I teraz uwaga, PIERWSZA PROŚBA

Co ja mam zrobić z tą rabatą??? Jest to rabata na zakręcie podjazdu z kamieni, pomiędzy bramą (z prawej) a domem (z lewej)
1. Jałowiec z gałązkami do góry skierowanymi, nie pamiętam nazwy
2. Kalina
3. Hortensja bukietowa Vanilla Fraise
4. i 5. Jałowiec Limeglow
6. Jałowiec pośredni
7. Tuje
Jałowce Limeglow oraz pośredni (oraz ewentualnie aczkolwiek niechętnie) hortensja mogą zostać przesadzone. Plan na rabatę był taki: rośliny głównie zimozielone tworzące bazę, ze stanowiącymi tło różanecznikami, do tego odrobina koloru z kwitnących latem krzewów liściastych (hortensja) oraz bylin (macierzanka), plus wysokie wrzosy kwitnące na biało i ciemny fiolet gdzieniegdzie. Z tyłu, za rabatą, jest dalsza część, która ma być jakby na plecach tej rabaty - planowałam posadzić tam za różanecznikami paprocie, funkie, parzydło i jakieś niskie rośliny zadarniające.
Poniżej przykładowa wizualizacja, ale jakoś coś z nią delikatnie mówiąc nie ten tego... Aha, pamiętajcie proszę, że ta pstrokacizna kolorów jest pozorna, widoczne rośliny kwitną o różnych porach roku a nie jednocześnie
To niebieskawe coś to irysy, a krzew na dole po prawej z małymi różowymi kwiatuszkami to pięciornik. Białe poduchy to wrzosy. Wyszło za dużo pustej przestrzeni pomiędzy hortensją a różanecznikami, ale nie wiem, co tam dać... I w ogóle jakoś tak... Nie wiem

Błagam, pomóżcie!