Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 17:05, 09 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
W cieniu +36 stopni, w basenie +29
Ogólnie lubię ciepełko, wiec nie narzekam, a w biurze mam klimę

Na nowej rabacie kleome zarosło mi orszelinke.. znów posadziłam sobie głupio

nie ważne, jest piękna!
W cieniu - zacieniona 17:02, 09 sie 2013

Do góry
...i liliowo...jeszcze sporo w pąkach...
Ogród na górce 16:56, 09 sie 2013

Do góry
anna_pisalska napisał(a)
Witaj Danusiu Przeczytałam w artykule "Co robimy w ogrodzie w sierpniu", że powinnam mocno przyciąć Wisterię. Podpowiedz mi proszę jak to zrobić Moja wygląda tak

W tym roku pierwszy raz wypuściła mały mizerny kwiat

Trzeba uciąć te gołe wijące się patyki i skrócić tegoroczne pędy na 4-6 oczek,
W cieniu - zacieniona 16:55, 09 sie 2013

Do góry
...zaczyna się hortensjowo...lubię ten okres ...
Ogrodnik Mimo Woli cd 16:54, 09 sie 2013

Do góry
asc napisał(a)
A to liriope sama sobie kupiłam... ma ciemniejsze kwiatki, kępa się powiększyła, ale nie poszła rozłogami na boki...... jeszcze sie aklimatyzuje, ale wreszcie jedna i druga mi przetrwała zimę bez uszczerbku i bez okrywania...... poprzednie padały jak muchy Chyba nie lubi ona mokro zimą..

no twoja to juz piękny okaz, kiedy ja doczekam!
W cieniu - zacieniona 16:48, 09 sie 2013

Do góry
danuta_szwajcer napisał(a)
Piękna ta hortensja Jak zresztą i wszystkie Twoje kwiatki Pozdrawiam serdecznie
Hortensja coraz bardziej kolorowa...
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:37, 09 sie 2013

Do góry
a ta cudna trawa...nazwa Arundo Donax Auerovariegata zmienia też miejsce, mam 3 sztuki i posadzę pod mur, po eksmisji hortensji i róż, w towarzystwie innych traw
i floksy muszą znowu zmienić miejsce, bo dereniom ciasno
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 16:34, 09 sie 2013

Do góry
Gratki z okazji 200 stron przesyłam z piniowego lasu

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:30, 09 sie 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
to teraz optymistyczne widoki
powojnik na berberysie...grr zaraz znowu cięcie
jeżówki w akcji, cała rabata gazonowa szaleje

Aż mi się gęba szeroko uśmiechnęła jak zobaczyłam te zdjęcia! Cudnie Irenko
Jestem przerażona Irenko tym jak ciężko pracujesz i do tego w takich upałach.
Dzisiaj proponuję Ci odpoczynek w ogrodzie, biodro i ręcę się tego stanowczo domagają.
Widziałam w ogrodzie dwa piękne i wygodne leżaczki, poleżysz, odpoczniesz, a wypoczęta innym okiem zerkniesz na swoje nowo projektowane rabaty. A może jakiś nowy pomysł wpadnie do głowy.
pozdrawiam
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:28, 09 sie 2013

Do góry
pokaz malwy

i dojdzie 20 hakone i miłka niska i miskant i kolejna robótka

a horti teraz cudne, codziennie inne
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:09, 09 sie 2013

Do góry
zachwyca mnie ten barwinek, ma piękne liście i kwiaty.bardzo szybko rośnie
mój luciferek tak

tulipanowiec też wielki, jakbyśmy nie podcinali gałęzi, to już nie byłoby mojego zakątku
pysznią się

nie wiem, co to za trawa? i róża Kórnik

a te jakby dzioby miały
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 16:00, 09 sie 2013

Do góry
to teraz optymistyczne widoki
powojnik na berberysie...grr zaraz znowu cięcie
jeżówki w akcji, cała rabata gazonowa szaleje

Kompozycje tarasowe Anety 15:57, 09 sie 2013

Do góry
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 15:49, 09 sie 2013

Do góry
Rany jak to dobrze spotkać ludzi o podobnych zamiłowaniach! Dla mnie gotowanie to gehenna dzięki Bogu mój małżonek lubi to robić i obiadki mam zawsze gotowe - co przy dwóch szklabach jest bardzo ważne!
Co do wieku ogrodu to wyjasniam:
Latem 1999r razem z mężem wprowadziłam się do starego, 50 letniego strasznie zaniedbanego domu z 9,5 arową działką. Wszystko się sypało, dom wymagał całkowitego remontu a ogród - cóz właściwie to była namiastka sadu - stary orzech, 3 jabłonie, gigantyczna grusza na środku działki i 2 ok 30 letnie tuje olbrzymie mające ok 12 m wys

To było gigantyczne wyzwanie, miałam 21 lat, studiowałam zaocznie, pracowałam na pełen etat, byłam po cięzkich wypadkach po których zmiażdźone miałam 3 kręgi w kręgosłupie i..... niesłabnącą energię by zmienić cały świat!
No i ruszyłam z robotą. Byliśmy na dorobku,a wiekszość zarobionych pieniędzy szła na studia i rachunki, wobec tego trzeba było orać samemu. Rok po roku remontowaliśmy dom a ja dodatkowo tworzyłam ogród. Zostawiłam obie tuje, i jedną jabłonkę i orzecha. Pozostałóe drzewa owocowe wyciełam bo były bardzo zniszczone. Te co zostały stanowiły główny trzon w ogrodzie. Całą zimę z kartą w ręce projektowałam działkę. Rysowałam i rysowałam. Pierwsza rzecz to optyczne skrócenie działki. Dom lezy na samym początku działki z prawej strony, za nim ciągną się budynki sąsiada. Tak więc miejsce na ogród to był pas ok 15m na 45 m długosci - słowem nić tylko pas startowy dla samolotów Z przodu działki, obok domu postawiliśmy więc dwa garaże (6 m od ogrodzenia - żeby były podjazdy i miejsce na mycie samochodów).To już skróciło działke o ok 12 metrów.
W 2000 roku posadziłam wiekszość świerków, sosen, jodeł, i krzewów (jaśminy, bzy, sumaki). Potem co roku po trochu - to były duże dla nas wydatki, więc często bralismy od sąsiadów i ogrodników egzemplarze chore lub zdeformowane. W 2005 roku stworzyliśmy oczko. Poczatkowo było ono z tyłu ogrodu pod orzechem - wyglądało pieknie ale z czyszczeniem katastrofa! Orzech śmiecił tragicznie więc po 3 latach w 2008 roku oczko zrobiliśmy za garażami.
Teraz patrząc na powyższe zdjecia to przed oknami domu (pas o szer 6 m na 11m) powstała rabata różna (dom jest po prawej stronie):

A patrząc na drugie zdjęcie to własnie ten raj dla ptaków ( dom jest z prawej strony, za tą rabata są garaże)

Podsumowując - większość drzew i krzewów oprócz tych co zastałam ma 14 lat, po 10 latach ogród wygląda już fajnie i gęsto, ale dzicz to sie zaczyna po ok15.
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:38, 09 sie 2013

Do góry
tak bidule wyglądają

ale laurowiśnie i reszta, ma się doskonale

i dalej walczę tu
jeszcze do przeniesienia 3 hortensje, bo już żurawki zgrupowane i horti
ale teraz mam tyle irysów, że nie wiem, gdzie je posadzić, może Finka coś mi podpowie w niedzielę
i ile tych kamieni usuwam, końca nie widać, tak mnie dziś ręce strasznie bolą od nich i od cięcia

to też do poprawki, wszystkie tawułki uschły mimo lania, muszę coś wymyślić, a tu dołożę same hosty i miodownik zostaje...pluskawicom też się dostało, eksmisja, ale gdzie?!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 15:28, 09 sie 2013

Do góry
O tu widać układ konarów..
Moje poletko 15:27, 09 sie 2013

Do góry
Celina napisał(a)
Witajcie

nie ma co się już rozpisywać nad upałem! już sie zadomowił

Ale co tam upał! oto z czym walczę ja i moje dzielne chłopaki

Pozdrawiam

ło matko!!! nie nieźle, ale za to jak będzie extra, czekam na finisz
Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:24, 09 sie 2013

Do góry
dziś chyba juz wycięty mój perukowiec, za wielki, uciął M. pień na wysokość 60 cm i wyrosną nowe gałązki, będę go formować

w końcu dotarłam do tej części, 3 bukszpany ciachłam w kwadrat, jeden w kulę poprawiłam

i z drugiej strony rabata co czeka na resztę roślin

i rabata pod domkiem letnim, wszystko już jest, dojdzie tylko szpaler horti, ale to później; tu posadziłam zabrane spod róż miniaturki hosty, skimmię - paliło ją na słońcu, 2 upieczone horti...odbijają

Miłkowo - moje miejsce na Ziemi. cz.II 15:18, 09 sie 2013

Do góry
tu już wszystko zrobione, tylko reszta roślin dojdzie, ale to chyba w przyszłym roku, zobaczę na ile czasu i sił starczy

tu się męczę, wykopuję i przesadzam...tu dokupię i posadzę cisy,

i w końcu przycięłąm jasny bukszpan...niby w stożek, a obok niego lobelia, chyba zostanie

tę rabatę też przerabiam, powiększam, usuwam trzcinniki, a wkoło róż zostanie tylko rozplenica
Moja działka. 15:17, 09 sie 2013

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Moje floksy pachną na calą działkę

Bogusiu, toż to całą kolekcja, ależ musi pachnąć! moje podwiędły, ale dzis kapło, to może odżyją
pozdrawiam
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies