Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród w budowie - nieustającej 22:19, 07 lip 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)

Gabrysiu ja w tamtym roku w listopadzie namyśliłam sie ze posadze powojniki. zadzwoniłam czy wogóle cos jeszcze maja , chodziło mi o Arabellę. I dobrze zrobiłam że posadziłam bo jesienie u nas ostatnio bardzo długie więc zdązyły się ukorzenic i teraz ładnie kwitną więc ja bym Cię namawiała na kupno nowego . Ja posadziłam go u siebie tydzień temu a kupiłam pod adresem www.clematisy.pl 15zł kosztuje no i przesyłka. Jest jeszcze drugi bardzo podobny choc o mniejszym wzroście o nazwie Freda. Zobacz je są w grupie powojników botanicznych.Do zimy jeszcze daleko zdązą się ukorzenic.

Przeczytałam już u Ciebie na wątku o powojniku - Arabella jest śliczna i bardzo długo cieszy kwiatami, mam ją przed domem. Ale wydaje mi się że lepiej wygląda z podpórką, niż jak płoży się po ziemi.
Zachęciłaś mnie do walki o Rubensa, zaraz zobaczę czy mają. Pozdrawiam i dziękuję za komplementy.
Zostawiam Ci Chopina z kolekcji:

Madżenie ogrodnika... Kiedyś tu.... 22:19, 07 lip 2013

Do góry
Wklejam ku pamięci
Mariusz napisał(a)

30 cm głębokości to wystarczająco na grzybienie - pigmejki
Odmiana 'Helvola' świetnie czuje się w bardzo płytkich zbiornikach, na zimę zabierasz ją do zimnego pomieszczenia. Potrafi zakwitnąć kilkunastoma takimi małymi gwiazdkami.
Możesz też, pójść w kierunku roślin pływających, które zakupisz na początku każdego sezonu wegetacyjnego. One świetnie filtrują wodę, a że tropikalne, to i fajny akcencik.
Pistia, hiacynt wodny oraz limnobium... należą do najlepszych filtratorów wody.
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2505-eichhornia-crassipes-hiacynt-wodny
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2984-limnobium-gabczaste-limnobium-spongia

'Helvola'

I ku pamięci kupić Danusiową tojeść rozesłaną!!!
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:16, 07 lip 2013

Do góry
mam chora hortensję i potrzebuję pomocy - co robić

agapant w tym roku za to ma ładne liście bez ale chyba mniej kwiatów i pewnie prosi się o przesadzenie

liście wiciokrzewa japońskiego mają piękny rysunek

a listeczki miłorzębu też urocze

Mój zielony świat 22:15, 07 lip 2013

Do góry
A w kałuży kwitną pierwsze grzybienie, teraz już dwa, bo jednego mój kochany szczeniaczek pożarł. Imię Gaja (ziemia) nic nie pomaga.

słoneczne wiesiołki

kwitnie tułacz, a po prawej klon esk sunset, którego przyrostami nieustannie się zachwycam
Popówek 22:15, 07 lip 2013

Do góry
kwitną mi

Ogród w budowie - nieustającej 22:14, 07 lip 2013

Do góry
monteverde napisał(a)
Gabrysiu świetne bylinówki, oglądałam wszystko od czerwca napisz czy przesadzanie kwitnącego przywrotnika ostroklapowego może mu zaszkodzić? muszę też kichawca poszukać pozdrawiam

Pikna róża, ja mam fazę ostatnio na stare róże i robię sobie kolekcję, pięć kolejnych sztuk czeka w donicach na wsadzenie, będzie druga aleja różana ze starych róż.

Przywrotnik ostroklapowy jak nieduży to można w każdym czasie przesadzać, nic mu nie będzie, byle miał wilgoć. Takich wielkich egzemplarzy jak moje, w ogóle nie ma sensu przesadzać, lepiej odkopać mniejszy kawałek, albo podzielić na mniejsze, ale lepiej na wiosnę, jak zaczyna odbijać.

Marzy mi się Siedlisko.... 22:14, 07 lip 2013

Do góry

Ogrodowy spektakl trwa ... 22:13, 07 lip 2013

Do góry
Karola dziękuję za kwiatuszka

a teraz moje sielskie widoczki i kwiateczki -

w tygodniu napracowałam się sporo w ogrodzie, słonko grzało, komary obgryzły mi nogi
więc dziś leżałam co chwilę zmieniałam z leżakiem miejsce i łapałam sielskie chwile lata

eksperyment z dalią w doniczce to dobry pomysł - można wcześniej wsadzić do donicy - jak się chce teraz też można do gruntu dać albo postawić gdzie pasuje no i slimaki mają utrudnienie

Mój zielony świat 22:10, 07 lip 2013

Do góry
Zapowiadany winnik zmienny, który w towarzystwie psianki variegata wspina się po catalpie. Jest uroczy i bardzo dekoracyjny. Pstre biało-różowo-zielone liście, głęboko powycinane na fuksjowych łodyżkach. W trzeciej tercji lata pojawią się również ozdobne korolowe koraliki. Teraz już widać zawiązki. Swoją pierwszą zimę u mnie przetrwał bezproblemowo, ma teraz ok. 1.5 m wysokości.

Doczekałam się kwitnienia catalpy aurea u mnie dopiero teraz, aż dziwne, u AniASC już dano kwitnie

i firletka
Popówek 22:08, 07 lip 2013

Do góry

Piaskownia na zakręcie 22:07, 07 lip 2013

Do góry

Zaczyna dojrzewać czarna malina

jeżówka Marmolade szaleje

Najnowszy zakup, żółta jeżówka
Ogród w budowie - nieustającej 22:06, 07 lip 2013

Do góry
mira napisał(a)
ależ teraz piękny czas - napawajmy się do woli
angielskie zagadki rozwiązane - sama byłam ciekawa - takie małe a cieszy

a Twoje liliowce mam już od dawna na oku - ta liliowcowa rabatka jest świetnym pomysłem na zgromadzenie dużej ilości i nie zachodzenie w głowę gdzie co z czym - czy chodzisz i obrywasz codziennie przekwitłe czy też nie ?

Jedno cieszy, a co innego martwi, mnie martwi że jest za mokro a potem te upały - trawa wygląda tak jakby była susza - żółknie od nadmiaru wilgoci, za to chwasty w niej bujają aż miło. Żywopłot grabowy - nie rośnie z nadmiaru wilgoci, zginął powojnik Rubens i piękna kępa tawuły o mocno różowych kwiatach. Jekylowa do niczego, bukszpany chorują i bodziszki z nadmiaru wody częściowo wygniły, angielskim bodziszkom jakoś jednak nie zaszkodziło. Boję się o lipy, padły dwa cisy w żywopłociku koło ławki nawet.

No to się wypłakałam.

Liliowce czasami obrywam, ale przeważnie spadają same. Myślę że takie wydzielenie dobrze im zrobiło, zyskałam miejsce na okrągłej rabacie na nowe róże.

Marzy mi się Siedlisko.... 22:05, 07 lip 2013

Do góry
Owocowo
na świdośliwie wciąż owoce

czarna malina zaczyna dojrzewać

czarna porzeczka już prawie

borówki jeszcze trochę

agrest pyszny, choć dosyć drobny w tym roku

truskawki już ścięte niestety, gdyż po deszczach opanowała je pleśń, ale odrastają i mam nadzieję znowu zakwitną i zaowocują
Ogrodowy spektakl trwa ... 22:03, 07 lip 2013

Do góry
Gabriela napisał(a)

Kanty po Anglii chyba wszyscy chcą mieć. Przydałby się ogrodnik na stałe, nawet niekoniecznie angielski, żebyśmy mogły sobie leżeć i wąchać tylko w naszych ogrodach i ewentualnie paluszkiem pokazywać co gdzie ma być. Zwłaszcza jak tak wściekle całymi dniami tną komary i inne dziadostwo.

Gabrysiu od Ciebie dla Ciebie - takie małe a cieszą - oj jak cieszą

Piaskownia na zakręcie 22:00, 07 lip 2013

Do góry
Popówek 21:57, 07 lip 2013

Do góry
wstawiam zdjęcia z tymi samymi/podobnymi ujęciami dla porównania jak roślinki szybko rosną - zdjęcia z lipca 2012 i dla porówniania lipiec 2013

Marzy mi się Siedlisko.... 21:55, 07 lip 2013

Do góry
Takie różne

Ogród w budowie - nieustającej 21:54, 07 lip 2013

Do góry
Aniu i Karolino - kopiujcie sobie doniczki i kulki ceramiczne do woli, montujcie we własnych ogrodach, ja nie zastrzegłam praw autorskich, a poza tym i tak nie będziemy miały tak samo, bo to po prostu niemożliwe. Układam te doniczki w stożki, ale i mam w nich małe sadzonki, nasadzam je i kulki na patyki różnej wysokości, ale w każdym miejscu inaczej to wygląda i o to chodzi żebyśmy się inspirowali nawzajem i ściągali to co nam się podoba do siebie. Zdecydowanie pasują takie dekoracje do wsiowych ogrodów.
Renata na przykład położyła takie same kulki na ziemi, w równych odstępach na rabacie, pokazała u mnie dwie strony wyżej - też super, na to nie wpadłam.
Tak że Anka - leć jutro do sklepu. Ja moje dostałam od kogoś bardzo przeze mnie lubianego, są ze starego gospodarstwa szkółkarskiego.

Pomponelki dla Was:

Ogród Joanny i Andrzeja od podstaw 21:54, 07 lip 2013

Do góry
Ogród dla Agusi 21:52, 07 lip 2013

Do góry
Wiliam Szekspir

Bardzo stara odmiana -nazwa zapomniana /pięknie pachnie /

nn-okrywowa

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies