Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Kraina Czarów w fazie projektów 09:31, 08 lip 2013

Do góry
AlicyaLK napisał(a)
Mam dylemat... czyli nic nowego

Po prawej stronie przy siatce mam te wysokie świerki, które na wysokość siatki są łyse i dopiero potem mają gałęzie... Podcięliśmy je tak, bo dołem były w większości zeschnięte i niezbyt ładnie to wyglądało, co nie oznacza, że gołe pnie są piękne

no i teraz nie wiem co zrobić, bo jak podcięliśmy gałęzie to zrobiło się trochę jaśniej, ale te pnie mi się zupełnie nie podobają... coś tam muszę posadzić jeszcze i tak:

1. początkowo myślałam o hortensjach bukietowych, żeby rozjaśnić - aczkolwiek boję się je sadzić tak blisko sosen, bo tam będzie raczej sucho

2. potem wymyśliłam sobie taką głęboką rabatę, że pomiędzy (ale trochę z przodu) zasadzić złote pęcherznice i dopiero na ich tle hortensje limki, jedne i drugie w szpalerach do tego trawy, ale boję się, że zasłonię sobie całe światło! Z drugiej strony jeśli zostawię pnie, to i tak prędzej czy później zrobię szczelne ogrodzenie i też światło nie będzie dochodzić.

3. w końcu chciałam puścić bluszcz na pnie, a dołem zasadzić hosty i trawy...

Alicjo witaj
Przepraszam że dopiero teraz zaglądam...
Wracając do załączonego zdjęcia jestem absolutnie za usunięciem sosny - za blisko jest domu,cieniuje,śmieci! I co najważniejsze wysysa wodę i ogranicza nasadzenia.
Świerki zostaw bo tworzą fajny klimat. Zrobiłabym chyba proste geometryczne rabaty.
1. Jak wytniesz sosny to możesz pomyśleć o rabacie przy domu na wzór projektowanej przez Danusi dla Anulki - piękne róże,bukszpany i trawki. Hortensje posadziłabym przed świerkami i otoczyła je żywopłotem z bukszpanu.
2. Odradzam pęcherznice - z biegiem lat urosną wielkie krzaczory i zabiorą ci miejsce, a to ładny kawałek przy domu.
3.Bluszcz jak najbardziej,hosty,horti i trawy - będzie pięknie.

Pod świerkami też trzeba się będzie nagimnastykować : ja regularnie spulchniam ziemię,bo świerki mają liczne drobne korzenie i wysuszają glebę!Zabierają też słońce i widać jak drzewka od strony świerków kiepsko rosną ,szukając światła.

To na razie tyle - napisz co z sosnami

Powodzenia
Ogrodowisko w Japonii 09:08, 08 lip 2013

Do góry
ronin napisał(a)
No i wreszcie długo oczekiwane małpy, albo raczej małpki.

Ta wygląda na wniebowziętą Czy one są niebezpieczne?
Ogród Tosi 08:38, 08 lip 2013

Do góry
Reflektorki schowane

Kulki przycięte, ale każda trochę inna wyszła
Chciałam za szablon wziąć formę do biszkoptu ale za mała, mus zacząć piec większe torty

Ogród... reni 08:36, 08 lip 2013

Do góry
reni napisał(a)
Pojechałam dzisiaj do ogrodniczego po pokarm dla rybek, a wróciłam z tym..
Dwie hortensje ogrodowe i donice... no nie mogłam się oprzeć

Z braku czasu dawno mnie u Ciebie nie było Reniu. Przychodzę i co widzę - cudo i kwiaty i doniczki. Dobrze, że się nie opierałaś.
Pozdrawiam
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 08:29, 08 lip 2013

Do góry
Luki napisał(a)
No i liliowe szaleństwo się zaczęło

Exotic Treasure pierwszy kwiat nie rozbił się do końca, ale i tak dla mnie cudo.

To prawdziwe szleństwo. A te wyjątkowo mi się podobają.
Pozdrawiam
Ogród do kwadratu 08:15, 08 lip 2013

Do góry
gusiarz napisał(a)

Ta rabata podwyższona zachwyca mnie cały nieustannie! Cały czas coś się na niej dzieje, coś kwitnie Pięknie!
Ogród Sylwii od początku cz.II 08:01, 08 lip 2013

Do góry
Syla napisał(a)
na dobranoc - lawendowo

chortensjowo

odętkowo

Dla mnie na "dzień dobry"
Ogród z łezką 07:23, 08 lip 2013

Do góry
Kasiu pozdrawiam
Ogrodowisko w Japonii 02:06, 08 lip 2013

Do góry

W tej rzecze, którą widać w tle, też jest gorąca woda. Ogólnie ta gorąca woda przepływa przez całe miasto.

Polecam jeszcze zobaczyć zimowe zdjęcia z tego parku. Np. tutaj
Ogrodowisko w Japonii 02:03, 08 lip 2013

Do góry
No i wreszcie długo oczekiwane małpy, albo raczej małpki.

Ogrodowisko w Japonii 02:01, 08 lip 2013

Do góry
Na drugi dzień zjedliśmy tradycyjne japońskie śniadanie, a następnie pan gospodarz zawiózł nas do parku z małpami. Trochę dziwnie brzmi ta nazwa po polsku

W parku żyją japońskie makaki, które słyną z tego, że w zimę (i nie tylko) kąpią się w gorących źródłach.

Od wejścia do parku trzeba przejść jakieś 1-2 kilometry drogą przez las. Co jakiś czas pojawiają się znaki z opisem unikalnych zwierząt, które tam żyją m. in. był opisany taki gatunek kozła. Akurat udało nam się go zobaczyć

Ogrodowisko w Japonii 01:33, 08 lip 2013

Do góry
Wracając spróbowaliśmy słynnych naleśników soba. Robi się je dokładnie z tych samych składników co makaron soba. W środku lody, owoce, czekolada itp. Było ok 50 rodzajów. Przepyszne

Ogrodowisko w Japonii 01:30, 08 lip 2013

Do góry
6 dnia mieliśmy pojechać do Yudanaki, przez Nagano. Ponieważ musieliśmy czekać na pociąg parę godzin postanowiliśmy też zwiedzić Nagano. Było o nim głośno w 1998 roku kiedy odbywały się tu zimowe igrzyska olimpijskie. Potem trochę wszystko przycichło.

Najsłynniejszą atrakcją turystyczną jest świątynia Zenkoji. Została ona wybudowana w 7 wieku, a potem wokół niej powstało miasto.

W cieniu - zacieniona 01:22, 08 lip 2013

Do góry
Przykre są takie 'niespodzianki', tym bardziej, gdy w każdą roślinkę serce się wkłada.

Niezależnie od tego podziwiam Twoje 'królestwo', bo roślinki masz ciekawe

Gratulacje z okazji 'tysiąca'
Ogrodowisko w Japonii 01:19, 08 lip 2013

Do góry
W drodze powrotnej do głównej stacji przechodziliśmy obok salonu pachinko.

Chciałbym po krótce wyjaśnić ten fenomen w Japonii Pachinko to taka forma pinball-a, tylko że gra się mniejszymi kuleczkami i można je odbijać tylko poprzez wrzucanie kolejnych kulek. Jak to dokładnie działa to nie wiem.

W każdym razie pachinko to jedyna dostępna legalnie forma hazardu w Japonii. Tak jak mówiłem gra się dużą ilością kulek. Nagrodami też są kulki, którymi można dalej grać albo wymienić na nagrody. Nie można ich za to bezpośrednio wymienić na pieniądze, bo jest nielegalne (to już taki 100% hazard). Ale zamiast tego można je wymienić na takie specjalnie żetony, które następnie można już wymienić na prawdziwe pieniądze. Tylko, żeby je wymienić trzeba się udać do innego sklepu, który przeważnie jest obok salonu Trochę to śmieszne, że tak jest no ale cóż takie prawo.

Teraz jeszcze jeżeli chodzi o same salony i automaty, to jak w Polsce jest salon gier to tych automatów tam stoi może 10, może 20. Tam w każdym salonie stoi np. 1000, 2000 automatów albo i więcej. W każdym latają te małe kuleczki. Jak się tam wejdzie to jest taki łomot i huk, że nie da się wytrzymać. Przynajmniej ja nie mogłem, a ludzi tam było pełno. Nie wiem jak oni mogli to wytrzymać. Po takim pobycie w salonie oni chyba już nic więcej nie słyszą poza tym hukiem. A ludzi było tam pełno.
Mój kawałek raju II 01:13, 08 lip 2013

Do góry
Dobranoc

Ogrodowisko w Japonii 01:05, 08 lip 2013

Do góry
Ostatni punkt w Kioto to Gion (czyta się gi-on), dzielnica czerwonych latarni. Tutaj można spotkać prawdziwe gejsze. Udało nam się na nie trafić, no ale bez zdjęć.

Ogrodowisko w Japonii 01:02, 08 lip 2013

Do góry
To zdjęcie jest niby takie niepozorne

Ale spójrzcie bliżej

Ogrodowisko w Japonii 00:58, 08 lip 2013

Do góry
Kolejny punkt to słynny targ Nishiki. Jest to właściwie jedna ulica z ponad 100 sklepami oraz restauracjami. Można tu kupić chyba wszystkie produkty unikalne dla Japonii jakie można sobie wymarzyć. No i oczywiście wszystko świeże.

Najlepsze było to, że właściwie w każdym sklepie można było kupić coś gotowego do spróbowania. Czy to grillowana ryba, ostrygi, ciastko czy jakiś inny specjał. Porcje były małe i bardzo tanie, idealnie żeby sobie popróbować, więc oczywiście skorzystałem z tej okazji.

Ogrodowisko w Japonii 00:51, 08 lip 2013

Do góry
Park z drugiej strony zamku.

Kamień w kształcie leżącego psa.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies