Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Boćkowe perypetie ogrodkowe

Boćkowe perypetie ogrodkowe

Milka 13:09, 15 lip 2013

bociek napisał(a)
Dzisiaj szwendajac sie po ogrodzie doszlam do wniosku, ze rabate przy ulu przemaluje na bialo. Do tej pory mialam tam hortki limki i incrediball, szalwie omszona fioletowa, szalwie omszona biala i goryczke

Chodzi o to miejsce.

Fioletowa szalwia mnie troche drazni, bo niestety po deszczu dosc mozno sie poklada i wtedy nie wyglada ten zakatek zbyt pieknie. Biala jest nizsza i swietnie daje rade.

Ostatnio przycielam szalwie po kwitnieniu i zrobilo sie lyso i smutno

Przejezdzajac kolo ogrodniczego wpadlam na ostrozki, odetki i dzwonki skupione i tak mi sie przykleily do rak, ze oderwac ich nie mozna bylo Wiec przyjechaly ze mna

Probowalam je jakos sensownie posadzic, ale przez to, ze fioletowa szalwia bardzo sie rozrosla i korzenie ma gigantyczne mialam klopot i wyszlo tak sobie

No wiec doszlam do wniosku, ze musze tam zaprowadzic troche ladu.

Jesienia lub na wiosne wykopie szalwie fioletowa (posadze ja na mydlanej). I teraz poprosilabym o podpowiedzi, czy dobrze kombinuje.

W pasie przed horti posadzilabym:
ostrozki
naparstnice biale
jezowki
tojesc

potem nizsze pietro
szalwia biala
cos jeszcze tylko co?

i najnizej dzwonek skupiony (goryczka zostaje, tylko musze ja podzielic, zeby stworzyc obwodke, a nie plamy) i moze Frosted curls jako wykonczenie

W takim ukladzie plan kwitnienia bylby nastepujacy:

Marzec krokusy biale obwodka w dzwonkach/trawach
Kwiecien biale narcyzy i hiacynty
Maj biale tulipany, goryczka (niebieska, jedyne ustepstwo)
Czerwiec, naparstnice, szalwia
Lipiec, sierpien, wrzesien ostrozki, tojesc, jezowki, szalwia po raz drugi, dzwonek skupiony

Co Wy na taki plan gry? Czy to ma sens? Chodzi mi glownie o rosliny kwitnace, coby pszczoly mialy jakies zaplecze nie tylko w okolicy, ale rowniez pod nosem A bialy mi bardzo pasuje
odetka

rabata wygląda świetnie ale piszesz, ze fioletowa szałwia cię wkurza, mnie tez, po deszczach się wykłada i też będę przesadzać, może białą dam, jeśli mówisz, że ta niższa i świetnie się trzyma; planik niezły i mnie sie podoba, problem tylko taki, ze 2-letnie okresowo kwitną i okresowo ładne, a potem znowu trzeba zmieniać, może lepiej jeszcze coś pomyśleć...nie doradzam, bo sama w nocy nie spałam, myśląc...co wymyślić
Kasiek 19:04, 15 lip 2013

Bocku , ja juz jestem a Ty gdzie znowu latasz
Megi 19:39, 15 lip 2013

w sprawie rabaty nie doradzę, niech się mądrzejsi głowią nad Twoimi przemeblowaniami roślinnymi a jaką odmianę szałwi fioletowej masz, może wystarczy ją na niższą w wymienić , bo biała rzeczywiście jest ładniejsza, też mam, zarówno pokrojem jak i długością oraz powtarzalnością kwitnienia zdecydowanie wygrywa, no ale ten fluo-fiolet jednak ma swój urok
gierczusia 19:55, 15 lip 2013

Bociuś .. Jak Ty to pięknie zaplanowałaś .. Włącznie z terminami kwitnienia.. Szacun ,normalnie
gierczusia 19:57, 15 lip 2013

Z jednego Ula 12 litrów .. Ależ pracowite stworzonka
Urszulla 19:59, 15 lip 2013

Ok, pojęłam
miododajne

te czosnki które Ania dała mi się tak bardzo podobają że zapragnęłam je mieć u siebie
jotka 08:04, 16 lip 2013

Oj pszczółki lubią liatrę, lubią wczoraj u siebie widziałam jak oblepiona była
Mala_Mi 22:16, 16 lip 2013

No tak,, liatra.. jak najbardziej.. białe i fioletowe są.... moje dopiero zaczynają kwitnąć, a kwitną też długo.
Sfocę ci je.... są wysokie I ładne ...
Welka 22:46, 16 lip 2013

A jak Ci się zima przesunie tak jak w tym roku, to plan nasadzeń na miesiące może rypnąć, ale w sumie to Ty jesteś jednym ze zwiastunów wiosny, to ty tu rządzisz możesz jeszcze cebulki przebiśniegów powciskać, też białe i szybko po zimie dla wygłodniałych pszczółek
Pozdrawiam
gierczusia 21:23, 19 lip 2013

Ja protestujem .. Ja już nie kcem przesuniętej zimy.. .. Żadnych kataklizmów więcej ...