Lidzia,jeszcze pamiętam gdzie, która rośnie.
Flower Cirkus ma bardzo oryginalne kwiaty i póki co jestem z niej zadowolona. Cieszę się, że Baronesse i Mariatheresia spełniły Twoje oczekiwania.
Na zdjęciu jest Snow Star?
Wygląda na sporą a to podobno róża okrywowa.
No ale te opisy na stronach szkółek, dotyczace osiąganych rozmiarow, moim zdaniem odbiegają sporo od realiów.
Mam różę Bobbie James. Biała, z żółtym środkiem. Ma więcej platków, nie jest taka pojedyncza.
Bobbie James to …potwór!
Moja została posadzona jesienią 2023.
Byłam nią rozczarowana w ubiegłym roku.
Rozrosla się i miała zero kwiatów. Zanim się zdążyłam mocno wkurzyć, doczytałam, że kwitnie na dwuletnich pędach.
Te pędy… roczny przyrost u mnie to jakies 3 metry, w kazdą stronę.
W tym roku pokryte gęsto kwiatami. Jedyna wada tej rozy to ta, ze nie powtarza kwitnienia.
Ania, czy ja dobrze widzę, że ogórki podwiązujesz do kratki na początku? Moje na sznurkach tak z oporami idą w górę, raczej się płożą i nie wiem czy dać im spokój, czy podwiązać trochę
Piżmówka to już od jakiegoś czasu są moimi ulubionymi różami bo faktycznie są bezproblemowe. Gosi Margo znajoma Isia ma obłędną tylko oczywiście nie pamiętam nazwy. Bobi coś tam… nie wiem a nie zapisałam
Już wiem. Snow Star. W smsie miałam zapisaną nazwę
Nie, nie, nic nie wywalaj poza owocami. To mi wygląda na chorobę fizjologiczną: suchą zgniliznę wierzchołkową, spowodowaną złym pobieraniem lub brakiem wapnia w podłożu. Roślina tak sygnalizuje niedobór Ca.
Są na to opryski na liście specjalnymi roztworami Ca o szybkim działaniu. A można też dostarczyć w postacie nawozu z wapnem do ziemi. Ale tutaj trzeba czekać aż się wchłonie i rozprowadzi po roślinie.