie... 09:05, 17 cze 2022

Do góry
Agi2006 napisał(a)

Witam chyba Agnieszka

Jestem pierwszy raz przepiękny dom i usytuowanie terenu.
Pole do popisu nie jest to trudny teren ale nasuwa się pewnie mnóstwo pomysłów jak go zaaranżować chodzi mi o tył domu.

Trawy obecne robią robotę a ten akcent z klonu chyba Atropurpurea jest przepiękny.

Dlugi pas muru tak jak pisałaś trzeba czymś obwiesić o ile się nie mylę. Pewnie jakimś bluszczem. Dałabym jakieś akcenty z terenu chodzi mi o gadżety drabiny np w poziomie, kola Lub lustra w ramach.
Ogólnie jest pięknie i trzeba czekać na koniec realizacji i pełnię szczęścia.

Pozdrawiam
Dębowe zakątki 08:57, 17 cze 2022

Do góry
Kordina napisał(a)
Przestrzenne Anioły piękne są, ja tylko dekupażowe (decoupage) robiłam.

O proszę , ja kiedyś też dekupaż różny robiłam.
Teraz wolę malować obrazy.
Tylko bombki na święta jeszcze dekupażowe robię

Kwitną róże
BONICA i Augusta Luisa

Małymi krokami-Ogród Wioli 08:19, 17 cze 2022

Do góry
Liviaa napisał(a)
Cześć Wiolu
Przywiało mnie tu z innego wątku i zostaję, bo bardzo mi się podoba. Będę śledzić na bieżąco, bo archiwalne wpisy to sobie zostawię na długie zimowe wieczory
Dlatego wybacz jeżeli gdzieś już było: z czego masz tutaj obwódkę? Masz może zdjęcie z bliska?

Hakonki masz przecudnej urody, szukam od początku sezonu i same bidy w szkółkach, przez internet pewnie jeszcze gorzej. Marzą mi się łany jak twoje...

Pozdrawiam

Część Livia
Fajnie że do mnie wpadłaś
Miłej lektury zatem...

Pytaj o co chcesz,nie ma sprawy...

Tutaj mam obwódkę z cisa Repandens.Posadziłam ok.3 lata temu i już jest ładny żywopłocie,super rośnie
Tu w marcu ja dobrze widać.Przed i po cięciu

A jeśli chodzi o hakonki to też kupowałam bidy w doniczkach p9 i urosły wielkie ,tylko trzeba czasu i cierpliwości

Pozdrawiam
Doświadczalnia bylinowo-różana 2 08:10, 17 cze 2022

Do góry
Anda napisał(a)
[img

Ależ te Twoje zdjęcia są piękne, takie słoneczne i nieprześwietlone.

Poucztowałam sobie
Nasz przydomowy ogródek 08:09, 17 cze 2022

Do góry
Jolu im grubsze4 posłanie tym lepiej. Chyba że jest upał, to wtedy leżenie na samej trawce. Groszek się udał ku uciesze wnucząt a to za sprawa gnojówki - dzisiaj po deszczu kolejne podlewanie.

Haniu jest głaskany i pieszczony ale nie zawsze to lubi. Chyba pamięta swą wczesną młodość i wyrzucenie do lasu.
Wieczorem był mały piknik z dziećmi i wnuczkami ale o 20 deszcz nas zgonił pod zadaszenie.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 07:42, 17 cze 2022

Do góry
hankaandrus_44 napisał(a)
Ja na działkach widziałam, że ludzie je w cieniu pod drzewami mieli, pod koronami. ale ja nie mam czosnku.

Ja też posiałam w dobrej dzungli lekko podlewałam i nic .Drugi raz wysiałam już nie w takim cieniu a w miejscu zacienionym i też nic .Moze po kilku latach wzehdzie ha ha .Zobaczymy . Czekam moę ktoś się odezwie.Dzięki Haniu Lecę do ogrodu.

Kwioteczek dla Ciebie.
Małymi krokami-Ogród Wioli 02:39, 17 cze 2022

Do góry
Cześć Wiolu
Przywiało mnie tu z innego wątku i zostaję, bo bardzo mi się podoba. Będę śledzić na bieżąco, bo archiwalne wpisy to sobie zostawię na długie zimowe wieczory
Dlatego wybacz jeżeli gdzieś już było: z czego masz tutaj obwódkę? Masz może zdjęcie z bliska?

Wiolka5_7 napisał(a)

Hakonki masz przecudnej urody, szukam od początku sezonu i same bidy w szkółkach, przez internet pewnie jeszcze gorzej. Marzą mi się łany jak twoje...

Pozdrawiam
Ogródek u livii 02:15, 17 cze 2022

Do góry
Wstawię sobie ku pamięci, bo podoba mi się jak wyszła ta skrzyneczka:
Jodła kalifornijska - szkodnik, grzyb? 01:45, 17 cze 2022

Do góry
Cześć. Mam w ogrodzie jodłę kalifornijską. Ma około 20 lat. Nigdy nic kompletnie się z nią nie działo. W tym roku wzięliśmy ogrodnika do paru prac. Zobaczył jodłę i powiedział, że gałęzie nie powinny leżeć na ziemi, bo złapie grzyb. Dolne gałęzie faktycznie były bardzo nisko. Przyciął gałęzie z dołu jakiś miesiąc temu. Takie, ze 3cm grubości. Obecnie parę gałęzi bardzo wykręca i widać, że jest w gorszym stanie. Pojawiło się coś co widać na zdjęciu. W sklepie ogrodniczym powiedzieli, że to tarcznik i żeby potraktować go Mospilanem. Miał ktoś coś podobnego? Tarcznika miałem w oranżerii na Hoji, ale wyglądał inaczej. Szukałem w sieci podobnych zdjęć, ale nic nie znalazłem. Po nakłuciu wypływa sok, w środku tego czegoś biały proszek. Po dotknięciu palcem miękkie.
Ogród Basi 00:49, 17 cze 2022

Do góry

Pozdrawiam odwiedzających.
Ogród Basi 00:48, 17 cze 2022

Do góry

Ogród Basi 00:46, 17 cze 2022

Do góry

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies