Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Roztoczańskie klimaty 13:21, 15 lip 2013

Do góry
I dla Was bukiet begonii....
Roztoczańskie klimaty 13:20, 15 lip 2013

Do góry
Wrzosowisko

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 13:20, 15 lip 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)
Teraz chyba nie możecie narzekać, że mało fotek wrzucam

oj nie można
ostatnie połączenie tawułki japońskiej i host, przepiękne
Roztoczańskie klimaty 13:17, 15 lip 2013

Do góry
Moja ulubiona rabata jeusienna rozchodniki i rozplenice

Spacer po moim ogrodzie 13:15, 15 lip 2013

Do góry
Zakwitła.
Roztoczańskie klimaty 13:14, 15 lip 2013

Do góry
Kilka kompozycji

Ogród w Holandii 13:12, 15 lip 2013

Do góry
jeszcze rzut oka na pszczeli ogródek

i powrót typowym dla Holandii wałem przeciwpowodziowym z wystrzyżoną ścieżką, a po bokach szalejąca lipcowa łąka...

...która nikogo nie pozostawia obojętnym
Roztoczańskie klimaty 13:10, 15 lip 2013

Do góry

Boćkowe perypetie ogrodkowe 13:09, 15 lip 2013

Do góry
bociek napisał(a)
Dzisiaj szwendajac sie po ogrodzie doszlam do wniosku, ze rabate przy ulu przemaluje na bialo. Do tej pory mialam tam hortki limki i incrediball, szalwie omszona fioletowa, szalwie omszona biala i goryczke

Chodzi o to miejsce.

Fioletowa szalwia mnie troche drazni, bo niestety po deszczu dosc mozno sie poklada i wtedy nie wyglada ten zakatek zbyt pieknie. Biala jest nizsza i swietnie daje rade.

Ostatnio przycielam szalwie po kwitnieniu i zrobilo sie lyso i smutno

Przejezdzajac kolo ogrodniczego wpadlam na ostrozki, odetki i dzwonki skupione i tak mi sie przykleily do rak, ze oderwac ich nie mozna bylo Wiec przyjechaly ze mna

Probowalam je jakos sensownie posadzic, ale przez to, ze fioletowa szalwia bardzo sie rozrosla i korzenie ma gigantyczne mialam klopot i wyszlo tak sobie

No wiec doszlam do wniosku, ze musze tam zaprowadzic troche ladu.

Jesienia lub na wiosne wykopie szalwie fioletowa (posadze ja na mydlanej). I teraz poprosilabym o podpowiedzi, czy dobrze kombinuje.

W pasie przed horti posadzilabym:
ostrozki
naparstnice biale
jezowki
tojesc

potem nizsze pietro
szalwia biala
cos jeszcze tylko co?

i najnizej dzwonek skupiony (goryczka zostaje, tylko musze ja podzielic, zeby stworzyc obwodke, a nie plamy) i moze Frosted curls jako wykonczenie

W takim ukladzie plan kwitnienia bylby nastepujacy:

Marzec krokusy biale obwodka w dzwonkach/trawach
Kwiecien biale narcyzy i hiacynty
Maj biale tulipany, goryczka (niebieska, jedyne ustepstwo)
Czerwiec, naparstnice, szalwia
Lipiec, sierpien, wrzesien ostrozki, tojesc, jezowki, szalwia po raz drugi, dzwonek skupiony

Co Wy na taki plan gry? Czy to ma sens? Chodzi mi glownie o rosliny kwitnace, coby pszczoly mialy jakies zaplecze nie tylko w okolicy, ale rowniez pod nosem A bialy mi bardzo pasuje
odetka

rabata wygląda świetnie ale piszesz, ze fioletowa szałwia cię wkurza, mnie tez, po deszczach się wykłada i też będę przesadzać, może białą dam, jeśli mówisz, że ta niższa i świetnie się trzyma; planik niezły i mnie sie podoba, problem tylko taki, ze 2-letnie okresowo kwitną i okresowo ładne, a potem znowu trzeba zmieniać, może lepiej jeszcze coś pomyśleć...nie doradzam, bo sama w nocy nie spałam, myśląc...co wymyślić
Ogród w Holandii 13:08, 15 lip 2013

Do góry
były tez pszczoły, a moje dziecko dostało uniform pszczelarza - troszkę za duży

a tu prawdziwy pszczelarz i plaster miodu prosto z ula

miododajne mikołajki

Roztoczańskie klimaty 13:07, 15 lip 2013

Do góry
Horti nie wytrzymały deszczu

Funkiowo rośnie
"
Ogród w Holandii 13:04, 15 lip 2013

Do góry
była piękna rabata bylinowa, taka rasowa, klasyczna. usiłowałam ją sfotografowac ale absolutnie nie potrafięo oddac jej urody. co najwyżej poszczególne fragmenty mogę pokazać, a ona była pięna z każdej strony i dość spora. Ano , zawsze najlepiej na własne oczy zobaczyć
tu płomyk, przepięna szałwia, bodziszek, lawenda i róża - angielska, a jakże

z innej strony - doszły dzwonki, jakaś nie znana mi odmiana i coś żóltego, także nie znam, a na pierwszym planie Abraham Darby

jeszcze bardziej z bliska

i z innej strony - doszedł żeleźnik i coś, co jeszcze nie zakwitło
Roztoczańskie klimaty 13:03, 15 lip 2013

Do góry
A tu bedżie żywopłocik trzmielinowy

Ah obiecałam przyciety żywopłot pecherznicowy......dzieło żona
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:59, 15 lip 2013

Do góry
Witaj
Nie wiem czy jesteś w Przemyślu czy nie, jak jesteś to warto zobaczyć na żywo , a ja zostawiam w wirtualnej przestrzeni

Zielono mi - czyli zielone płuca czarnego Śląska 12:58, 15 lip 2013

Do góry
Enya73 napisał(a)

Anitko, też mam u siebie tego "kolorowego potworka" - czy może Ty znasz jego nazwę?
Ogród w Holandii 12:54, 15 lip 2013

Do góry
a w weekend byliśmy w pięknym parku niedaleko Leeuwaarden (północna Holandia). Mini relacja poniżej

była woliera z ptakami, także ozdobnym drobiem - najwyraźniej drób wzbudził zainteresowanie pawia, który przechadzał się na wolności

ciekawe czy ktoś jest się w stanie zorientowac która godzina?
Jeden ogród – dwie osobowości 12:53, 15 lip 2013

Do góry
Witam wszystkich,
Mam na imię Agata.
Obecnie siedzę na wychowawczym, ale chciałabym kiedyś pracować w zawodzie bo przekonałam się że to jest to co lubię.
Na studiach zaszczepiono we mnie fascynację ogrodami. Cały czas lubię się dowiadywać nowych rzeczy poznawać nowe rośliny i oglądać nowe pomysły i inspiracje ogrodowe.

Studia pokazały mi jak małą wiedzę o ogrodach wciąż posiadam i cały czas lubię dowiadywać się czegoś nowego inspirują mnie wasze ogrody bardzo.

Wiem dużo o roślinach i mogę służyć pomocą, chociaż wciąż wydaje mi się, że za mało jak na fakt ile odmian różnych roślin teraz istnieje i jak dużo nowych odmian ciągle powstaje.

Ja cały czas na swoim ogrodzie uczę się czegoś nowego w praktyce uprawy i pielęgnowania ogrodów.

Mój mąż bardzo szybko zafascynował się projektowaniem i pielęgnacją ogrodów. Cały czas powtarzam, że minął się z powołaniem zamiast budownictwa powinien studiować ogrodnictwo, chociaż on we wszystkim umie się odnaleźć i świetnie sobie radzi prawie we wszystkim.

Fakt, że mój mąż zafascynował się projektowaniem ogrodów ma też minusy, ;P teraz każde z nas ma swój własny pomysł na wygląd naszego wspólnego ogrodu i zawsze musimy dojść do jakiegoś konsensusu przy kolejnych etapach prac projektowych.

Na razie wspólnie stworzyliśmy coś takiego:
[img

Ogród dla roślin o mocnych nerwach 12:52, 15 lip 2013

Do góry
Gabisia napisał(a)

ależ pięknie!! ta rabatka to mój faworyt!!!!
Gabisiu, proszę o identyfikację iglaka na pniu P bo jest piękny

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 12:51, 15 lip 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)

Cudne to połączenie firletki z lawendą!
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 12:49, 15 lip 2013

Do góry
Sebek napisał(a)

Derenie niesamowicie się rozrosły - muszę je znów przyciąć, ale zawsze zapominam

Sebek, Ty masz doświadczenie - kiedy i jak tniesz derenie? tak ładnie u Ciebie się zagęszczają...
instruktaż PLEASE
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies