Hortensja Grandiflora strasznie sie pokłada .... nie wiem czy taki jej urok czy poprostu ten rok i doniczka tak na nią wpływają... może ktoś ma doświadczenie z tą horti czy ona taka poprostu jest???
tu na zdjęciu w objęcia trawy Vertigo
Oraz Horti ...a może bardziej badylki które po niej zostały
wiem powiecie że nie jest tak źle ...ale na żywo gorzej wyglda
Tutaj przed nia stoją zeszłoroczne sadzonki ... na szczęscie całe zielone
Dzięki Hanuś za odwiedzinki.... u Ciebie ostatnio zastój był, a u mnie braki czasowe... teraz mieszam ketchup z ogorowiskowego przepisu.. wiec już nie pracuję, bo przypalę go na 100%.wiec zaglądam do ulubionego wątku i lecę mieszać...
A to słynny ogród różany przy bazylice Santa Maria degli Angeli w Asyżu...
ciurkadełko cudnej urody ....
W ogród Różanym rosną krzewy róż pozbawione kolców. Zgodnie z życiorysem świętego Franciszka, są to róże rosnące już za jego życia w pobliżu zajmowanej przez niego celi. Franciszek nie chcąc ulec pokusie odejścia od obranego sposobu życia rzucił się w nie. W tym momencie róże straciły kolce i tak rosną do dzisiaj.
Niestety nie kwitły
Przy wyjściu z ogrodu stoi taka cudna donica z pelargoniami
i ostokrzew w donicy
U nas sadzi się wiśnie umbry lub robinie a we Wloszech ....
palmy
oliwki
co do drzewek oliwnych to faktycznie sa niesamowite ..... oto kilka najciekawszych
A teraz trochę wakacyjnej aury ... oczywiście w tematyce ogrodowo - inspiracyjnej.
Na początek hortensje ... szczerze mówiąc nie widziałam do tąd we Włoszech hortensji bukietowych sadzonych w takich ilościach.... aż tu o dziwo w Magicland - parku rozrywki dla dzieci zobaczyłam pękne szpalery naszej ukochanej horti .... momo gorąca rosła znakomicie..
A tu szczególnie spodobało mi się połączenie 2-ch odmian... jedna to z pewnością limka a ta druga ... ma ktroś propozycję??
Tak wygląda nieznajoma z bliska, była dość wysoka tak z 1,5m