a potem zabrał się za przygotowanie linii kroplujacej na rabacie
Wituś ubija, potem grabi
Grześ przyszpila linię,
a reszta ekipy pracuje na tyłach domu
Basia ja też przychodzę z gratulacjami i różyczką
Wszystkiego dobrego
To jedna z pierwszych róż w moim ogrodzie
Pięknie będzie z różą i lawendą U siebie robię włąśnie taką rabatę tylko murku nie mam Dlatego szukałam w szkółce The fairy ale chyba zamówię wysyłkowo na Rosarium.
Pozdrawiam
Aniu to jest ta lawenda, która ja mam nie w łanie tylko w tej mniejszej kupce od wschodu tarasu (kiedyś tarasu uściślając) ... ona jest dobra ... moim zdaniem ... choć to ta co po zimie "nie wygląda" ... tak ma ... za to dużo wcześniej wypuszcza nowe gałązki i wcześniej kwitnie a jej kwiat jest krótszy i wyraźniejszy ... mając obie obok siebie u siebie (no pięknie to ujęłam ) tak to widzę ... ja tę przycinam mocniej ... (bo tej drugiej od łana prawie nie przycinam wcale ))) ) ... moim zdaniem ta jest bardziej ułozona a ta druga poczochrana ... jako miłośniczki trawek skłąniamy siem jakoś machinalnie w stronę poczochrania ... ))))))))) ... troszkę ułożenia nie zaszkodzi
Witaj Zbyszku. Ta niebieska hortensja jest od Ciebie, dostałam ją 3 lata temu i w tym samym roku przesadziłam do ogrodu. W ubiegłym roku zakwitła mi na różowo, więc w tym roku na wiosnę podsypałam jej dużo kwaśnego torfu i podlewałam deszczówką w której rozpuszczałam specjalny nawóz do hortensji niebieskiej. Jeszcze ma trochę taki kolor różowo - niebieski, ale jutro znów ją podleję tym nawozem / można co 2 tygodnie /.Mam również różową, z której zrobiłam latem ubiegłego roku 5 zaszczepek i ukorzeniałam w gruncie, przyjęły się wszystkie. Jesienią czekam do pierwszego przymrozku i jeżeli liście nie opadły, to je obrywam. Wszystkie gałązki zawiązuję sznurkiem do kupy, ostrożnie żeby nie połamać gałązek. Dookoła wbijam gałązki świerka i też obwiązuję. Na o nakładam taki kaptur z włókniny zimowej. W Sopexie można kupić jesienią takie kapturki różnych rozmiarów.Na początku maja ściągam i zakładam same kapturki tylko jak są spodziewane przymrozki.Pozdrawiam Ciebie i Krysię.
Ostatnio strasznie dużo zdjęć robie Codziennie przed śniadankiem zwiady co dzisiaj zakwitło .
Ostatnio cały czas coś przesadzam i zmieniam. Nie są to duże zmiany, ale ważne, że wygospodarowałem sobie miejsce na dwie hortensje. Muszę się troszke więcej dowiedzieć na ich temat.
Kolejne dwa jałowce poszły won z rabat, bardzo nie lubie tych iglaków.
To kilka żółciutkich żurawek na początek
Electra
Lime Marmelade
Pear Crisp
Delta Dawn
Żuraweczka Sunrise Falls
Marta Hortki są ,toć to mus
Kupiłam tam Anabelki,śliczne są ale to ich pokładanie to mnie do szału doprowadza ,chyba trochę żałuję że je tam kupiłam
Nic tam nie dokładam bo po pierwsze nie mam tam miejsca a po drugie będzie tam rewolucja na wiosnę więc muszę czekać
Szkoda bo raczej na 100 % tego kącika tam nie będzie ,ale rabata się poszerzy i wydłuży o jakieś 20 metrów
Coś za coś
Na murze są juz białe clematisy które lada moment zakwitną